Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Przepis – co to jest? Podstawowe informacje

Przepis w sensie słownikowym może mieć wiele znaczeń, jednak tym co pierwsze przychodzi nam do głowy gdy myślimy o przepisie, jest przepis na daną potrawę. Przepis zawiera szczegółowe informacje na temat sposobu przygotowania określonego dania oraz zawartych w nim składników.

Współcześnie przepisy na obiady, przepisy na śniadania, czy przepisy na dowolne, inne potrawy, możemy bez większych trudności znaleźć w internecie. Wcześniej królowały przepisy babci spisane na kartkach, których tradycje przeżywają dziś swój renesans.

Zbiór przepisów na dane potrawy zawierają książki kucharskie. Pierwszą polską książką kucharską było „Compendium ferculorum” z 1682 roku autorstwa Stanisława Czernieckiego. Książki kucharskie mogą zawierać przepisy na temat dań właściwych dla kuchni danego narodu, przepisy na określone typy dań (na przykład obiady czy śniadania), a także związane z konkretnym zakresem pokarmów – przepisy na dania mięsne lub w kontrze do tych przepisy na dania wegetariańskie czy wegańskie.

Co powinien zawierać dobry przepis?

Dobry przepis powinien być przede wszystkim precyzyjny i w jak najbardziej szczegółowy. Wyraźnie widoczny jest pewien schemat, wedle którego miłośnicy kulinariów tworzą dziś swoje przepisy.

Wstęp do przepisu stanowi oczywiście nazwa potrawy oraz krótkie wprowadzenie, które może opisywać walory smakowe dania, jego historię, warianty, czy jakąś ciekawostkę na jego temat. W dalszej kolejności powinniśmy zawrzeć listę wszystkich potrzebnych składników, łącznie z ich gramaturą. Nierzadko przepis wspomina także o specjalnych przyrządach, niezbędnych dla przygotowania potrawy.

Najistotniejszą część przepisu stanowi sposób przygotowania potrawy, wraz z obróbką mechaniczną i termiczną poszczególnych składników czy ich całości. Przepis powinien w tym miejscu prowadzić czytelnika krok po kroku przez wszystkie czynności.

Przepisy zwykle kończą się sugerowanym sposobem podania potrawy. Współcześnie mogą także zawierać informacje o wartościach odżywczych dania (nie tylko kalorie, ale także makroelementy, witaminy i składniki mineralne), szacowany koszt przyrządzenia potrawy czy stopień trudności jej przyrządzenia.

Najpopularniejsze przepisy – czego najczęściej szukamy?

Liczba przepisów którymi wymieniamy się i których poszukujemy na co dzień może być liczona w tysiącach. Najczęściej poszukiwane są przepisy na śniadanie, przepisy na obiad, czy przepisy na ciasta czy inne desery.

Jeśli zaś chodzi o same potrawy które w Polsce cieszą się największą popularnością, to wymienić można przepisy na naleśniki, przepisy na gofry, czy przepisy na pizzę.

Pokaż więcej

kluski ryżowe
09.05.2024 21:23 Żadne kopytka, żadne leniwe. Te kluski biją je na głowę, nie uwierzysz z czego są zrobione

Te kluski z ryżowego ciasta stanowią miłą odmianę od mącznych i ziemniaczanych wariantów. Sprawdzają się też świetnie u osób, które nie tolerują glutenu lub starają się go ograniczyć. Podawać je można zaś podobnie jak każde inne kluski.

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
09.05.2024 21:10 Biorę truskawki, rabarbar i szybciutko robię kruche ciasto z kruszonką. Tak smakuje tylko w maju

Ta tarta z kruszonką łączy w sobie charakterystyczny, cierpki smak rabarbaru ze słodyczą truskawek. W tym krótkim, majowym momencie, kiedy truskawki są już słodkie, a rabarbar jeszcze młody, należy cieszyć się takimi połączeniami jak najczęściej.

blanquette de veau i Rozkoszny
09.05.2024 20:04 W niedzielę zrobię leciutką potrawkę cielęcą z przepisu Rozkosznego. To wymarzone danie na tę porę roku

Znany z mediów społecznościowych i telewizji bloger kulinarny Michał Korkosz, ps. Rozkoszny, zaprezentował swoją wersję klasycznego francuskiego dania. W jego wydaniu to lekki, cielęcy gulasz ze śmietanowym sosem. Łatwy w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięsnych potrawek.

truskawki ze śmietaną
09.05.2024 18:50 Strzelczyk przypomniał słodkie danie z dzieciństwa. Jak mogłem o nim zapomnieć

Makaron z truskawkami i twarogiem to sezonowe danie, które zmienia owoce w pełnowartościowy obiad. Bogaty w białko, węglowodany i witaminy, jest prawdziwą pasta alla Pollaca – włosko inspirowanym daniem w polskim sosie.

kotlety mielone bez mięsa
09.05.2024 17:24 Wyglądają jak mielone, a są bez grama mięsa. Jak dla mnie to najlepszy obiad na piątek

Te niezwykle proste kotlety mielone bez mięsa są szczytem możliwości kuchni warzywnej. Mięso zastąpione jest w nich przez niezwykle łatwe do kupienia, a przy okazji przyjazne dla portfela, niepozorne warzywo.

chłodnik z truskawek
09.05.2024 17:03 Ten chłodnik z truskawek robię według przepisu sprzed 170 lat. Jest ozdobą stołu

Choć mijają lata, niektóre przepisy niewiele się zmieniają. Ten niezwykle szybki chłodnik jadano już na kilka pokoleń temu. Dziś, kiedy truskawki tanieją dosłownie z dnia na dzień, warto wrócić do sycącej i pysznej letniej zupy.

sałatka z ogórka
09.05.2024 16:16 Co roku czekam na maj, żeby robić tę sałatkę z ogórka. Mizeria niech się schowa

Powiada się, że im więcej kolorów na talerzu, tym zdrowszy posiłek. Może zazwyczaj to i prawda, ale jeśli jedynym kolorem na talerzu jest zieleń, możemy też spodziewać się witaminowej bomby. A tak jest w wypadku tej niezwykłej wiosennej surówki.

biszkopt
09.05.2024 14:12 Mieszam 5 składników i wlewam do foremki. To najlepszy przepis na biszkopt, zawsze się udaje

Biszkopt czaruje puszystością i delikatnością. Idealnie jest, gdy wyrasta wysoki i potrafi utrzymać cięższe kremy. Polecam przepis właśnie na taki biszkopt. To nie zwykłe ciasto, ale wyjątkowy biszkopt olejowy.

pierogi
09.05.2024 13:45 Pamiętaj o tym przed mrożeniem pierogów. Inaczej się posklejają i będą do niczego

Pierogi są zawsze dobrym wyborem na obiad. Jednak jak je mrozić, by się nie posklejały? Warto pamiętać o pewnych zasadach dzięki, którym to danie będzie znakomite po rozmrożeniu.

truskawki
09.05.2024 11:47 Robię tak, gdy tylko pojawią się truskawki. Później cieszę się nimi przez cały rok

Uwielbiam truskawki w każdym wydaniu. Dzięki tej metodzie cieszę się ich słodkim i pysznym smakiem przez cały rok. Dlatego ten przydatny sposób polecam każdemu smakoszowi tych apetycznych owoców.

chleb z mięsem mielonym
09.05.2024 10:11 Weź mięso mielone i rozsmaruj na chlebie. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

Masz ochotę na pyszną przekąskę? Wystarczy, że skorzystasz z tego przepisu. Mięso mielone rozsmaruj na chlebie, dołóż kilka składników i niebawem smaczna oraz sycąca przekąska trafi na twój stół.

schab z cebulą
09.05.2024 08:52 Pokrój cebulę i ułóż plastry schabu. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

Ze schabu zwykle robimy kotlety na obiad. Jednak dzięki temu przepisowi przyrządzam to mięso zupełnie inaczej. Kroję cebulę i układam na niej plastry schabu. Do tego jeszcze apetyczne dodatki i niebawem smaczny posiłek jest gotowy.

ciasto bez pieczenia
08.05.2024 19:41 Ułóż wafelki w foremce i zalej tą masą. Nie znam prostszego przepisu na ciasto bez pieczenia

Czy są tu łasuchy? Jeśli tak, to ten przepis na ciasto bez pieczenia jest właśnie dla nich. Dzięki prostej recepturze szybko przyrządzisz ten smakołyk. Wystarczy ułożyć wafelki w foremce i zalać masą czekoladową. Pyszne ciasto bez pieczenia wkrótce trafi na twój stół.

zapiekanka
08.05.2024 18:41 Mieszam ryż z mięsem mielonym i wstawiam do piekarnika. Po chwili mam obiad na każdą kieszeń

Marzy ci się przepis dzięki, któremu zrobisz pyszne, szybkie i tanie danie? W takim razie skorzystaj z tego sposobu na zapiekankę. Ryż z mięsem mielonym jest dobry na każdą okazję i prosty w przygotowaniu. Wystarczy go wstawić do piekarnika i znakomita zapiekanka raz- dwa będzie gotowa.

bigos
08.05.2024 18:13 W maju gotuję bigos z młodej kapusty. Rodzina za nim szaleje, 1 dodatek jest najważniejszy

Bigos z młodej kapusty jest daniem, którym ja i moja rodzina zajadamy się w maju. Pyszny, szybki i sycący wymaga dodatku, który zapewni mu wyrazistość. Polecam przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty, który warto przyrządzić w swojej kuchni. 

pulpety w sosie
08.05.2024 17:05 Pulpety w tym sosie mógłbym jeść non stop. Jest 100 razy lepszy od pomidorowego

Sos pomidorowy to chyba najpopularniejsze towarzystwo pulpetów. Jednak te wspaniałe, miękkie kuleczki mięsa mielonego sprawdzają się świetnie również w innych zestawieniach. Na przykład z sosem pieczeniowym – gęstym, aromatycznym i niezwykle mięsnym w smaku.

kalafior
08.05.2024 17:00 Weź kalafiora i zetrzyj na tarce. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Kalafior zwykle podajemy gotowany i z dodatkiem masła oraz bułki tartej. Jednak ja biorę to warzywo, ścieram na tarce i już wkrótce cieszę się smakiem pysznego dania. Polecam przepis na kalafiora w innym, ale znakomitym wydaniu.

syrop sosnowy
08.05.2024 14:13 Co roku w maju zbieram je w lesie, a potem robię z nich syrop. Lista jego zalet nie mieści się w jednym zdaniu

Syrop z pędów sosny to niezwykle prosty w przygotowaniu, ale nieprzeceniony produkt. Można pić go łyżkami, dodawać do napojów, a nawet przygotowywać na jego bazie koktajle. Jego smaku nie da się porównać z niczym innym – warto więc udać się do lasu i pozbierać nieco pędów.

kotlety schabowe
08.05.2024 13:13 Rozdrobnij w moździerzu, a potem natrzyj nimi kotlety schabowe. Będą lepsze niż od Gessler

Tradycyjne kotlety schabowe – rozbite, panierowane i smażone – są wszechobecne w polskiej kuchni. Aż czasem zapominamy, że można zrobić je na różne sposoby. Oto jeden z nich.

Marchewa i zupa z chwastów
08.05.2024 12:37 Tik tokerka ugotowała obiad za 3.36 zł. Internauci biją brawo, ale mają 1 wątpliwość

Stary dowcip grzybiarzy powiada, że wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz w życiu. Podobne wątpliwości mieli obserwujący, kiedy tiktokerka zabrała ich z kamerą na przechadzkę po łące, by ugotować tanią zupę z dziko rosnących roślin. Chwasty są w końcu jadalne i bardzo zdrowe, ale tylko niektóre.

masa na zapiekankę
08.05.2024 09:38 Kładę ugotowany makaron na patelnię i zalewam tą mieszanką. Ten obiad jeszcze mi się nie znudził

W tym prostym przepisie zmieniamy makaron i jajka w niezwykłą zapiekankę. Dzięki dodatkowi warzyw jest to ciekawy i zbalansowany pod względem wartości odżywczych, a przede wszystkim bardzo prosty posiłek.

gotujące się pierogi
07.05.2024 17:26 Zapomnij o pierogach ruskich. W maju zawsze robię taki farsz, każdy prosi o dokładki

Kiedy spróbujesz pierogów z tego przepisu, ruskie odejdą w niepamięć. Ich farsz jest smaczniejszy, a w dodatku lżejszy. Przez co idealnie sprawdzą się na ciepły maj. Zrób je według przepisu umieszczonego poniżej. Wszyscy będą nimi zachwyceni i z całą pewnością poproszą o dokładkę.

makaron zawinięty w mięso mielone
07.05.2024 17:00 Owiń makaron mięsem mielonym i podsmaż na patelni. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

Koniecznie przygotuj obiad z tego przepisu. Wystarczy, że masz makaron, mięso mielone i kilka dodatków, a to, co z nich zrobisz, zachwyci każdego. Zwykłe spaghetti z sosem bolońskim może się schować.

ogórki w słoikach
07.05.2024 16:03 Dodaj to do słoika oprócz czosnku i soli. Z tą przyprawą ogórki kiszone wyjdą 100 razy lepiej

Czy na pewno wiesz, jak zrobić ogórki kiszone? Ten popularny specjał wcale nie jest tak łatwy w przygotowaniu. Dowiedz się, jak przyrządzić je poprawnie oraz sprawdź jakie przyprawy dodać oprócz soli i czosnku. Dzięki nim twoje ogórki kiszone będą jeszcze lepsze. O jednej z przypraw nikt by nie pomyślał.

rabarbar w dzbanku
07.05.2024 14:57 Wymieszałem rabarbar z tymi składnikami i wstawiłem do piekarnika. Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania

Nie wiesz, co zrobić z sezonem na rabarbar? Oto podstawowy przepis, który pomoże zmienić cierpkie i twarde łodygi tego warzywa w pyszny deser. Wystarczy dosłownie kilka prostych zabiegów i chwila w piekarniku. Czegoś tak smacznego jeszcze nie jadłaś.

zupa buraczkowa
07.05.2024 14:21 Moja mama robi najlepszą buraczkową. Cały smak zupy tkwi w 1 prostej czynności

Oto tradycyjny przepis na „uproszczoną” zupę buraczkową, to znaczy taką, która nie wymaga użycia bulionowej bazy. Dzięki swojej prostocie jest być może bardziej smaczna od takiej na warzywnym wywarze. Jest też prostsza w przygotowaniu. Cała w tym zasługa jednego prostego triku.

ciastka w formie zalane masą
07.05.2024 13:13 Układam herbatniki w formie i zalewam tą masą. To mój ulubiony przepis na ciasto bez pieczenia

Szukasz przepisu na szybki deser? Świetnie trafiłaś, bo to ciasto bez pieczenia zrobisz w kilkanaście minut. Jego smak oraz niecodzienny wygląd zachwyci każdego. Lepiej zrób od razu większą porcję, bo zniknie, zanim się obejrzysz. 

obiad z ciasta francuskiego
07.05.2024 11:06 Łączę ciasto francuskie z mięsem i wstawiam do piekarnika. Nie znam szybszego sposobu na obiad

Ten superszybki i prosty przepis to jeszcze jeden sposób, by nietypowo zaserwować dobrze nam znane mięso mielone. Jako zapiekane w cieście francuskim, jest ono soczyste i bardzo sycące. Podane w tak nietypowej formie z zachwyca także fakturą. Zrobisz je w mgnieniu oka. Czego chcieć więcej?