Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Dino
19.05.2024 18:39 Ważny komunikat Dino. Klienci z pewnością to docenią

Sieć sklepów Dino przygotowała dla swoich klientów nie lada niespodziankę. Może być ona jednocześnie ułatwieniem podczas zakupów przed Bożym Ciałem. O co dokładnie chodzi? Wyjaśniamy w artykule poniżej. 

fasolka szparagowa
19.05.2024 16:37 Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa posypana tym składnikiem smakuje 100 razy lepiej

Cały rok czekamy, by cieszyć się smakiem fasoki szparagowej. Przeważnie podajemy ją z bułką tartą i masłem. Nie jest to najzdrowszy dodatek, dlatego warto zastąpić go innym. Z nim fasolka jest pyszna i wartościowa. 

kisiel
18.05.2024 19:36 Danuta Martyniuk robi kisiel z niezwykłego składnika. Ma ogrom cennych właściwości

Danuta Martyniuk schudła 15 kilogramów i postawiła na zdrową dietę. Przyrządza też kisiel ze składnika, któremu nie brakuje cennych właściwości. Poznaj przepis Danuty Martyniuk i przyrządź kisiel, który doda zdrowia.

zupa koperkowa
18.05.2024 11:47 Strzelczyk pokazał swój sposób na wiosenną zupę. Nie uwierzysz jakie składniki połączył w 1 garnku

Nie ma lepszej zupy koperkowej od tej z przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz nie żałuje apetycznych warzyw, ale stawia też na inne, niecodzienne połączenie. Dzięki niemu każdy smakosz chętnie sięgnie po dokładkę tej pysznej zupy. Przekonaj się sama, co tym razem wymyślił kucharz.

sól
17.05.2024 14:59 Nadużywamy jej w kuchni, a powoduje poważne choroby. Światowa Organizacja Zdrowia wydała apel w sprawie soli

Tego produktu codziennie używamy w kuchni. Trudno sobie wyobrazić bez niego gotowanie. Jednak co za dużo, to niezdrowo. Dlatego warto zachować umiar, o co apeluje Światowa Organizacja Zdrowia.

jajko
16.05.2024 18:36 Wbijam jajko na patelnię i dolewam wody. Żałuję, że poznałam ten sposób dopiero teraz

Jadasz jajka? Wbij jedno jajko na patelnię, dolej wodę i poznaj ten znakomity sposób. Dzięki niemu lubiane danie wyjdzie tak, jak trzeba i to bez przewracania. Za chwilę wszystko stanie się jasne.

racuchy
16.05.2024 13:08 Żadne jabłka do racuchów. Ten dodatek smakuje 100 razy lepiej, musisz spróbować

Zwykle racuchy robimy z jabłkami, ale z tym dodatkiem są nawet 100 razy smaczniejsze. Wypróbuj przepis dzięki, któremu przyrządzisz pyszne danie na wiosnę. Każdy smakosz sięgnie po takie racuchy z prawdziwą przyjemnością.

naleśniki bez mąki
16.05.2024 09:20 Zapomnij o mące, najlepsze naleśniki zrobisz zupełnie inaczej. Są cudownie puszyste

Robisz naleśniki z mąką? Zapomnij o niej! Dzięki temu przepisowi przygotujesz naleśniki bez mąki, które wychodzą cudownie puszyste. Warto wypróbować tę recepturę autorstwa Heni Foks w swojej kuchni.

sushi z parówek
15.05.2024 19:32 Biorę parówki, jajko i robię z nich polskie sushi. Wszyscy to uwielbiają

Jesteś smakoszem sushi? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie tej japońskiej potrawy, przygotują ją w w nieco innym, bo polskim wydaniu. Potrzebujesz parówek, jajek i jeszcze kilku składników. Dzięki nim polskie sushi zjesz z prawdziwą przyjemnością.

fasolka po bretońsku
14.05.2024 17:17 Ostatnio na obiad podałem taką fasolkę po bretońsku. Z tym mięsem wyszła 100 razy lepiej

Fasolowa potrawka podwójnie bogata w białko jest świetnym, prostym i łatwym do odgrzewania obiadem. Ważne jednak, jakiego mięsa użyje się od jej przygotowania. Choć tu rozwiązań może być mnóstwo, nie wszystkie są równie dobre.

kaszanka pieczona z dodatkami
14.05.2024 13:27 Ta pieczona kaszanka jest tak dobra, że mogę jeść ją codziennie

Kaszanka może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy upiec ją zamiast tylko smażyć. Warto też urozmaicić danie kilkoma dodatkami i obiad gotowy. Potrawa z całą pewnością zachwyci całą twoją rodzinę i oprócz dokładki poproszą również o przepis. Jest on banalnie prosty, a przygotowanie nie trwa zbyt wiele. 

jajka na łodygach pietruszki
13.05.2024 16:05 Wbijam jajka do łodyg pietruszki i odpalam blender. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

Już nigdy nie wyrzucisz łodyg pietruszki. Można zrobić z nich doskonałą przekąskę, która najpierw zachwyci wyglądem, a potem doskonałym smakiem. Wystarczy, że masz jajka, natkę pietruszki i kilka dodatków. Przygotowanie zajmuje chwilę i nie jest skomplikowane. Wypróbuj ten przepis w swoim domu. 

racuchy
12.05.2024 22:27 Sypię dokładnie 1 opakowanie do ciasta na racuchy. Wychodzą puszyste i lekkie jak obłok

Lubisz racuchy? Zrób je tak, by wyszły puszyste i lekkie jak obłok. Taki efekt uzyskasz dzięki temu przepisowi. Tajemnica wyjątkowej puszystości tkwi w jednym składniku. Być może masz go w swojej kuchni. 

przekąska
12.05.2024 17:49 Zawijam parówki w ciasto francuskie z wstawiam do piekarnika. Lepszej przekąski nie jadłam

Jeśli marzy ci się pyszna przekąska, to ten przepis właśnie taką gwarantuje. Dzięki niemu zrobisz danie, że palce lizać. Wystarczy, że zawiniesz parówki w ciasto francuskie. Reszty dokona piekarnik, a znakomita przekąska wkrótce trafi na twój stół. 

koperek
12.05.2024 17:34 Pamiętaj o tym przed mrożeniem koperku. Dzięki temu zachowa swój kolor

Koperek kusi świeżym zapachem i pysznym smakiem. Chętnie dodajemy go do wielu potraw. Jednak, co zrobić, by mrożony koperek zachował swój intensywny kolor? Koniecznie pamiętaj o tym zanim zamrozisz to smaczne warzywo. 

siatka
11.05.2024 15:01 Ten genialny trik sprawi, że słoiki w plastikowej siatce już nigdy nie będą się przewracać. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłam

Słoiki, butelki i pojemniki w plastikowej siatce mogą sprawić nam nie lada problem. Musisz je przenieść np. ze sklepu do domu, a one jak na złość się przewracają. Co robić? Wykorzystaj ten genialny trik i zobacz, co się stanie. 

Fot. Canva/GROGL
11.05.2024 09:19 Biorę pierś z kurczaka, białą fasolę i robię taką potrawkę, że wszyscy się oblizują

Chcesz zrobić obiad który zachwyci domowników? Weź kurczaka, białą fasolę, kilka dodatków i przygotuj apetyczną potrawkę. Danie zrobisz na jednej patelni, ale na jednej dokładce na pewno się nie skończy. 

młoda kapusta
10.05.2024 09:33 Siekam młodą kapustę i mieszam z kilkoma dodatkami. Mój mąż mógłby to jeść codziennie

Sezon na młodą kapustę trwa. Dlatego korzystajmy z tego smacznego i zdrowego warzywa. Znalazłam na nią znakomity sposób. Siekam młodą kapustę, mieszam z kilkoma dodatkami i niedługo cieszę się smakiem, który pamięta się długo.

racuchy
10.05.2024 07:58 Bez drożdży, bez proszku do pieczenia. Ostatnio zrobiłam racuchy zupełnie inaczej, wyszły idealnie

Jeśli marzą ci się apetyczne racuchy, poznaj ten przepis. Często z niego korzystam, bo danie wychodzi idealnie. Jednak do racuchów nie dodaję drożdży ani proszku do pieczenia. To w niczym nie przeszkadza. Racuchy znikają z talerzy w mgnieniu oka.

pierogi
09.05.2024 13:45 Pamiętaj o tym przed mrożeniem pierogów. Inaczej się posklejają i będą do niczego

Pierogi są zawsze dobrym wyborem na obiad. Jednak jak je mrozić, by się nie posklejały? Warto pamiętać o pewnych zasadach dzięki, którym to danie będzie znakomite po rozmrożeniu.

kiełkujący czosnek
09.05.2024 07:59 Wyrzucasz kiełkujący czosnek? Nigdy tego nie rób, jest cenniejszy niż myślisz

Czosnek jest smaczny i zdrowy. Jednak, gdy kiełkuje, myślimy, że traci na wartości i z niego nie korzystamy w kuchni. To błąd, bo warto sięgnąć po kiełkujący czosnek. Jest cenny i znakomicie sprawdzi się w wielu potrawach. 

bigos
08.05.2024 18:13 W maju gotuję bigos z młodej kapusty. Rodzina za nim szaleje, 1 dodatek jest najważniejszy

Bigos z młodej kapusty jest daniem, którym ja i moja rodzina zajadamy się w maju. Pyszny, szybki i sycący wymaga dodatku, który zapewni mu wyrazistość. Polecam przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty, który warto przyrządzić w swojej kuchni. 

kalafior
08.05.2024 17:00 Weź kalafiora i zetrzyj na tarce. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Kalafior zwykle podajemy gotowany i z dodatkiem masła oraz bułki tartej. Jednak ja biorę to warzywo, ścieram na tarce i już wkrótce cieszę się smakiem pysznego dania. Polecam przepis na kalafiora w innym, ale znakomitym wydaniu.

szparagi zawinięte w ciasto francuskie i boczek
07.05.2024 18:21 Zawiń szparagi w ciasto francuskie i boczek. Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego

Szparagi nigdy nie smakowały lepiej. Wypróbuj przepis na zawijane w cieście francuskim i boczku, a nie będziesz przyrządzała tego warzywa w inny sposób. Jest banalnie prosty, ale co najważniejsze szybki w przygotowaniu. Zrób je na dzisiejszą kolację, a domownicy będą zachwyceni. 

racuchy twarogowe
06.05.2024 19:08 Przepis na te racuchy twarogowe dostałem od babci. Żadne inne nie smakują tak dobrze

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze przepisy kryją się w notatniku babci. Ja od swojej dostałem recepturę na najlepsze na świecie racuchy. Delikatne placuszki po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, a od razu zapomnisz o innych przepisach.

pomidor z kieliszkiem
06.05.2024 18:08 Kroję pomidory w plastry i przykładam do nich kieliszek. Ktoś za ten sposób powinien dostać medal

Czy wiesz co się stanie, gdy zbliżysz kieliszek do pomidora? Ja też nie wiedziałem, dopóki nie sprawdziłem tej sztuczki po raz pierwszy. Teraz wracam do niej co i raz, bo z tego dziwnego połączenia powstaje coś pysznego. Czytaj dalej, a założę się, że będziesz zachwycona efektem.

ketchup z mąką
06.05.2024 13:41 Wsyp mąkę do ketchupu i wymieszaj. Zdziwisz się, jakie danie z tego wyjdzie

Oto niezwykłe połączenie dwóch zwykłych produktów dostępnych w każdej kuchni. Ta szybka przekąska należy do kategorii eksperymentów, do których można posunąć się, nie mając dosłownie nic w lodówce. Wiemy też, że są na sali wielbiciele ketchupu tak zajadli, że będzie to od dziś ich ulubione danie.

naleśniki
05.05.2024 19:21 Moja rodzina uwielbia te puszyste naleśniki. Wciąż nie mogę się nadziwić, jak łatwo je przygotować

Naleśniki na śniadanie to żadna nowość. Założę się jednak, że w tak puszystej wersji jeszcze ich nie znasz. Delikatne ciasto i ulubione dodatki są kluczem do sukcesu. Raz ich spróbujesz, a będziesz wracać do nich co i raz.