Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgrzewająca gruzińska zupa bije na głowę tradycyjną gulaszową. Zachwyty będa nieuniknione
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.11.2022 21:45

Rozgrzewająca gruzińska zupa bije na głowę tradycyjną gulaszową. Zachwyty będa nieuniknione

zupa charczo
Canva / dulezidar

Gruziński przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową jest z pozoru podobny do naszej rodzimej jej wersji. Zupa charczo jednak charakteryzuje się wyjątkowo złożonym smakiem i cudownym aromatem. Wszystko to dzięki starannie dobranym przyprawom oraz niezwykłemu dodatkowi orzechów.

Rozgrzewająca zupa charczo tradycyjnie przygotowywana jest z wołowiny, jednak można użyć też innego rodzaju mięsa, jak wieprzowina czy bardziej wykwintna jagnięcina. Zupa charczo jest bardzo treściwa i nieco pikantna. Skutecznie rozgrzeje zmarznięte ciao oraz nasyci głód.

Przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową

Składniki:

  • 1/2 kg wołowego mięsa na gulasz

  • 1 duża cebula

  • 7 ząbków czosnku

  • 1/4 szklanki oleju

  • 1 duża marchewka

  • 1 średni korzeń pietruszki

  • 1 niewielki kawałek selera

  • 2 papryki czerwone

  • 1 łyżeczka płatków chilli

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu

Przyprawy:

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżki wędzonej papryki

  • 1 łyżka tymianku

  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry

  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

  • 1,5 łyżki cukru

  • 2 łyżki octu

  • 2 liście laurowe

  • sól do smaku

Jak uwarzyć rozgrzewającą zupę charczo

W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną drobno cebulę i podsmażaj do zeszklenia. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli. Po podsmażeniu warzyw na rozgrzewającą zupę, dołóż do nich pokrojone w kostkę mięso gulaszowe. Smaż, aż kawałki mięsa będą rumiane ze wszystkich stron.

Warzywa korzeniowe do rozgrzewającej zupy charczo umyj, obierz i pokrój w drobne kawałki. Dołóż do garnka z mięsem i zalej 2 litrami gorącej wody. Duś pod przykryciem przez ok. 60 minut, dodając uprzednio liście laurowe.

W międzyczasie przygotuj paprykę do rozgrzewającej zupy, myjąc ją i krojąc w drobną kostkę. Po upływie godziny dodaj do podduszonej rozgrzewającej zupy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przygotowaną wcześniej paprykę. Gotuj całość przez kolejne 30 minut.

Aby dokończyć przyrządzanie rozgrzewającej zupy gruzińskiej, dodaj do garnka ugotowany ryż oraz wszystkie przyprawy. Na sam koniec do gotowania powinny trafić zmielone włoskie orzechy. Rozgrzewająca zupa gulaszowa gotowa jest do podania od razu, ale równie wyśmienita, a nawet lepsza, będzie odgrzana kolejnego dnia. Spróbuj wybitnej zupy gulaszowej z kurczakiem. Ta zupa z dodatkiem pieczarek będzie przyjemnym zaskoczeniem.

Canva / maxmann z Pixabay
Canva / maxmann z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: