Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste i delikatne kotlety schabowe w majonezie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.01.2022 01:00

Soczyste i delikatne kotlety schabowe w majonezie

kotlety schabowe
canva/12MN

Chcesz ulepszyć smak klasycznego schabowego? Chyba nie ma łatwiejszego sposobu niż nasz. Proponujemy przygotowanie soczystych i delikatnych kotletów schabowych w majonezie. Są pyszne i dosłownie rozpływają się w ustach, a wystarczy je obtoczyć w kilku łyżkach tego sosu.

Trudno wyobrazić sobie tydzień, a zwłaszcza weekend bez schabowego. Te kotlety na dobre wpisały się w polską tradycję, bo są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Dziś zdradzimy wam trick na to, by za każdym razem wychodziły soczyste i delikatne.

Soczyste i delikatne kotlety schabowe w majonezie

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego bez kości

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 jajka

  • ok. szklanka tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem.

Kotlety oprósz solą i pieprzem, a potem każdy posmaruj z dwóch stron cienką warstwą majonezu.

Do głębszego talerza wybij jajka, rozmieszaj je widelcem. Kotlety zanurzaj w jajku, a potem obtocz w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Kładź na niej kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Jeśli szukasz innych pomysłów na kotlety schabowe, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na kotlety schabowe marynowane w kefirze, a także na schabowe marynowane w coli i keczupie.

majonez
majonez

Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram