Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Stary, zapomniany trick sprawi, że w ciasto wyjdzie bez zakalca. Korzystają z niego najlepsi cukiernicy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.04.2023 22:35

Stary, zapomniany trick sprawi, że w ciasto wyjdzie bez zakalca. Korzystają z niego najlepsi cukiernicy

babciny sposób na ciasto bez zakalca
canva/mannyacotic

Upiekłaś ciasto z owocami, ale zamiast pysznego deseru wyszedł zakalec? Babcie ciasto smarowały pianą z białek, a następnie oprószały mąką. Nie było mowy o zakalcu i niedopieczonym, suchym cieście. Zastosuj ich sztuczkę, a domowe wypieki będą wilgotne, puszyste i pyszne.

Dlaczego w cieście pojawia się zakalec?

Nie ma nic lepszego do kawy od kruchego, domowego ciasta lub biszkoptu z owocami sezonowymi. Wypiek oprószony cukrem pudrem jest prosty w przygotowaniu, a cała blacha znika jeszcze tego samego dnia. 

Niestety często mimo starań, ciasto się nie udaje i powstaje zakalec. Zakalec to nic innego jak niedopieczona, surowa warstwa ciasta. Wypiek, w którym pojawił się zakalec jest suchy, zbity i nie jest puszysty. Zakalec może powstać w każdym cieście. 

Najczęściej jednak pojawia się, kiedy chcemy upiec placek ze świeżymi owocami. Owoce są soczyste, przez co często powodują nierównomierne pieczenie ciasta. Nasze babcie znalazły jednak na to rewelacyjny sposób. Nie uwierzysz, jakie to proste.

Tylko babcie wiedziały jak doprawić marchewkę z groszkiem. Szczypta tej przyprawy była konieczna

Babciny sposób nie ma sobie równych. Ciasto wychodzi za każdym razem

Zanim rozłożysz na surowym cieście upieczone owoce, wierzch wysmaruj ubitą na sztywno pianą z białek i oprósz delikatnie mąką pszenną. Ten trik stosowały nasze babcie. Pianka z białek dodatkowo wzmocni smak wypieku.

Dzięki niej i odrobinie mąki ciasto upiecze się równomiernie. Będzie wilgotne, puszyste, a o zakalcu nie będzie mowy. Nie ma lepszego sposobu na domowe wypieki z owocami.

Jak upiec idealne ciasto? Kluczem jest piekarnik

Formę z ciastem zawsze wstawiaj do dobrze nagrzanego piekarnika z opcją grzania góra- dół. Pieczenie z włączonym termoobiegiem może wysuszyć cały wypiek. Jeśli chcesz, żeby ciasto drożdżowe lub sernik były bardziej wilgotne, na dół piekarnika włóż naczynie żaroodporne z wodą.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nasze babcie stosowały także inny trik: blachę smarowały masłem lub margaryną, a następnie oprószały mąką lub bułką tartą. Rozłożone na blaszce ciasto również nie przywierało do brzegów.

Jak wycisnąć z cytryny najwięcej soku? Poznaj 3 sprawdzone patenty. Podgrzej naleśniki w popularnym napoju. Tak smacznych i delikatnych jeszcze nie jadłaś.

ciasto.jpg
canva/oksanashufrych