Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa sałatka z kalafiora według przepisu Ewy Wachowicz. Wystarczą 3 składniki

Ekspresowa sałatka z kalafiora według przepisu Ewy Wachowicz. Wystarczą 3 składniki

Ekspresowa sałatka z kalafiora według przepisu Ewy Wachowicz
canva/Lisovskaya; Pawel Wodzynski/East News

Kalafior jest smacznym warzywem, które na naszych talerzach gości zdecydowanie zbyt rzadko. Ewa Wachowicz zdradziła doskonały patent na wyjątkową sałatkę z jego udziałem. Wystarczy połączyć warzywo z orzechami włoskimi oraz majonezem. Spróbujecie?

Z kalafiora można przyrządzić wiele smakowitych dań. Proponowaliśmy wam już pysznego marynowanego steka. Teraz wracamy z szybkim sposobem na pysznie chrupiący dodatek, który z powodzeniem zastąpi wam też chipsy czy frytki. Skusicie się?

Przepis na smaczny kalafior według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 większy kalafior

  • 2 solidne garście orzechów włoskich

  • 1 szklanka ulubionego majonezu

Przygotowanie:

Orzechy włoskie rozdrabniamy i prażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni. Możemy też wrzucić je na 7-8 minut do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika.

Kalafiora oczyszczamy z liści. Warzywo starannie myjemy i dzielimy na drobne różyczki. Umieszczamy je w dużej misce i mieszamy z majonezem. Całość posypujemy orzechami. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli wykorzystacie pyszny wegański majonez z aquafaby, przysmak z ochotą zjedzą również weganie. Przepis na ten specjał jest wyjątkowo prosty.

  • Nie wyrzucajcie liści kalafiora. Ta część rośliny tez jest jadalna. W tym artykule zdradzamy kilka pomysłów na jej wykorzystanie.

Z domowym majonezem smakołyk będzie najlepszy
Z domowym majonezem smakołyk będzie najlepszy

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram