Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawijam wszystko w papier, kładę na blachę i zapiekam. W chwilę mam obiad na każdą kieszeń
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.05.2024 15:18

Zawijam wszystko w papier, kładę na blachę i zapiekam. W chwilę mam obiad na każdą kieszeń

ryba na obiad
Fot. YouTube/pannalesia2336

Ten obiad zrobisz z przyjemnością. Wszystko dlatego, że jest zdrowy, pyszny i szybki w przygotowaniu. Oprócz tego nie wydasz na niego wiele pieniędzy, za to zyskasz mnóstwo smaku. Poznaj przepis, który zapewnia znakomity posiłek. 

Ryba poleca się na obiad

Marzy ci się smaczny i szybki obiad? A może chcesz zrobić niedrogi posiłek? Ten przepis to wszystko gwarantuje. Dlatego przyda ci się mintaj, który jest zdrowy, pyszny i na każdą kieszeń. Ta ryba jest też niskokaloryczna i bogata w witaminy oraz minerały. 

W sam raz na obiad, który podasz w maju. Ryba z dodatkiem apetycznych warzyw i w wyrazistej marynacie z musztardy i śmietany dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych. Wystarczy zawinąć wszystko w papier i włożyć do piekarnika. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Panna Lesia. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.  

ryba na obiad
Fot. YouTube/pannalesia2336
Tę ekspresową sałatkę do grilla robię z 4 składników. Główny z nich najpierw dziwi, po chwili zachwyca smakiem

Jak zrobić mintaja w marynacie z warzywami z piekarnika?

Składniki:

  • ½ kg filetów np. z mintaja
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • pół cytryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie ryby na obiad zacznij od przyrządzenia marynaty. Do miski wlej sos sojowy, dodaj musztardę, śmietanę, sól, pieprz. Zetrzyj też skórkę z cytryny do marynaty. Składniki dokładnie wymieszaj i posmaruj nimi rybę. Ziemniaki pokrój na plastry i podgotuj.

Cebulę posiekaj, a marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Składniki przełóż do miski, dodaj sos sojowy i wymieszaj. Teraz na papierze do pieczenia ułóż plastry ziemniaków, posmaruj je marynatą. Ułóż też warzywa z miski, rybę, a na niej połóż plastry cytryny. Wszystko zawiń w papier do pieczenia. 

Ryba pełna smaku i na każdą kieszeń

Tak przyrządzoną rybę ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut. Po upływie tego czasu danie od razu podawaj. Ryba po prostu rozpływa się w ustach, a warzywa i marynata dodają jej wybornego smaku.

Taki obiad zrobisz szybko, tanio, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Doskonała ryba pełna smaku podbije podniebienie każdego smakosza. Będzie najlepsza na obiad podczas majówki. Pisaliśmy o przydatnym patencie z kostką lodu, który wykorzystasz w czasie grillowania. Radziliśmy jak zrobić letni obiad z przepisu Tomasza Strzelczyka. 

ryba na obiad
Fot. YouTube/pannalesia2336