Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka
canva/nadianb; screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obiady jednogarnkowe są świetne. Tomasz Strzelczyk zdradził, jaki jest jego ulubiony patent na smaczne i sycące danie. Potrzebujecie jedynie kilku prostych składników, by je przygotować. Receptura jest dziecinnie prosta. Spróbujecie?

Obiad jednogarnkowy sprawdzi się doskonale, gdy trzeba przyrządzić posiłek dla większej liczby osób. Zapiekane polędwiczki Tomasza Strzelczyka sprawdzą się doskonale. Dodamy do nich paprykę, korniszony, pieczarki oraz prosty sos pomidorowy z odrobiną musztardy. Będzie pysznie.

Przepis na smaczny obiad jednogarnkowy według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • ok. 800 g polędwiczki wieprzowej

  • 2 dowolne papryki np. zielona i żółta

  • 200 g papryki czerwonej konserwowej

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 niezbyt duże cebule

  • 500 g pieczarek

  • 200 g korniszonów

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • 120 g pikantnego ketchupu

  • 1 łyżka ulubionej musztardy np. delikatesowej

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

  • mąka pszenna do obtaczania mięsa

Jak zrobić prosty obiad jednogarnkowy? Tomasz Strzelczyk pokazał swój patent

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Polędwiczki oczyszczamy ze ścięgien, kroimy w grubsze plastry. Oprószamy je solą, czerwoną papryką i świeżo zmielonym pieprzem.

Plastry mięsa obtaczamy je w mące i zrumieniamy na dobrze rozgrzanym smalcu z obu stron. Cebulę kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy ją na patelnię. Pieczarki oczyszczamy i kroimy je w ósemki.

Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również rozdrabniamy. Oba produkty wrzucamy na patelnię wraz z odsączoną papryką konserwową i korniszonami w całości. Czosnek delikatnie miażdżymy i również dodajemy do dania.

Całość uzupełniamy o liście laurowe i ziele angielskie. Bulion łączymy z ketchupem i musztardą. Wlewamy na patelnię, mieszamy. Następnie naczynie przykrywamy i pieczemy przez godzinę. Obiad jednogarnkowy podajemy z ziemniaczanym purée. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania jednogarnkowe. Polecamy smakowite leczo warzywne oraz lekkie i aromatyczne flaczki z boczniaków. Dania spodobają się całej rodzinie.

Obiad jednogarnkowy - polędwiczka z pieca
canva/rudisill

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA