Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Udziec z sarny - przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.12.2021 01:00

Udziec z sarny - przepis krok po kroku

Udziec z sarny
canva/Shaiith

Udziec z sarniny to pomysł na wytworne i eleganckie danie, idealne na święta lub rodzinny obiad. Delikatna, marynowana w ziołach sarnina wprost rozpływa się w ustach, a Ty przygotujesz obiad jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na wyśmienity udziec z sarniny.

Sarnina jest bardzo delikatnym mięsem, pieczona w piekarniku jest soczysta, miękka i doskonała w smaku. Sarninę przed pieczeniem marynuj w ziołach i innych przyprawach przez 24 godziny, aby mięso całkowicie naszło marynatą. Piecz je rękawie do pieczenia, aby się nie wysuszyło, koniecznie bez termoobiegu.

Do sarniny marynowanej w jałowcu, kolorowym pieprzu, winie, rozmarynie upiecz ziemniaki w mundurkach lub przygotuj dyniowe puree, ponieważ świetnie będą łączyć się z delikatnym i aromatycznym mięsem. Do dania podaj podsmażone buraczki tarte, kapustę na ciepło lub ulubioną surówkę.

Szukasz pomysłu na równie wytworny obiad? Upiecz udka gęsie z rozmarynem, którymi zachwycisz wszystkich gości i rodzinę.

Przepis na udziec z sarny

Składniki:

  • 500 g udźca bez kości

  • łyżeczka kolorowego pieprzu

  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki octu winnego

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 ml wina wytrawnego czerwonego

  • 2 łyżeczki owoców jałowca

  • 2 liście laurowe

  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego

  • 100 ml oleju roślinnego

Jak przygotować udziec z sarny?

Udziec umyj i dokładnie osusz, nie krój. W moździerzu rozetrzyj owoce jałowca z pieprzem, przeciśnij przez praskę czosnek. Zmiażdżony pieprz i jałowiec przesyp do miski, stopniowo dolej olej, następnie ocet i wino, włóż liście laurowe.

Marynatę dokładnie wymieszaj i przełóż do niej mięso, dokładnie obtocz, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ponownie wetrzyj marynatę w udziec i wstaw do lodówki, ale na 24 godziny. Następnego dnia wyjmij sarninę, nastaw piekarnik na 150 stopni C z opcją grzania góra-dół.

Rozmaryn, jałowiec i kolorowy pieprz

Mięso przełóż razem z marynatą do rękawa do pieczenia, oprósz ziarnami pieprzu kolorowego i dodaj gałązki rozmarynu. Rękaw z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 3,5-4 godziny.