Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał, jak robi aromatycznego kurczaka z ziemniakami. Aż trudno uwierzyć, że to danie jednogarnkowe
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.11.2023 16:25

Strzelczyk pokazał, jak robi aromatycznego kurczaka z ziemniakami. Aż trudno uwierzyć, że to danie jednogarnkowe

obiad jednogarnkowy
YT / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Masz ochotę na wykwintne, a zarazem proste danie? Tomasz Strzelczyk zdradził na nie swój sposób. Choć trudno w to uwierzyć, ten pieczony kurczak z ziemniakami jest daniem jednogarnkowym. Dzięki temu unikasz zbędnego bałaganu w kuchni, a przy tym zyskujesz przepyszny obiad.

Ten obiad jednogarnkowy to hit

Obiady jednogarnkowe są bardzo popularne w wielu polskich domach. Dzięki nim zaoszczędzamy mnóstwo energii i zachodu. Strzelczyk pokazał, że danie z jednego garnka nie musi zawsze przyjmować takiej samej formy. Jego sposób na kurczaka wprost powala na kolana.

Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, to uwielbiany kucharz. Jego przepisy są proste, a zarazem zaskakujące i nowatorskie. Potrawa jego pomysłu niemal nie ma prawa się nie udać. Przekonajcie się o tym, robiąc jego obiad jednogarnkowy z kurczakiem i ziemniakami.

udka z kurczaka.jpg
Canva / robert6666
Weź połówkę pomarańczy, szklankę i głęboki talerz. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Przepis na obiad jednogarnkowy od Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka 
  • 1 kg ziemniaków 
  • 3 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki pasty ajwar 
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 100 ml zimnej wody

Tak Strzelczyk robi swój jednogarnkowy obiad

Ziemniaki na obiad jednogarnkowy obierz i opłucz w zimnej wodzie. Pokrój warzywa w grubszą kostkę. W międzyczasie na głębokiej patelni (której można używać także w piekarniku) zacznij rozgrzewać 3-4 łyżki oleju. Przygotowane ziemniaki wrzuć na gorący tłuszcz i zrumień, od czasu do czasu mieszając.

Podsmażone ziemniaki przełóż do osobnej miski. Na ten sam tłuszcz od razu wyłóż ćwiartki kurczaka skórą do dołu. Kiedy nabiorą rumianego koloru, przewróć je na drugą stronę. Na koniec przełóż je na talerz i wyłącz gaz pod patelnią.

W osobnej misce przygotuj marynatę do obiadu jednogarnkowego. W tym celu wymieszaj ajwar z koncentratem pomidorowym. Dołóż zioła prowansalskie, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Obficie dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.

Do marynaty zacznij stopniowo dodawać zimną wodę. Kiedy osiągnie konsystencję lejącego ciasta naleśnikowego, dodaj jej połowę do podsmażonych ziemniaków. Warzywa przełóż z powrotem na patelnią, przykryj je pokrojoną w pióra cebulą. 

Udka z kurczaka do obiadu jednogarnkowego ponacinaj w poprzek z wierzchu i od spodu. Przełóż je do miski po ziemniakach i wymieszaj z pozostałą częścią marynaty. Mięso rozłóż na przygotowanych wcześniej warzywach. Składniki polej resztką sosu.

Patelnię przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeśli nie masz patelni, którą możesz włożyć do piecyka, przełóż całość do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Piecz przez ok. 90 minut. Po upływie tego czasu aromatyczny obiad jednogarnkowy gotowy jest do podania. Ten obiad będzie smakował doskonale z sałatką buraczaną Strzelczyka. Ta rozgrzewająca zupa smakuje wybitnie, a kosztuje grosze.

gotowy obiad jednogarnkowy.jpg
YT / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA