Cebula do rosołu: w łupinie, czy bez?
pixabay/stevepb i lisaredrern
Rosół nazywany jest "królem zup". Jego odpowiednie przyrządzenie uchodzi za prawdziwą sztukę kulinarną. Dzieje się tak, ponieważ sekret tej pysznej potrawy tkwi w wielu szczegółach. Niedawno pisaliśmy o tym, jak duże znaczenie ma moment, w którym solimy rosół (tekst można przeczytać tutaj). Dzisiaj poświęcimy uwagę cebuli, która jak się okazuje, jest bardzo ważnym składnikiem bulionu.
Dlaczego dodajemy cebulę do rosołu?
Podstawą każdego klasycznego rosołu jest dobrej jakości mięso oraz starannie skomponowana włoszczyzna. Ważnym składnikiem tego dania jest również opalana nad palnikiem cebula. Dlaczego dodajemy ją do rosołu?
Tagi:
Rosół
Powiązane
Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza
Polacy masowo dodają to warzywo do rosołu, a dietetyk załamuje ręce. Omijaj szerokim łukiem
To najlepsza karkówka, jaką jadłem w życiu. Sekretem jest prosty sos
Weź cebulę i zakrętkę od słoika. Wymyślił to jakiś geniusz
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i soczyste jak nigdy
Jak dużo wiesz o ogórkach? Wynik 10/10 zdobędzie tylko garstka osób
Najnowsze
Dodaję do gulaszu, a mięso przestaje być twarde jak podeszwa. Tak najlepiej je zmiękczyć
Nigdy o tym nie zapominam, gdy wyrabiam mięso na mielone. 1 dodatek gwarantuje, że wchodzą idealnie mięciutkie
Przepis na ten rosół przywiozłem z wakacji. W głowie się nie mieści, co do niego dodają
Pokrój karkówkę, posmaruj majonezem i przełóż serem. Ten przepis to objawienie
Weź masło i wbij w nie ząbki czosnku. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę
Wiosną zawsze gotuję tę zupę. Jest tania i tak dobra, że mógłbym ją jeść non stop
Ostatnio na obiad podałem taką fasolkę po bretońsku. Z tym mięsem wyszła 100 razy lepiej
Kalarepę pokrój w słupki i włóż do pieca. Nie uwierzysz, jakie to pyszne
Dodajesz to do ogórków kiszonych? Poważny błąd, przez niego wyjdą gorzkie
Polecane
Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nigdy tak nie rób. Prawda o nich zaskoczy każdego
Po czym poznać dojrzałego arbuza? Większość osób takie owoce omija szerokim łukiem
Dodaję do ogórków kiszonych te aromatyczne “kuleczki”. Cudownie podkręcają ich smak
Kroję i układam warstwami w słoikach. To najlepszy sposób na świeży koperek na zimę
Rączka zrobił wiosenną sałatkę z mniszka. Teraz w domu jemy ją kilka razy na tydzień
Dlaczego jajka w sklepach stoją na półkach, a w domu wkładamy je do lodówki? Ten fakt może zaskoczyć
Szatkuję kapustę i przykrywam ją mięsem mielonym. Wszystkie gołąbki mogą się przy tym schować
Wbijam jajko na patelnię i dolewam wody. Żałuję, że poznałam ten sposób dopiero teraz
Kroję w plasterki kiełbasę, ziemniaki i cukinię. Taki szaszłyk jest hitem przyjęcia
Popularne
Moja pietruszka błyskawicznie więdnie. Wiem jednak jak przywrócić ją do żywych
Robisz rosół? Weź foremki na kostki lodu. Kapitalny pomysł
To najzdrowsza zupa dla wątroby. Nasze babcie gotowały ją co niedzielę
Ile kalorii mają typowe polskie obiady? Te liczby mogą zaskoczyć
To najzdrowszy ser, a Polacy wolą inne. Lepszy od zwykłego twarogu
Wziąłem nakrętkę i czosnek. Żałuję, że nie znałem tego triku wcześniej
Posadź przy pomidorach. Dawna jak świat metoda na duże plony
Wsyp do dołka przed posadzeniem cukinii z rozsady. Zbiory będą udane
Raj dla grzybiarzy. Te grzyby zbiera się w maju