Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

Kuchnia – co to jest? Rodzaje

Termin „kuchnia” można rozumieć dwojako. Pierwsza z definicji dotyczyć będzie kuchni jako miejsca, w którym przygotowywane są posiłki. Często kuchnia połączona jest z jadalnią, umożliwiającą grupie ludzi (na przykład rodzinie) wspólne spożycie uprzednio przygotowanych dań.

Drugi z terminów ujmuje kuchnię jako ogół potraw i zwyczajów kulinarnych właściwych dla danego państwa, narodu, kręgu kulturowego, religijnego, czy osób związanych ze sobą określonym światopoglądem.

W przypadku kuchni rozumianej jako sztuka kulinarna, wyróżniać może jeszcze kilka dodatkowych kuchni, cechujących się pewną dozą nowoczesności. Przykład może stanowić widowiskowa kuchnia molekularna, albo zdobywająca na popularności kuchnia Fusion, polegająca na łączeniu rozmaitych smaków i tradycji pochodzących z różnych stron świata i okresów historycznych.

Jakie wyposażenie powinna zawierać kuchnia?

Kuchnia jako pomieszczenie służące przyrządzaniu potraw, przede wszystkim powinna cechować się dostępem do ciepłej i zimnej wody. Jeśli zaś chodzi o sprzęt AGD jaki będzie niezbędny we współczesnej kuchni, to wymienić można przede wszystkim takie urządzenia jak lodówka, piekarnik czy kuchenka gazowa. Opcjonalnie kuchnię wyposażyć można w okap czy zmywarkę do naczyń.

Warto zadbać także o walory estetyczne kuchni (zgodnie z osobistym poczuciem smaku), szczególnie wówczas, gdy kuchnia jest połączona z jadalnią. Idealnie do tego celu nadadzą się odpowiednie meble kuchenne. Naturalnie, kuchnia musi być wyposażona również we właściwe przybory kuchenne i sztućce.

Kuchnia polska – czym się charakteryzuje?

Sztuka kulinarna na świecie cechuje się ogromną różnorodnością, wynikającą z zarówno z tradycji właściwej dla danego regionu, jak i dostępności w naturze określonych produktów. Kuchnia polska cieszy się wyjątkowością i bogactwem rozpoznawalnym na całym świecie, słynąc z wielu rodzajów zup i potraw – głównie mącznych i mięsnych.

Do najistotniejszych potraw kuchni polskiej zaliczymy kotlet schabowy, bigos, pierogi, kotlet mielony, gołąbki czy zrazy. Wśród zup z kolei wymienione powinny zostać takie, jak żurek, rosół, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony czy zupa grzybowa.

Charakterystyczne dla kuchni polskiej są również takie produkty jak maślanka, kefir, ogórki kiszone, kapusta kiszona czy flaki. Wśród ciast i deserów na uwagę zasługuje makowiec, sernik, czy pączek, jednak do najbardziej charakterystycznych wypieków należą faworki (znane również jako chruściki).

Pokaż więcej

półka z przyprawami
09.05.2024 18:10 Nie uwierzysz, jakiej przyprawy najchętniej używają Europejczycy. Ich gust doskonale pokrywa się z polskim

„Pokaż mi swoją szafkę z przyprawami, a powiem ci, jakim kucharzem jesteś”. Tak można by podsumować nasze preferencje dotyczące ziół i im podobnych składników do dodawania smaku produktom. Ale choć wszystkie przyprawy są sobie równe, to niektóre są równiejsze od innych.

Biedronka
09.05.2024 11:19 Dziś się zaczęło, w Biedronce powariowali. Na widok tych cen każdy złapie się za głowę

Biedronka przygotowała nie lada gratkę dla swoich klientów. Już od dziś obniżono ceny wielu artykułów spożywczych. Każdy smakosz znajdzie w Biedronce coś dla siebie. Podpowiadamy, na jakie artykuły warto zwrócić uwagę.

siekany koperek
08.05.2024 10:17 Koperek będzie świeży nawet przez 3 miesiące, jak zaczniesz przechowywać go w ten sposób. Mało kto go zna

Koperek, nieodłączny partner nowalijek, bardzo słabo toleruje pogodę, w której one czują się świetnie. Po przyjściu ze sklepu nie zwlekajmy więc z rozpakowaniem zakupów i zabezpieczeniem pęczka natki kopru przed szybkim wyschnięciem.

czereśnie w hurtowni
07.05.2024 09:03 Sadownicy nie mają najmniejszych wątpliwości. Za czereśnie w tym roku zapłacimy krocie

Nieoczekiwane przymrozki po niemal letnich upałach w kwietniu to nie tylko temat do zdawkowej rozmowy o pogodzie przy majówkowym grillu. To także katastrofa dla rolników. Szczególnie sadownicy już liczą straty. I prognozują, że czereśni w tym roku może niemal wcale nie być.

restauracja
05.05.2024 18:57 Wybrano 100 najlepszych restauracji w Polsce. To już XIII edycja prestiżowej gali

W ramach XIII edycji gali Poland 100 Best Restaurants wybrano najlepsze restauracje w naszym kraju. Dowiedz się, na czym polega konkurs oraz co jest nagrodą. Wiele z restauracji znajduje się tuż obok ciebie.

obieranie czosnku
05.05.2024 15:14 Weź ząbek czosnku i nakrętkę od butelki. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

Czosnek to przyprawa kochana na całym świecie. Jego smaku nie da się zastąpić niczym, a w potrawach stosujemy go często i chętnie. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy trzeba go obrać.

garnek rosołu
05.05.2024 13:52 Wystarczy chwila nieuwagi i rosół wyjdzie mętny. Nigdy tak nie rób

Wśród wielu wskazówek co do uzyskania klarownego rosołu, ta jedna wydaje się najrzadziej podkreślana. Chodzi o sposób gotowania wywaru, a konkretnie o pokrywkę: przykrywać czy nie?

bigos
04.05.2024 19:31 Zamówił bigos na majówce w Zakopanym. Cena zadziwi każdego

Ceny w popularnych kurortach od lat budzą ogromne emocje. Fakt opisał historię jaka spotkała mężczyznę, który podczas majówki w Zakopanym zamówił bigos. Cena dania wzbudziła zdziwienie.

logotyp dino
04.05.2024 10:41 W Dino powariowali, zaczęło się właśnie dziś. Lepiej się pośpiesz, jest mało czasu

Przełom kwietnia i maja naszpikowany jest dniami wolnymi od pracy. W pozostałe dni sklepy starają się więc przyciągać klientów promocjami, by odrabiać przestojowe straty. Dino ma swój sposób na zaproszenie nas w sobotę pośrodku majówki. Niektóre promocje są warte uwagi.

mrożony rabarbar
02.05.2024 20:19 Jak należy mrozić rabarbar? Warto pamiętać o 1 zasadzie

Rabarbar dodajemy do ciast, kompotów i placków. Warto zatrzymać ten smak na dłużej i zamrozić to lubiane warzywo. Jednak jak mrozić rabarbar? Jedna zasada jest tutaj kluczowa. 

ciasto
02.05.2024 19:47 Henia zachwyciła przepisem na ciasto „Szmaragd”. W tym roku podam je na 3 maja

Ciasto “Szmaragd” cieszy oko pięknym kolorem i wyśmienicie smakuje. Przepis Heni Foks sprawia, że wypiek zawsze wychodzi i jest prosty w przygotowaniu. Takie ciasto każdy łasuch zje z apetytem 3 maja. 

grzyby
02.05.2024 19:01 Właśnie pojawiły się w lasach. Patrz pod nogi, są niesamowicie cenne

W lasach znajdziemy już grzyby, które należą do leśnej arystokracji. Niestety bywają uznawane za trujące, choć są pełne wyjątkowego smaku. Wyróżnia je intensywnie czerwona noga i cena. Trzeba za nie słono zapłacić. 

naleśniki na kupce
02.05.2024 14:38 Dodaj to do ciasta na naleśniki oprócz mleka. Z tym przepisem zawsze się udają

Przepisów na naleśniki może być mnóstwo – od tych z dodatkiem odrobiny proszku do pieczenia po najbardziej przaśne, złożone z mąki, jajka i wody. Dodatek produktów mlecznych pojawia się także często. Nie zawsze jednak chodzi tylko o mleko.

szyld biedronki
02.05.2024 11:24 Biedronka potwierdziła. Dziś od 20:00 do 23:30 uwielbiany produkt dostaniesz gratis, będą limity

Biedronka kusi zakupowymi okazjami tych, którzy nigdzie nie wyjechali na majówkę. Tym razem sieć supermarketów przygotowała coś naprawdę wyjątkowego. Obok takich okazji nie można przejść obojętnie. Tylko dziś w Biedronce możesz dostać w gratisie uwielbiany produkt.

szparagi
02.05.2024 07:58 Szparagi wyszły gorzkie? Najlepsze kucharki mają na to sposób, wystarczy 1 dodatek

Na szparagi czekamy cały rok. W końcu nadchodzi maj i możemy się nimi cieszyć do woli. Gotujemy szparagi, jednak zdarza się, że nie wychodzą tak smaczne, jak powinny. Dlaczego szparagi są gorzkie? Dzięki temu sposobowi już nigdy nie będą miały takiego smaku.

Dino
01.05.2024 17:28 To już jutro, w Dino do reszty powariowali. Klienci przetrą oczy ze zdumienia

Już jutro, czyli 2 maja sieć sklepów Dino planuje nie lada niespodziankę dla klientów. Wielu z nich będzie miło zaskoczonych. Do tego w Dino zrobimy zakupy w atrakcyjnych cenach. Co warto kupić w tym markecie? Podpowiadamy w naszym artykule. 

kiełbasa na grillu
01.05.2024 08:25 Czy trzeba nacinać kiełbasę do grillowania? Większość Polaków popełnia ten sam błąd

Kiełbasa to nieodłączny składnik każdego grilla. Nie każdy jednak wie, jak odpowiednio ją przygotować. Niektórzy nacinają, a inni uznają to za błąd. Jak jest naprawdę? Kto ma rację?

koperek
30.04.2024 20:18 Żadne pudełko po lodach. Jest 100 razy lepszy sposób na mrożenie koperku

Trzymasz mrożony koperek w pudełku po lodach? Czasem wydaje się, że wszyscy Polacy tak robią. Jednak okazuje się, że takie rozwiązanie ma poważny mankament.

pomidor
30.04.2024 18:40 Wbij widelec w pomidora. Ten patent z pewnością wykorzystasz podczas Majówki

Pomidor i sałatki z niego przydadzą się podczas nadchodzącej majówki. Jednak to warzywo może dostarczyć nam nieco kłopotów w kuchni. Dzięki temu patentowi wcale nie będą ci straszne. Wystarczy, że wbijesz widelec w pomidora i wszystko pójdzie gładko. 

Kacper Salzman i grill
29.04.2024 14:22 Grillowanie z tacką czy bez? Mistrz grilla nie ma wątpliwości

– Jeśli umiejętnie potraktować grilla, może pozwolić na znacznie więcej niż tylko pieczenie karkówki i kiełbasy. Może stać się prawdziwą kuchnią – przekonuje Kacper Salzman, kucharz, miłośnik i mistrz grillowania, prowadzący Wyższą Szkołę Grilla.

grillowanie
29.04.2024 12:35 Rzeczy na grilla bardzo podrożały. Na co zwracać uwagę przed majówką

Przed nami majówka, a wraz z nią grillowanie. Nasza ulubiona aktywność na świeżym powietrzu może jednak okazać się w tym roku wyjątkowo kosztowna. Za rzeczy na grilla zapłacisz naprawdę słono, dlatego podpowiadamy, w jaki sposób można nieco zaoszczędzić. 

zakupy w supermarkecie
29.04.2024 11:15 Żadna Biedronka, żaden Lidl. Wiemy, która sieć jest najtańsza w Polsce

Dwaj giganci reklamują się jako najtańsze sieci spożywcze w Polsce. Jednak w istocie ani w Biedronce, ani w Lidlu nie zrobisz najtańszych zakupów spożywczych. Badania pokazują, że najmniej wydasz w innym sklepie. Czy to właśnie tam robisz zakupy?

None
28.04.2024 18:42 Gessler przesadziła w Kuchennych Rewolucjach? „Wyżywała się w chamski i prostacki sposób"

Ostatni odcinek Kuchennych Rewolucji zakończył się sporym skandalem. Głos zabrała właścicielka restauracji i wyjaśniła, jak było naprawdę. Magda Gessler miała przyjść z nastawieniem, że ta rewolucja się nie uda. To jednak nie jedyne zarzuty w stronę celebrytki.

Piotr Kucharski
28.04.2024 16:11 Nie znam łatwiejszego przepisu na chleb. Dostałem go od piekarza Piotra Kucharskiego

Zacznijmy od chęci i prostego przepisu. Nie trzeba nic więcej, by zostać domowy piekarzem z prawdziwego zdarzenia – przekonuje Piotr Kucharski, piekarz i kucharz znany z Dzień Dobry TVN czy kanału Kuchnia+. Właśnie wydał nową książkę „Piekarnia Kucharskiego”, w której opowieścią o pieczywie przeplata dziesiątki przepisów na rozmaite chleby, ciasta i inspirowane pieczywem przysmaki.

grill
28.04.2024 14:53 Czy w majówkę można rozpalać grilla na balkonie? Obowiązujące przepisy mogą być zaskoczeniem

Za niedługo rozpocznie się majówka, a to oznacza otwarcie sezonu grillowego. Wielu zastanawia się, czy może grillować na swoim balkonie w bloku. Dlatego rozwiejmy wszelkie wątpliwości, bo obowiązujące przepisy mogą być sporym zaskoczeniem. Ich przestrzeganie sprawi, że nie otrzymasz mandatu i nie narazisz się sąsiadom. 

ogórki kiszone
28.04.2024 10:24 Na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot? Co druga osoba popełnia wtedy błąd

Zauważyłeś biały nalot na ogórkach kiszonych? W tym momencie wiele osób popełnia błąd. Jednak podejdź spokojnie do tego problemu. Dowiedz się, co oznacza taki biały nalot i czy musisz wyrzucić ogórki.

Camembert
27.04.2024 20:15 Najsłynniejszy ser świata ma dziś swoje święto. Tak wypowiada się o nim prawdziwy ekspert

28 kwietnia obchodzimy Dzień Sera Camembert. Ten francuski specjał powstawał w czasach Rewolucji Francuskiej i Napoleona. Jest najbardziej popularnym serem na świecie. O tym, jak jeść ten ser, a z czym go absolutnie nie podawać, rozmawiamy z Gieno Mientkiewiczem. Największy polski znawca serów i ich smakosz ujawnia, jak ważny jest zmysł węchu w wyborze sera Camembert. 

Nowe studio Cook Story by Samsung
26.04.2024 16:02 Cook Story by Samsung w nowej odsłonie – teraz jeszcze bardziej smart

25 kwietnia br. ponownie swoje przestrzenie otworzyło Cook Story by Samsung, unikatowy punkt na kulinarnej mapie Warszawy. W Cook Story można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, jak również poznać z bliska najnowocześniejsze technologie w urządzeniach AGD Samsung. Dlaczego jeszcze warto odwiedzić to miejsce?