Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta zupa ogórkowa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.10.2021 02:00

Prosta zupa ogórkowa

Prosta zupa ogórkowa
canva/Shaiith

Zupa ogórkowa słynie ze swojego intensywnego, kwaśnego smaku i aromatu. Jeśli nie masz czasu na gotowanie bulionu i mięsa, przygotuj zupę na kostce rosołowej. Będzie równie smaczna i aromatyczna. Poznaj przepis na prostą zupę ogórkową, którą przygotujesz błyskawicznie.

Zupa ogórkowa posiada wyjątkowy smak i jest niezwykle zdrowa. Dzięki ogórkom kiszonym wzmacnia nasz układ odpornościowy i chroni przed przeziębieniem i grypą. Zupa ogórkowa należy do tych zup, które smakują nawet największym niejadkom. Zawsze jest pyszna.

Zupę ogórkową możesz przygotować na kostce rosołowej, udku z kurczaka lub żeberkach wieprzowych, według przepisu Magdy Gessler. Każda wersja ma wyjątkowy smak i aromat, którego musisz spróbować. Zupę możesz przygotować również z wieloma dodatkami: z ziemniakami, ryżem, makaronem. Wszystko zależy od tego, na jaką zupę masz ochotę.

Przepis na prostą zupę ogórkową

Składniki na 6 porcji:

  • 6 ogórków kiszonych

  • średnia marchewka

  • kostka rosołowa warzywna lub drobiowa

  • 4 ziemniaki

  • koperek

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • liść laurowy

  • sól, pieprz

  • łyżka śmietany 18% do zup

Jak przygotować prostą zupę ogórkową?

Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę, przełóż do garnka, zalej 1,5 l wody, dodaj kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy razem z sokiem. Śmietanę rozrób w odrobinie wywaru, wlej do garnka, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 20 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

Smacznego.