Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Zupa

Zupa

Zupa – co to jest? Podstawowe informacje

Zupa to jedna z najstarszych potraw, która pod różnymi postaciami obecna jest zasadniczo we wszystkich kuchniach świata. Ma ona postać wywaru i jako taka może być – w zależności od rodzaju – podawana w formie płynnej lub półpłynnej. W zdecydowanej większości przypadków zupa jest daniem gotowanym, choć istnieją także zupy podawane na zimno – przykładem tych drugich może być hiszpańskie gazpacho czy polski chłodnik litewski.

W sensie praktycznym większość zup stanowi wywar z warzyw właściwych dla danej zupy i mięsa, gotowanego zwykle razem z kośćmi. Wiele zup spożywa się z dodatkami, na przykład z makaronem (lub innymi wyrobami mącznymi, na przykład kluskami), kaszą czy ryżem. Ważny element wielu zup mogą stanowić dodatki mięsne (na przykład pulpety) czy jajka.

Jakie są rodzaje zup?

Zupy można podzielić na wiele rodzajów, gdzie czynnikiem kategoryzującym nie są wyłącznie jej główne czy poboczne składniki. Przez wzgląd na temperaturę podania wyróżnia się zupy gorące (większość) czy zimne – chłodniki i niektóre zupy owocowe. Przez wzgląd na konsystencję potrawy z kolei zupy można podzielić na płynne, półpłynne i kremy.

Najistotniejszym czynnikiem determinującym rodzaj zupy dla smakoszy na całym świecie będzie jednak to, czy jest to zupa zagęszczana czy nie. Jeśli jest, to istotny będzie także czynnik zagęszczający. Do najczęściej stosowanych składników w tym zakresie należy mąka i śmietana.

Najpopularniejsze zupy w Polsce i na świecie

Zupy zajmują w polskiej kulturze wyjątkowe miejsce, wynikające z tradycji. Zwyczajowo zupa stanowi pierwsze danie obiadu. Do najpopularniejszych zup w Polsce należy rosół, zupa pomidorowa, żurek i barszcz. Często jadana jest także zupa ogórkowa, krupnik, zupa jarzynowa, zupa grzybowa czy kapuśniak. Wśród zup na zimno króluje chłodnik litewski.

Jeśli zaś chodzi o najpopularniejsze zupy na świecie, to wymienić można przede wszystkim te pochodzące z krajów azjatyckich, takie jak ramen (w wielu wariantach) czy tom kha.

Jaka jest najlepsza zupa na świecie?

Według rankingu Taste Atlas, najlepsza zupa na świecie to pochodząca z Paragwaju zupa bori – bori, znana również jako zupa paragwajska. Na drugim miejscu znalazł się japoński ramen, a na trzecim inny z wariantów tej zupy, również japoński tonkotsu ramen. Czwarte miejsce zdobyła tajska zupa tom kha, a pierwszą piątkę zamknął rawon – zupa wywodząca się z Indonezji.

Na liście najlepszych zup na świecie znajdują się także polskie akcenty. Na czternastym miejscu znajduje się żurek, który jeszcze na początku 2023 roku zajmował zaszczytne drugie miejsce. Wówczas na liście 100 najlepszych zup świata w pierwszej jej połowie mogliśmy znaleźć także rosół, zupę borowikową i barszcz czerwony. 

Pokaż więcej

chłodnik z truskawek
09.05.2024 17:03 Ten chłodnik z truskawek robię według przepisu sprzed 170 lat. Jest ozdobą stołu

Choć mijają lata, niektóre przepisy niewiele się zmieniają. Ten niezwykle szybki chłodnik jadano już na kilka pokoleń temu. Dziś, kiedy truskawki tanieją dosłownie z dnia na dzień, warto wrócić do sycącej i pysznej letniej zupy.

Marchewa i zupa z chwastów
08.05.2024 12:37 Tik tokerka ugotowała obiad za 3.36 zł. Internauci biją brawo, ale mają 1 wątpliwość

Stary dowcip grzybiarzy powiada, że wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz w życiu. Podobne wątpliwości mieli obserwujący, kiedy tiktokerka zabrała ich z kamerą na przechadzkę po łące, by ugotować tanią zupę z dziko rosnących roślin. Chwasty są w końcu jadalne i bardzo zdrowe, ale tylko niektóre.

zupa buraczkowa
07.05.2024 14:21 Moja mama robi najlepszą buraczkową. Cały smak zupy tkwi w 1 prostej czynności

Oto tradycyjny przepis na „uproszczoną” zupę buraczkową, to znaczy taką, która nie wymaga użycia bulionowej bazy. Dzięki swojej prostocie jest być może bardziej smaczna od takiej na warzywnym wywarze. Jest też prostsza w przygotowaniu. Cała w tym zasługa jednego prostego triku.

zupa pieczarkowa i Nathallae
06.05.2024 09:40 Natalia Maszkowska podkręciła przepis na zupę pieczarkową. Podaje ją z obłędnym składnikiem

Nathallae, czyli Natalia Maszkowska, podzieliła się przepisem na swoją interpretację zupy pieczarkowej. „Już nie musisz jeść nudnej i miałkiej zupy, która nigdy nie ma smaku” – skomentowała. Jej przepis jest podkręcony kilkoma składnikami.

zupa kalafiorowa
05.05.2024 12:07 Jak dla mnie nie ma kalafiorowej bez tej przyprawy. Z tym dodatkiem zupa smakuje najlepiej

Kiedy w sklepach królują młode kalafiory, warto przyjrzeć się kilku przepisom na przygotowanie tego niezwykle zdrowego warzywa. Zupa kalafiorowa to jeden z nich. W proponowanej przez nas wersji taka zupa smakuje niezwykle.

rosół
04.05.2024 21:15 Nasze babki nie wyobrażały sobie bez niego rosołu. Dziś niemal zapomniany, wielu ma go za chwast

Rosół to tradycyjna polska zupa, bez której wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu z rodziną. Nasze babki wrzucały do niego pewne zioło, które dziś jest traktowane jako chwast. Szkoda, bo ma wiele cennych właściwości.

zupa z botwinki
04.05.2024 16:41 Dolewam dokładnie 1 szklankę do botwinki. Smakuje mi 100 razy lepiej

Twoja zupa z botwinki może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że wlejesz do niej jeden składnik. Dowiedz się, co to za dodatek oraz poznaj jego właściwości. Z nim ta zupa nigdy nie była tak pyszna, domownicy całą pewnością poproszą o dokładkę. Wypróbuj patent, a już nigdy nie będziesz gotowała inaczej. 

zupa gulaszowa
04.05.2024 12:39 Zupę gulaszową zawsze robię z przepisu babci. Cały sekret tkwi w dwóch rodzajach mięsa

Inspirowana węgierskim obiadem zupa gulaszowa jest niezwykle popularnym sycącym daniem. W tym przepisie dodajemy do niej składniki, które czynią ją jeszcze bardziej treściwą. A za smak odpowiada kombinacja mięs. Przepis od babci jest niezawodny.

zupa pieczarkowa
30.04.2024 13:08 Tę zupę pieczarkową robię z przepisu babci. Jest idealnie kremowa dzięki 1 składnikowi

Odkąd odkryłam przepis od babci na zupę pieczarkową, gotuję ją tylko w ten sposób. Wychodzi wyjątkowo kremowa, a swoją konsystencję zawdzięcza składnikowi, który każdy z nas ma swojej kuchni. Polecam tę recepturę, bo takiej pieczarkowej jeszcze nie jadłaś. 

zupa na wiosnę
29.04.2024 17:18 Wygląda jak flaczki, a nie ma w niej grama mięsa. Tę lekką i pożywną zupę robię na wiosnę co i raz

Zupa na zdjęciu przypomina flaczki. Do jej przyrządzenia nie używam jednak tego dość kontrowersyjnego składnika. Moja wersja “flaczków” jest tak pyszna, że smakuje każdemu. Lekka i sycąca zarazem, na wiosnę jest jak znalazł.

zupa krupnik
29.04.2024 08:14 Lepszego krupniku nigdy nie jadłem. Sekret tkwi w przygotowaniu kaszy, każdy powinien go znać

Poznaj najlepszą metodę na krupnik, a już nigdy nie ugotujesz tej zupy inaczej. Sekret jej smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu kaszy. Dowiedz się, jak zrobić to prawidłowo, a cała rodzina doceni doskonały smak zupy. 

zalewajka
28.04.2024 11:33 Polacy trochę zapomnieli o tej zupie. Nasze babki jadały ją na obiad

Zalewajka to typowy przykład kuchni ubogiej. Nawet jej nazwa wskazuje, że to po prostu parę składników zalanych wodą. Nie dajmy się jednak zwieść tej nazwie: zupa jest pełna w smaku i po prostu doskonała.

zupa ogórkowa
27.04.2024 14:10 Zupę ogórkową gotuję tylko na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze

Kiedy myślimy o „wkładkach mięsnych” do zupy, zazwyczaj przychodzi nam do głowy ograniczona liczba możliwości. Warto wyjść poza nią i sięgnąć np. po podroby, które świetnie nadają się w zupnych zestawieniach.

zupa z botwiny
25.04.2024 19:07 Do zupy z botwiny dolewam szklankę tego płynu. Sposób znam od babci, smak to mistrzostwo świata

Zupa z botwiny ugotowana metodą babci smakuje doskonale. Jeden składnik spraw, że będziesz chciała ją gotować na okrągło. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poproszą o dokładkę. 

zupa
25.04.2024 17:33 Żadna zaklepka, żadna zasmażka. Ten składnik do zagęszczania zup i sosów sprawdza się 100 razy lepiej

Jeśli do tej pory zagęszczałaś zupy zasmażką, to pora poznać zupełnie inny trik. Przyda się tu pewien produkt, który w Polsce jest wciąż mało popularny. Jeśli zobaczysz go na bazarku, koniecznie kup partię na próbę. Zastosowanie jest szerokie, na pewno nie pożałujesz.

gotowanie maggi
25.04.2024 09:25 Wrzucam wszystko do garnka, gotuję i mam domową maggi. Nic tak nie podkręca smaku rosołu

Oto niezwykły przepis na domową przyprawę w płynie, która jest świetnym zamiennikiem kupnej maggi. Takich płynnych przypraw używamy coraz rzadziej, a niesłusznie. Podobne koncentraty piątego smaku potrafią często zmienić dobre danie w doskonałe.

zupa szczawiowa
23.04.2024 17:58 Z tym przepisem zrobisz najlepszą zupę szczawiową. Najważniejsze jest to mięso

Zupa szczawiowa to prawdziwy klasyk. Choć jej głównym składnikiem jest szczaw, należący do – jak się dziś je czule określa – kulinarnych chwastów, zupa ta potrafi być niezwykle esencjonalna. By taką przyrządzić, należy zadbać o mięsną wkładkę. Z tym przepisem z cienkiej roślinnej zupy robi się prawdziwy posiłek.

zupa
22.04.2024 22:51 Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

Wiosna za oknem i w kuchni, więc pora sięgnąć po warzywa sezonowe. Ugotuj z nich pyszną zupę na rosole, która smakiem bije na głowę tak lubianą zupę pomidorową. Każdy smakosz taki posiłek zje z przyjemnością. 

zupa
21.04.2024 20:48 Przepis na tę zupę dostałem od babci. Taką jadała w swoim dzieciństwie

Koniecznie poznaj przepis na zupę mojej babci. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis i sama przekonaj się o jej walorach. Sposób jest banalnie prosty. 

gar rosołu
21.04.2024 12:05 Rosół wyszedł za słodki? Tym go uratujesz, patent od najlepszych kucharek

W kuchni zaradnej gospodyni jest sposób na każdą nieprzewidzianą okoliczność. Wiele się mówi o metodach „odsalania” rosołu. Ale co zrobić, kiedy jest za słodki?

wiosenna zupa
20.04.2024 20:43 Ta zupa to prawdziwy hit wiosny. Cała rodzina na nią czeka

Koniecznie ugotuj zupę krem z tego przepisu. Jest bardzo aromatyczna i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi, który występuje tylko wiosną. Dowiedz się, co to za składnik i przygotuj znakomitą zupę dla całej rodziny. 

zupa ze szparagów
20.04.2024 16:27 Przenigdy nie wyrzucaj końcówek łodyg szparagów. Zrobisz z nich co najmniej 3 pyszne potrawy

Ołamujesz końcówki szparagów, a później je wyrzucasz? To błąd. Poznaj przepisy dzięki, którym zrobisz z nich przepyszne dania, a w dodatku nic się nie zmarnuje. Są banalnie proste, a w dodatku możesz przygotować z nich obiad dla całej rodziny. Poznaj je, a już nigdy nie wyrzucisz twardych końcówek szparagów. 

zupa szczawiowa
20.04.2024 10:48 Zawsze gotuję zupę szczawiową z przepisu babci. Cały sekret tkwi w tym mięsie

Zupa szczawiowa ze świeżych, wiosennych liści tego warzywa nie ma sobie równych. Jednak ta z przepisu mojej babci, jest najlepsza. Pyszną zupę szczawiową gotuję też na mięsie, która nadaje jej wybornego smaku.

zupa dziadówka
20.04.2024 09:03 Kiedyś zajadano się tą zupą na każdej wsi, dziś nikt jej nie pamięta. Jest tania i przepyszna

Koniecznie ugotuj dla swojej rodziny tę pyszną, lecz zapomnianą zupę. Kiedyś była tak popularna, że zajadali się nią mieszkańcy wszystkich wsi. Warto przypomnieć sobie, jak ją zrobić, bo ta zupa jest tania i robi się ją bardzo łatwo. Ugotuj ją i zaskocz rodzinę. Na pewno będą zachwyceni. 

zupa ogórkowa
16.04.2024 15:34 Ostatnio dodałam to do ogórkowej zamiast ziemniaków. Wyszła tak dobra, że nigdy nie zrobię inaczej

Zwykle gotowałam zupę ogórkową z ziemniakami. Jednak ostatnio zastąpiłam je innym produktem. Wyszło tak pysznie, że następnym razem znów zrezygnuję z ziemniaków w ogórkowej. 

zupa klopsowa
16.04.2024 12:10 Rodzina wciąż dopytuje, kiedy znów zrobię zupę klopsową. Jest tak pyszna, że cały garnek znika w 1 dzień

Jakiś czas temu ugotowałem prostą zupę. Tym, co ją wyróżniało, były pływające w niej mięsne klopsiki. Od tamtego czasu domownicy mogliby ją jeść na okrągło. Zrób i przekonaj się sama, ale uważaj, bo i twoi na pewno poproszą o dokładkę. 

rosół
14.04.2024 10:52 Moja mama nie zbiera szumowin podczas gotowania rosołu. Gdy dowiedziałam się dlaczego, też przestałam to robić

Usuwacie szumowiny z rosołu? Ja przestałam to robić, idąc za przykładem mamy. Okazuje się, że warto zostawić je w tej esencjonalnej zupie. W poniższym tekście wyjaśniam dokładnie o co chodzi.

zupa
12.04.2024 23:27 To ostatnio moja ulubiona zupa. Dzięki temu składnikowi syci na wiele godzin

Ugotuj zupę, która nasyci cię na wiele godzin. Pełna smaku i pysznych warzyw wystarczy na niejeden obiad. Dzięki temu przepisowi pyszny posiłek przygotujesz prosto i szybko.