Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

zupa z botwinki
04.05.2024 16:41 Dolewam dokładnie 1 szklankę do botwinki. Smakuje mi 100 razy lepiej

Twoja zupa z botwinki może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że wlejesz do niej jeden składnik. Dowiedz się, co to za dodatek oraz poznaj jego właściwości. Z nim ta zupa nigdy nie była tak pyszna, domownicy całą pewnością poproszą o dokładkę. Wypróbuj patent, a już nigdy nie będziesz gotowała inaczej. 

quesadilla
03.05.2024 17:43 Gotowe placki kupuję w dyskoncie i w 10 minut mam danie dla niespodziewanych gości. W domu zawsze jest zapas

Jeśli wpadną do ciebie niespodziewani goście, podaj im to danie. Wystarczy, że masz pod ręką gotowe placki z dyskontu i jeszcze kilka składników. Wyczarujesz z nich smaczną i szybką potrawę. Każdy poprosi o dokładkę. 

mizeria
02.05.2024 20:25 Żadna śmietana. Zalewam mizerię tym składnikiem i smakuje jak marzenie

W jaki sposób robisz mizerię? Ja zalewą ją tym składnikiem, a efekt wszyscy chwalą. Dlatego polecam ten prosty, zdrowy i smaczny sposób na mizerię. 

przekąska
02.05.2024 16:40 Smaruję nim ciasto francuskie i kładę na nim ser i pomidory. Ta przekąska nie ma sobie równych

Jeśli marzy ci się wyborna przekąska, to weź ciasto francuskie, posmaruj je tym składnikiem, połóż też ser i pomidory. Wyjdzie przekąska, że palce lizać, które nie ma sobie równych. 

obiad jednogarnkowy
02.05.2024 09:58 Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na kilka dni

Można nazwać to danie obiadem dla leniwych – tak niewiele jest przy nim zabiegów. Wolno gotowane warzywa i mięso zmieniają się w pełnowartościowy i bardzo smaczny posiłek. Obiad jednogarnkowy w takim wydaniu zasmakuje każdemu. Sekretem jest tylko odpowiednie przyprawienie.

szparagi
02.05.2024 07:58 Szparagi wyszły gorzkie? Najlepsze kucharki mają na to sposób, wystarczy 1 dodatek

Na szparagi czekamy cały rok. W końcu nadchodzi maj i możemy się nimi cieszyć do woli. Gotujemy szparagi, jednak zdarza się, że nie wychodzą tak smaczne, jak powinny. Dlaczego szparagi są gorzkie? Dzięki temu sposobowi już nigdy nie będą miały takiego smaku.

ciasto francuskie
01.05.2024 15:05 Biorę ciasto francuskie i lekko nacinam je w poprzek. Tak przydatnej sztuczki dawno nie widziałem

Poznaj sztuczkę, z którą zrobisz cuda w kuchni. Ciasto francuskie nigdy nie smakowało lepiej. Ten sposób zasługuje na najwyższe odznaczenie. Każdy będzie błagał, byś się nim podzieliła.

szaszłyki
01.05.2024 11:32 Zamiast mięsa z kurczaka, nadziewam na szaszłyki ten składnik. Kto raz spróbuje, prosi o dokładkę

Zapomnij o kurczaku do szaszłyków. Z tym składnikiem będą jeszcze lepsze, a grill będzie udany. Każdy poprosi o przepis i nie będzie mógł się nadziwić, że nie wpadł na to wcześniej. Takie proste, a takie pyszne.

mięso
30.04.2024 20:05 Połóż na grillowanym mięsie kostkę lodu. Za ten trick ktoś powinien dostać medal

Już za chwilę rozpalimy grille i położymy na nim rozmaite rodzaje mięsa Warto już dziś poznać trick z kostką lodu, którą kładziemy na grillowanym mięsie. Dzięki niej kąski z grilla zrobią wrażenie na każdym smakoszu. 

pomidor
30.04.2024 18:40 Wbij widelec w pomidora. Ten patent z pewnością wykorzystasz podczas Majówki

Pomidor i sałatki z niego przydadzą się podczas nadchodzącej majówki. Jednak to warzywo może dostarczyć nam nieco kłopotów w kuchni. Dzięki temu patentowi wcale nie będą ci straszne. Wystarczy, że wbijesz widelec w pomidora i wszystko pójdzie gładko. 

grill
30.04.2024 15:17 Rozpalisz grilla i dostaniesz mandat. Biesiada podczas majówki może sporo kosztować

Przed nami majówką, a to oznacza, że wielu z nas rozpali grille i ogniska. Jednak nie w każdym miejscu można to robić. Mandaty dla amatorów pieczonych kiełbasek będą niezwykle dotkliwe. Sprawdź, co wolno, a czego nie.

kluski kładzione
29.04.2024 16:30 Mieszam 4 składniki i robię z nich kluski kładzione. Można je jeść na okrągło, pasują do wszystkiego

Czy dobre przepisy muszą być skomplikowane i czasochłonne? Ten poniższy udowadnia, że nie. Kilka tanich składników i uniwersalny smak są jego cechami charakterystycznymi. Na słodko czy na słono? Zdecydujesz sama.

kapusta zalana z masą
28.04.2024 18:18 Kroję główkę kapusty i zalewam tą masą. Znajomi błagają mnie o ten przepis na kolację

Zaskocz rodzinę i zrób kapustę na kolację z tego przepisu. Będą zachwyceni niespotykanym smakiem samego warzywa i na pewno poproszą o dokładkę. Danie robi się prosto, a jego wygląd i smak zaskakuje. Dzięki temu przepisowi kolacja będzie należała do udanych. 

Camembert
27.04.2024 20:15 Najsłynniejszy ser świata ma dziś swoje święto. Tak wypowiada się o nim prawdziwy ekspert

28 kwietnia obchodzimy Dzień Sera Camembert. Ten francuski specjał powstawał w czasach Rewolucji Francuskiej i Napoleona. Jest najbardziej popularnym serem na świecie. O tym, jak jeść ten ser, a z czym go absolutnie nie podawać, rozmawiamy z Gieno Mientkiewiczem. Największy polski znawca serów i ich smakosz ujawnia, jak ważny jest zmysł węchu w wyborze sera Camembert. 

ćwiartki kapusty
27.04.2024 10:24 Kroję kapustę na ćwiartki i układam na patelni. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Ten prosty przepis wyraźnie różni się od typowych obiadów na naszych stołach. Choćby dlatego warto po niego sięgnąć. Chodzi nie tylko o odmianę, choć ta często jest czymś dobrym, lecz także o niezwykły smak.

szparagi grillowane w boczku
26.04.2024 20:29 Tylko 2 składniki i można zapraszać gości. To najlepsze, co zrobię na grillu w majówkę

Na majówkowym grillu jest miejsce na inne rzeczy, poza karkówką i kiełbasą. Nie wierzysz, że z grilla możesz zdjąć danie delikatne, subtelne i eleganckie? Wypróbuj ten przepis. Efekt zachwyci wszystkich gości. No bo też danie, choć proste, nie jest banalne.

parówki zawijane w ciasto francuskie
26.04.2024 20:27 Te pyszne przekąski z ciasta francuskiego zabiorę na majówkę. To wymarzone danie na piknik, a robię je błyskawicznie

Nie znam szybszego i smaczniejszego sposobu na piknikową przekąskę, niż ta z tego przepisu. Zrobisz ją z kilku tanich składników, a rodzina będzie zachwycona ich prostotą oraz smakiem. To, czy im smakuje, poznasz po tym, jak szybko znikają. 

roladki
26.04.2024 11:40 Weź szparagi, owiń szynką i zawiń w ciasto francuskie. Takie roladki mogłabym jeść non stop

Szparagi, szynka i ciasto francuskie to brzmi pysznie. Dlatego zrób z nich apetyczne roladki, które zachwycą każdego smakosza. Kto ich spróbuje, poprosi o przepis na to pyszne danie. 

restauracja
25.04.2024 18:46 Przewodnik Michelin rozszerzony o kolejne województwo. „Oferta kulinarna regionu jest imponująca”

Przewodnik Michelin wkracza do kolejnego województwa w Polsce. Tym razem szanse na zdobycie prestiżowych gwiazdek mają restauracje z północy naszego kraju. Jednak na ogłoszenie pełnej listy lokali z wybornym menu, należy poczekać do 20 czerwca. Sprawdź, czy chodzi o twoje okolice.

zupa
25.04.2024 17:33 Żadna zaklepka, żadna zasmażka. Ten składnik do zagęszczania zup i sosów sprawdza się 100 razy lepiej

Jeśli do tej pory zagęszczałaś zupy zasmażką, to pora poznać zupełnie inny trik. Przyda się tu pewien produkt, który w Polsce jest wciąż mało popularny. Jeśli zobaczysz go na bazarku, koniecznie kup partię na próbę. Zastosowanie jest szerokie, na pewno nie pożałujesz.

danie
24.04.2024 15:31 Mieszam jogurt z solą i wstawiam do lodówki. Następnego dnia cieszę się wyjątkowym przysmakiem

Jeśli marzy ci się pyszna i zdrowa przekąska, to poznaj ten przepis. Wystarczy, że wymieszasz jogurt z solą i wstawisz go do lodówki. Wkrótce poznasz znakomity przysmak, który zjesz z przyjemnością. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o tę recepturę. 

sałatka
24.04.2024 13:37 Zapomnij o jarzynowej. Sałatka szynkowa siostry Anastazji bije ją na głowę

Sałatka jarzynowa to prawdziwa królowa na polskich stołach. Jednak, gdy spróbujesz sałatki od siostry Anastazji, zachwycisz się tym daniem. Sałatka szynkowa bije na głowę tradycyjną jarzynową. Polecamy znakomity przepis od siostry Anastazji. 

naleśniki
23.04.2024 15:15 Dodaję ten składnik do naleśników zamiast mąki. Wychodzą o wiele lepsze

Coraz więcej osób nie może używać mąki. Powodem jest alergia na gluten i celiakia. Czy takie osoby muszą rezygnować z naleśników? Nie, ale mąką powinny zastąpić tym składnikiem. Dzięki niemu naleśniki wychodzą o wiele lepsze niż te tradycyjne. 

sałatka
23.04.2024 09:41 Ta sałatka to idealna przekąska na śniadanie lub do pracy. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę

Przyzwyczailiśmy się, że na śniadanie jemy jajecznicę lub kanapki. Ja niedawno odkryłam dużo smaczniejszy sposób na pierwszy posiłek dnia. Robię błyskawiczną sałatkę, które bije inne pomysły na głowę. Czytaj dalej i przekonaj się, jaki to prosty przepis.

chałajda
22.04.2024 15:17 To wiosenne danie było kiedyś w każdej wsi. Dzisiaj powraca po latach nieobecności

Poznaj przepis na niezwykłe wiosenne danie i zaskocz nim swoją rodzinę. Kiedyś było bardzo popularne, a obecnie powraca w starym, dobrym stylu. Zrób je w swoim domu, a smak na pewno cię zachwyci. Z przepisem umieszczonym poniżej zrobisz je błyskawicznie.

kiełbasa na grilla
22.04.2024 14:37 Grzechy główne grillowania. Nie rób tak pod żadnym pozorem

Za chwilę rozpocznie się sezon grillowy. Jak co roku popełnimy mnóstwo błędów podczas grillowania. Część z nich może nas kosztować zdrowie, część – zepsuć najlepsze jedzenie. Zobacz, czego koniecznie należy wystrzegać się przy grillu. 

pieczona rzodkiewka
20.04.2024 20:00 Rzodkiewka na ciepło to moje nowe odkrycie. Wszyscy się dziwią i proszą o więcej

Spróbuj rzodkiewki na ciepło, a już nigdy nie zjesz jej na surowo. Właśnie trwa sezon na to warzywo, więc jest okazja, aby poznać nowe metody podawania rzodkiewki. Zrób ją na ciepło i przekonaj się, jaka jest pyszna. Smak na pewno zachwyci każdego.

pieczona cykoria
20.04.2024 19:36 Koleżanka przywiozła ten przepis z Francji. Młoda cykoria pieczona z szynką to hit tej wiosny

Nie ma w Polsce zwyczaju jedzenia cykorii na ciepło. Najczęściej używamy jej do sałatek. Tymczasem we Francji pieczona cykoria jest daniem powszechnym, często spotykanym. Nigdy nie jadłaś tak pysznej cykorii – jej smak zachwyci każdego smakosza. Wypróbuj i przekonaj się sama.