Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nowa odsłona krupniku
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 20.02.2021 01:00

Nowa odsłona krupniku

Krupnik w niecodziennej odsłonie
Wikipedia / MOs810 / CC BY-SA 4.0

Dla wielu smakoszy krupnik bez mięsa jest kontrowersyjnym pomysłem. Warto jednak wypróbować tę recepturę, ponieważ efekt przygotowań potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych wielbicieli rodzimej kuchni.

Krupnik w bezmięsnej odsłonie

Bez wątpienia krupnik zajmuje szczególne miejsce pośród swojskich smakołyków. Zazwyczaj gotuje się go na wywarze mięsnym, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go w wariancie wegetariańskim.

Już wcześniej przedstawialiśmy przepis na krupnik. Jednak tym razem postawimy na recepturę, która może wywołać spore zaskoczenie. Różni się ona od tej, z której korzystały nasze babcie. Nie oznacza to jednak, że krupnik będzie mniej pyszny.

Krupnik bez dodatku mięsa jest wyjątkowo smakowity i aromatyczny. Każda porcja momentalnie znika z talerzy. Aby przygotować wyśmienity krupnik, potrzebne nam są niezbędne składniki. W co musimy się zaopatrzyć?  

  • włoszczyzna

  • 4 litry wody

  • 200 g kaszy

  • 3 cebule

  • 700 g ziemniaków

  • 400 g pieczarek

  • 60 ml oleju

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 4 ząbki czosnku

  • posiekany koperek

  • 100 ml tłustej śmietany

  • sól i pieprz

Bezmięsny krupnik zachwyci najbliższych

Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jednak możemy ją również pokroić w kostkę. Wszystko zależy od naszych preferencji. Pieczarki rozdrabniamy, a cebulę siekamy i podsmażamy. Tak przygotowane składniki umieszczamy w garnku z wodą.

Rozpoczynamy podgrzewanie i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość wzbogacamy o ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy krupnik zacznie się gotować, dodajemy do niego kaszę. Kontynuujemy podgrzewanie przez 50 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Gotujemy je w niewielkiej ilości posolonej wody. Gotowe bulwy dodajemy do zupy. Możemy również wlać wodę, w której się gotowały. Gdy już wszystkie warzywa są miękkie, nasz krupnik jest już niemal gotowy.

Krupnik zabielamy zahartowaną śmietaną. Najlepiej serwować go z dodatkiem posiekanego koperku. Na drugie danie warto sięgnąć po przepis na pierogi ruskie bez lepienia. One również mogą przyprawić domowników o szybsze bicie serca.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa