Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienity przepis na idealnie chrupiące pieczone ziemniaki
Katarzyna Kaczmarz
Katarzyna Kaczmarz 25.03.2022 22:51

Wyśmienity przepis na idealnie chrupiące pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki
Canva.com - barol16

Pieczone ziemniaki skąd się wzięły?

Jest to potrawa znana w całej Europie Środkowej, a także i na całym świecie. Przepis na pieczone ziemniaki można znaleźć w najstarszej polskiej książce Stanisława Czernieckiego z 1682 roku. Przez lata przepis był modyfikowany na różne sposoby, ale najważniejsze i tak będą ziemniaki, ważne, aby były mączyste wtedy wyjdą najlepsze.

Składniki na pieczone ziemniaki

- ziemniaki około 10 dużych sztuk- sól- pieprz- ostra, mielona papryka- kilka ząbków czosnku- oliwa z oliwek- rozmaryn w całości lub ziarenka- folia aluminiowa

Przygotowanie pieczonych ziemniaków w piekarniku

W lekko osolonej wodzie podgotuj obrane ziemniaki, aby były na wpół miękkie, następnie odcedź i zostaw do ostudzenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni z termoobiegiem. Ziemniaki przekrój na połówki i przełóż do miski, a następnie dodaj wszystkie przyprawy oraz łyżkę oliwy z oliwek. Gdy ziemniaki przesiąkną marynatą, przełóż po dwa do foli aluminiowej i szczelnie zawiń, gotowe paczuszki włóż do piekarnika na 15/20 minut. Jeśli chcesz to możesz też wyłożyć pyry na blaszkę, a następnie wsadzić do pieczenia. Po pieczeniu, przełóż gotowe pieczone ziemniaki do miski, podawaj ciepłe z sosem słodko – kwaśnym, ziołowym lub zwykłym keczupem.

Pieczone ziemniaki z grilla

Gdy trwa sezon grillowy nie ma sensu korzystać z piekarnika. Idealnym dodatkiem do grillowanych mięsiw będą właśnie pieczone ziemniaki! Tym razem wystarczy, że wcześniej zamarynujesz ziemniaki w przygotowanej marynacie, a następnie, zapakujesz je w folię aluminiową i wyłożysz na grill do pieczenia. Czas przygotowania pieczonych ziemniaków z grilla może być różny, optymalnie będzie to 20 minut, gdy ten czas minie, rozpakuj jeden pakunek ziemniaków i sprawdź, czy są miękkie, jeśli tak pieczone ziemniaki są gotowe i możesz się nimi zajadać! Takie pyry również możesz podawać z sosami, a także z sałatką grecką no i oczywiście z pysznym mięsem z grilla.

Pieczone ziemniaki po staremu

Jest to propozycja dla osób, które uwielbiają ogniska. Większość z nas w latach młodzieńczych piekła ziemniaki, właśnie w ognisku. Jeśli masz miejsce, aby ułożyć ognisko z patyków – zrób to! Oczywiście, zachowaj wszelkie możliwe środki ostrożności! Gdy ognisko będzie gotowe i rozpalone, młode ziemniaki tylko opłucz pod wodą z ziemi, a następnie całe zapakuj w folię aluminiową i włóż pod stos patyków, tak, abyś mógł nie później spokojnie wyciągnąć, ale też na tyle blisko, aby były ciepłe.

Pieczone ziemniaki z ogniska muszę się w nim znajdować około 25/30 minut. Po tym czasie rozpakuj pyrę, dodaj kawałek masła i oprósz solą. Jest to sposób dla osób, które chciałby się z powrotem przenieść w młodzieńcze lata. Najważniejsze w takim pieczeniu ziemniaków jest zachowanie szczególnej ostrożności.

Pieczone ziemniaki na słodko

Jeśli znudziły ci się już zwykłe ziemniaki, możesz je zastąpić batatami, czyli słodkimi ziemniakami są one równie dostępne, jak zwykłe pyry, więc zakupisz je w praktycznie każdym sklepie.Gdy już się zaopatrzy w odpowiednią ilość batatów (my polecamy 6 sztuk), przygotuj marynatę jak powyżej, a następnie pokrój słodkie ziemniaki na 4 części, obtocz w przygotowanym sosie i przełóż do foli aluminiowej, szczelnie owijając, a potem pakunki przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.

Uwaga! Bataty są twardsze niż zwykłe ziemniaki, więc po upływie podanego czasu, rozwiń folię i sprawdź ich miękkość, jeśli dalej będą twarde, potrzymaj je w piekarniku jeszcze około 8/10 minut.Ziemniaki pieczone na słodko również możesz zrobić na grillu w ten sam sposób, co zwykłe pyry. Do batatów najlepszy będzie sos mocno ziołowy dla przełamania słodkiego smaku. Smacznego!