Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o jabłkach. Teraz robi się racuchy na tym składniku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.05.2023 21:00

Zapomnij o jabłkach. Teraz robi się racuchy na tym składniku

racuchy z rabarbarem
Canva

Racuchy są plackami na bazie drożdży z dodatkiem różnych owoców. Często racuchy przyrządza się z jabłkami. Jednak my proponujemy przepis z zupełnie innym składnikiem. Dzięki nim to słodkie danie będzie wyjątkowo pyszne. 

Racuchy- słodkie i puszyste

Racuchy kojarzą nam się z czasem dzieciństwa i kuchnią babci. Świeże składniki, puszyste ciasto i ten słodki smak, którego raczej się nie zapomina. Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby tego dania. Należy ono do jednych z najbardziej lubianych w kuchni polskiej. Racuchy przygotowuje się na bazie drożdży, ale można dodać też proszku do pieczenia.

Te niewielkie owalne placki smaży się na oleju na złoty kolor. Niektórzy podają je bez dodatków. Natomiast inni robią racuchy z jabłkiem lub z serem. Można przygotować też racuchy z bananem. Jednak my proponujemy wersję, która staje się teraz bardzo popularna, czyli racuchy z rabarbarem. Skosztuj ich, bo są pyszne.

Pij raz dziennie, a zauważysz duże zmiany. Dietetyk zachwala hitowy napój

Racuchy z rabarbarem- niebo w gębie

Składniki:

  • 10 g drożdży instant
  • 250 g mąki pszennej typu 550
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier puder
  • 2- 3 łodygi rabarbaru

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól, żółtko i jajko. Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Miskę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. 

Po tym czasie dodajemy do ciasta pokrojony rabarbar i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką nieduże placki, smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Racuchy powinny mieć złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Racuchy z rabarbarem, czyli białko i witaminy

100 g racuchów ma około 250 kalorii i sporo białka. Do tego węglowodany, sporo tłuszczu, a także wapń, fosfor. Racuchy mają witaminy z grupy B, są to niewielkie ilości tych witamin. Jednak w połączeniu z rabarbarem zyskują na dobroczynnych właściwościach.

Rabarbar jest bogaty w witaminy C, A, E oraz potas i fosfor. To warzywo, które w Stanach Zjednoczonych traktowane jest jako owoc, ma działanie przeciwzapalne. Pomaga też przy problemach ze wzdęciami. Dodatkowo reguluje poziom glukozy we krwi i obniża poziom cholesterolu. Pisaliśmy o cenach rabarbaru. Podawaliśmy też przepis na konfiturę z rabarbaru.

racuchy z rabarbarem

Źródło: kuchnia-marty.pl