Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprytny patent na wyjątkowo soczysty pieczony schab

Sprytny patent na wyjątkowo soczysty pieczony schab

Sprytny patent na wyjątkowo soczysty pieczony schab
canva/sal61

Mięso pieczone w rękawie jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na obiad. Zamarynowany z dodatkiem octu balsamicznego schab sprawdzi się doskonale zarówno na uroczystym obiedzie jak i jako element kanapek. Aromatyczny płyn nada mięsu kruchości i sprawi, że będzie wyjątkowo soczyste.

Sposobów na pieczenie schabu zdradzaliśmy już kilka. Wystarczy wspomnieć schab w mlecznej marynacie czy idealny na kanapki schab pieczony. Tym razem na tapet bierzemy wyjątkowo aromatyczną marynatę z dodatkiem octu balsamicznego. Kwaskowy płyn sprawi, że pieczyste zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Przepis na soczysty schab marynowany

Składniki:

  • 1,5-2 kg schabu

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 2 łyżki wody

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • 3 liście laurowe

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka soli

  • pół łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:

W misce łączymy olej, ocet balsamiczny i wodę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, obie papryki, sól oraz pieprz. Całość starannie mieszamy.

Mięso oczyszczamy i nacieramy przygotowaną marynatą. Obkładamy je liśćmi laurowymi, obwiązujemy sznurkiem, formując zwarty blok, a następnie wstawiamy je do lodówki na całą dobę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Zamarynowane mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia i zawiązujemy go. Pieczemy przez mniej więcej godzinę. Pod koniec możemy rozciąć worek i delikatnie zrumienić wierzch schabu.

Mięso podajemy na ciepło lub na zimno. Będzie smaczne zarówno jako zimna przystawka jak i element obiadu serwowany z ziemniakami i surówką.

Ocet balsamiczny sprawia ze mięso wychodzi soczyste i kruche
Ocet balsamiczny sprawia ze mięso wychodzi soczyste i kruche

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram