Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa rybna z sandacza - obłędnie pyszna i prosta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.01.2022 01:00

Zupa rybna z sandacza - obłędnie pyszna i prosta

Zupa rybna z sandacza
canva/ALLEKO

Zupa rybna z sandacza gotowana na rosole rybnym z papryką i pomidorkami koktajlowymi to doskonały pomysł na rozgrzewający i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Zupa jest lekka, idealnie doprawiona i smakuje jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na zupę rybną z sandacza.

Sandacz jest rybą słodkowodną o chudym, delikatnym mięsie. Sandacz jest jedną ze zdrowszych ryb- to bogate źródło kwasów omega-3, białka i wielu witamin, w tym witaminy A i E, dlatego też powinniśmy jeść go znacznie częściej, nie tylko w święta.

Zupa rybna z sandacza jest daniem pożywnym, lekkostrawnym i bardzo aromatycznym. Rosół gotowany na głowie, kręgosłupie i warzywach jest klarowny, chudy i niskokaloryczny, dlatego też jest doskonałą bazą do naszej zupy rybnej.

Wywar wzbogać świeżym lub suszonym lubczykiem, zioło nadaje zupie wyraźnego charakteru, smakiem przypomina trochę przyprawę maggi. Zupę ugotuj z papryką czerwoną i pomidorkami koktajlowymi, nie zapomnij również o świeżej natce pietruszki, która świetnie uzupełnia smak całego dania.

Pieczony sandacz to doskonały pomysł na drugie danie- tu poznasz przepis na sandacza w papilotach na puree z zielonego groszku, czyli zdrowo, lekko i pysznie.

Przepis na zupę rybną z sandacza

Składniki:

  • 1 kg sandacza

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula czerwona

  • duża papryka czerwona

  • 250 g pomidorków koktajlowych

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • łyżeczka suszonego lubczyku lub gałązka świeżego

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić zupę rybną z sandacza?

Oddziel mięso od kręgosłupa. Głowę i kręgosłup sandacza włóż do garnka, zalej 2 litrami wody, gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny, zdejmij je i włóż do garnka całe marchewki, korzeń pietruszki, cebulę, seler, liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk.

Całość gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, aż powstanie ryby rosół, odcedź go i przelej klarowną zupę do garnka, marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Dodaj również pokrojoną paprykę czerwoną, koncentrat pomidorowy i gotuj 15 minut.

Lubczyk

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Do wywaru dodaj kawałki sandacza, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki i gotuj kolejne 10-15 minut, aż ryba się ugotuje. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.