Mięso to powszechnie przyjęta nazwa mięśni zwierząt łownych i hodowlanych przeznaczonych do spożycia. Do mięsa zalicza się także tłuszcz okalający mięso właściwe, oraz wszelkiego rodzaju narządy wewnętrzne i zewnętrzne części ciała zwierzęcia które nadają się do spożycia przez człowieka. Wymienić w tym zakresie można wątrobę, serce, mózg, płuca czy żołądki.
Rozmaite rodzaje mięsa stosuje się we wszystkich kuchniach świata, serwując przy jego udziale tysiące rozmaitych potraw. Mięso może być gotowane, smażone, grillowane, a w niektórych przypadkach nawet spożywane na surowo – przykład stanowić może tatar lub sushi.
Niektórzy ludzie świadomie odmawiają spożywania mięsa lub mięsa z określonych zwierząt. Zwykle fundamentem takiej decyzji są określone przekonania światopoglądowe (wegetarianizm, weganizm) i religijne (islam, judaizm, hinduizm). Rzadziej taka decyzja powodowana jest czynnikami zdrowotnymi.
Istnieje wiele rodzajów mięsa i przynajmniej dwa rodzaje jego klasyfikacji. Podstawowym z nich jest oczywiście gatunek spożywanego zwierzęcia. Najpopularniejsze w Polsce jest mięso wieprzowe (świnia), wołowe (krowa) i drobiowe, czyli mięso ptaków hodowlanych, głównie kur, ale także indyków, gęsi czy kaczek. Dużą popularnością w naszym kraju cieszą się także ryby, jednak przyjęło się zwyczajowo uznawać, że rybie mięso stanowi osobną kategorię pokarmów.
Mniej popularna, głównie z uwagi na cenę, jest dziczyzna, a więc mięso zwierzęcia upolowanego – niekoniecznie dzika, ale również sarny, jelenia czy zająca. Rzadziej spożywana w Polsce jest baranina (mięso owcze) czy kozina (mięso kozie). Specyficznym rodzajem mięsa jest cielęcina i jagnięcina, czyli mięso uzyskiwane ze zwierząt młodych (odpowiednio: krowie i owcze). Ze względu na tabu pokarmowe nie w zasadzie nie spożywa się koniny (mięso końskie).
Mięso można podzielić także przez wzgląd na okoliczności jego spożycia. Poszczególne części zwierząt hodowlanych i łownych mogą z formy surowej służyć ich smażeniu czy gotowaniu, ale przygotowywane z nich są także rozmaite wyroby mięsne (wędliny). Wymienić można mięso wędzone (na przykład szynka, polędwica, schab czy boczek) oraz wędliny podrobowe, takie, jak na przykład pasztet.
Mięso jest bardzo zdrowe i nie warto wykluczać go ze swojej diety. Oczywiście, źródło mięsa może stanowić nie tylko o jego smaku, ale także o wartościach odżywczych. Niemniej, co do zasady mięso stanowi bogate źródło wapnia, witamin (głównie z grupy B) oraz mikroelementów, takich jak żelazo czy cynk.
Powszechnie za najzdrowsze mięso uważa się dziczyznę – przede wszystkim dzika i sarnę. Niemniej, codzienne spożycie dziczyzny nie jest w Polsce zbyt powszechne. Dietetycy zwracają uwagę, że wiele wartościowych składników odżywczych zawiera mięso drobiowe i to ono właśnie może uchodzić za najzdrowsze mięso. Jeśli zaś chodzi o mięso czerwone, to najbardziej polecana jest cielęcina.
Pokaż więcej
Masz ochotę na pyszną przekąskę? Wystarczy, że skorzystasz z tego przepisu. Mięso mielone rozsmaruj na chlebie, dołóż kilka składników i niebawem smaczna oraz sycąca przekąska trafi na twój stół.
Ze schabu zwykle robimy kotlety na obiad. Jednak dzięki temu przepisowi przyrządzam to mięso zupełnie inaczej. Kroję cebulę i układam na niej plastry schabu. Do tego jeszcze apetyczne dodatki i niebawem smaczny posiłek jest gotowy.
Nie wszystkie mięsa są sobie równe – w każdym razie nie jeśli chodzi o gotowanie rosołu. Z których warto skorzystać, a które lepiej zostawić do innych potraw? Mamy kilka wskazówek i spieszymy z podpowiedziami.
Koniecznie przygotuj obiad z tego przepisu. Wystarczy, że masz makaron, mięso mielone i kilka dodatków, a to, co z nich zrobisz, zachwyci każdego. Zwykłe spaghetti z sosem bolońskim może się schować.
Polska sieć sklepów Dino przygotowała dla swoich klientów korzystną ofertę promocyjną. Śpiesz się, bo jest ograniczona czasowo, a w dodatku zaoszczędzisz z nią masę pieniędzy. Dzięki temu kupisz wiele niezbędnych produktów za grosze.
Ten superszybki i prosty przepis to jeszcze jeden sposób, by nietypowo zaserwować dobrze nam znane mięso mielone. Jako zapiekane w cieście francuskim, jest ono soczyste i bardzo sycące. Podane w tak nietypowej formie z zachwyca także fakturą. Zrobisz je w mgnieniu oka. Czego chcieć więcej?
Jedna z wegańskich restauracji wprowadziła do swojego menu mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. Głos zabrała właścicielka, której słowa wywołał nie tylko zaskoczenie, ale i skandal. Według niej mięso ocali planetę. Co sądzą o tym zwolennicy diety roślinnej?
Nie ślęcz całymi godzinami w kuchni. Z poniższym przepisem przygotujesz obiad w kilka chwil. W dodatku potrzebujesz do niego kilku składników, których większość najpewniej i tak masz w lodówce. Po prostu połącz je i podaj na stół to wyśmienite danie.
Mięso na kotlety mielone można wzbogacać najróżniejszymi dodatkami. Każdy ma swoje funkcje – nie zawsze jest to tylko zmiana smaku. Jest kilka dodatków, które wpływają także choćby na strukturę mięsa.
Inspirowana węgierskim obiadem zupa gulaszowa jest niezwykle popularnym sycącym daniem. W tym przepisie dodajemy do niej składniki, które czynią ją jeszcze bardziej treściwą. A za smak odpowiada kombinacja mięs. Przepis od babci jest niezawodny.
Jeśli wpadną do ciebie niespodziewani goście, podaj im to danie. Wystarczy, że masz pod ręką gotowe placki z dyskontu i jeszcze kilka składników. Wyczarujesz z nich smaczną i szybką potrawę. Każdy poprosi o dokładkę.
Ten niezwykle prosty przepis zmienia zwykłą polędwiczkę wieprzową w niepowtarzalne dzieło. Choć danie wygląda bardzo efektownie, nie jest ani trochę trudniejsze w przygotowaniu od wersji, którą pieczemy na co dzień. Oczywiście, tylko dla osób, które potrafią zapleść warkocz.
Różne warianty tej popularnej mięsnej sałatki występują w różnych regionach Niemiec, ale podstawowy przepis jest banalnie prosty – a to dopiero początek zalet tej zwykłej-niezwykłej potrawy. Ta sałatka z wędliny, marynowanej cebuli i kilku prostych dodatków to świetna propozycja na codzienny posiłek.
W majówkę w całej Polsce żarzą się węgle w grillach, a na grillach króluje karkówka. Piekąc ją popełniamy jednak przeważnie jeden błąd, który rujnuje cały efekt. Kucharze i eksperci od grillowania zdecydowanie przed nim przestrzegają.
Oto najlepszy sposób na przygotowanie kiełbasy jak z grilla, ale używając domowego piekarnika. W tej wersji nic nie tracimy ze smaku, a być może nawet na nim zyskujemy. A taka kiełbasa może zmienić się w pełnowartościową potrawę.
Zwykle na grilla trafia kaszanka w towarzystwie cebuli. Jednak warto postawić te ż na inny dodatek. Takie danie wyjdzie 100 razy lepiej niż zwykle i zachwyci niejednego smakosza. Skorzystaj z przepisu, który jest idealny na majówkę.
Zapomnij o kurczaku do szaszłyków. Z tym składnikiem będą jeszcze lepsze, a grill będzie udany. Każdy poprosi o przepis i nie będzie mógł się nadziwić, że nie wpadł na to wcześniej. Takie proste, a takie pyszne.
Już za chwilę rozpalimy grille i położymy na nim rozmaite rodzaje mięsa Warto już dziś poznać trick z kostką lodu, którą kładziemy na grillowanym mięsie. Dzięki niej kąski z grilla zrobią wrażenie na każdym smakoszu.
Przed nami majówką, a to oznacza, że wielu z nas rozpali grille i ogniska. Jednak nie w każdym miejscu można to robić. Mandaty dla amatorów pieczonych kiełbasek będą niezwykle dotkliwe. Sprawdź, co wolno, a czego nie.
Kiedy poznasz ten przepis, twoje potrawy z mięsa mielonego nigdy już nie będą takie same. Nie dość, że forma podania wprawia w osłupienie, dodatkowo danie to pełne jest warzyw i zdecydowanie mniej tłuste. Zaintrygowana? Czytaj dalej a wszystkiego się dowiesz.
Autorytet kulinarny - Robert Makłowicz- zdradza sekret na udanego grilla. Radzi także, jakiego produktu należy unikać. Według niego jest szkodliwy, niesmaczny ale bardzo popularny wśród fanów grilla. Dowiedz się, czego nie dodawać do grillowanego mięsa oraz jakich błędów nie popełniać.
Ta sałatka musi znaleźć się na twoim majówkowym grillu. Świeże warzywa w pysznym sosie doskonale uzupełnią smak karkówki czy kiełbasy. Sałatka będzie również pyszną samodzielną przekąską. Sama zobacz, jakie pyszności się tam kryją.
Czy da się ulepszyć coś tak pysznego, jak kotlety mielone? Oczywiście, że tak. Wystarczy zrobić te z przepisu, a na nowo zachwycisz się smakiem tej tradycyjnej potrawy. Wypróbuj i przekonaj się sama.
– Jeśli umiejętnie potraktować grilla, może pozwolić na znacznie więcej niż tylko pieczenie karkówki i kiełbasy. Może stać się prawdziwą kuchnią – przekonuje Kacper Salzman, kucharz, miłośnik i mistrz grillowania, prowadzący Wyższą Szkołę Grilla.
Kalarepka kusi świeżością i delikatnym, lekko ostro-słodkawym smakiem. Warto ją wydrążyć i nafaszerować mielonym mięsem. Takie danie zachwyci niejednego smakosza. Dzięki temu przepisowi zrobisz je w prosty sposób.
Przed nami majówka, a wraz z nią grillowanie. Nasza ulubiona aktywność na świeżym powietrzu może jednak okazać się w tym roku wyjątkowo kosztowna. Za rzeczy na grilla zapłacisz naprawdę słono, dlatego podpowiadamy, w jaki sposób można nieco zaoszczędzić.
Namoczona bułka to nieodłączny element kotletów mielonych. Ale czy aby na pewno? Bułkę można zastąpić kilkoma składnikami. Jeśli jednak nie chcemy tego robić, warto pamiętać, czym może być namoczona.
Rosół to najpopularniejsza polska zupa, która u wielu pojawia się co tydzień podczas niedzielnego obiadu. Sekretem jej smaku jest dobór odpowiedniego mięsa. Niestety, nie każdy wybór będzie strzałem w dziesiątkę. Nie tylko ze względów smakowych, ale również zdrowotnych.