Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka do ryby z pora
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.12.2021 01:00

Surówka do ryby z pora

Surówka do ryby z pora
canva/dompress

Surówka do ryby z pora to uniwersalna surówka, która pasuje idealnie do smażonej, pieczonej i gotowanej na parze ryby. Surówka doskonale łączy się również ze śledziami w oleju lub śmietanie. Poznaj przepis na pyszny dodatek do obiadu, czyli surówkę do ryby z pora.

Surówka do ryby z pora to pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do każdego gatunku ryb, niezależnie od sposobu ich przygotowania. Surówka jest delikatnie słodka, kwaśna, a por nadaje jej wyraźnego, ostrego smaku. Całość otulona jest sosem z majonezu i jogurtu, który rewelacyjnie uzupełnia potrawę.

Surówkę z pora przygotujesz błyskawicznie z produktów, które zapewne masz w domu. Podaj ją np. z pieczonym dorszem, pstrągiem i ziemniakami, a całe danie z pewnością zachwyci całą rodzinę. Gotową surówkę wstaw do lodówki, aby odpowiednio schłodziła się przed podaniem.

Jabłko i por wykorzystasz również do śledzi. Tu poznasz przepis na delikatnie pikantne śledziki w śmietanie z porem i jabłkiem.

Przepis na surówkę do ryby z pora

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 pory

  • 6 kiszonych ogórków

  • jabłko

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu greckiego

  • sól, pieprz

Jak przygotować surówkę do ryby z pora?

Por posiekaj, pokrój w kostkę ogórki kiszone, zetrzyj na tarce jabłko, następnie przełóż je do miski, dodaj majonez, jogurt, dopraw solą i pieprzem.

Siekany por

Przygotowaną i doprawioną surówkę wstaw do lodówki, aby dobrze schłodziła się przed podaniem.

Smacznego.