Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mięso

Mięso

Mięso – co to jest? Podstawowe informacje

Mięso to powszechnie przyjęta nazwa mięśni zwierząt łownych i hodowlanych przeznaczonych do spożycia. Do mięsa zalicza się także tłuszcz okalający mięso właściwe, oraz wszelkiego rodzaju narządy wewnętrzne i zewnętrzne części ciała zwierzęcia które nadają się do spożycia przez człowieka. Wymienić w tym zakresie można wątrobę, serce, mózg, płuca czy żołądki.

Rozmaite rodzaje mięsa stosuje się we wszystkich kuchniach świata, serwując przy jego udziale tysiące rozmaitych potraw. Mięso może być gotowane, smażone, grillowane, a w niektórych przypadkach nawet spożywane na surowo – przykład stanowić może tatar lub sushi.

Niektórzy ludzie świadomie odmawiają spożywania mięsa lub mięsa z określonych zwierząt. Zwykle fundamentem takiej decyzji są określone przekonania światopoglądowe (wegetarianizm, weganizm) i religijne (islam, judaizm, hinduizm). Rzadziej taka decyzja powodowana jest czynnikami zdrowotnymi.

Jakie są rodzaje mięsa?

Istnieje wiele rodzajów mięsa i przynajmniej dwa rodzaje jego klasyfikacji. Podstawowym z nich jest oczywiście gatunek spożywanego zwierzęcia. Najpopularniejsze w Polsce jest mięso wieprzowe (świnia), wołowe (krowa) i drobiowe, czyli mięso ptaków hodowlanych, głównie kur, ale także indyków, gęsi czy kaczek. Dużą popularnością w naszym kraju cieszą się także ryby, jednak przyjęło się zwyczajowo uznawać, że rybie mięso stanowi osobną kategorię pokarmów.

Mniej popularna, głównie z uwagi na cenę, jest dziczyzna, a więc mięso zwierzęcia upolowanego – niekoniecznie dzika, ale również sarny, jelenia czy zająca. Rzadziej spożywana w Polsce jest baranina (mięso owcze) czy kozina (mięso kozie). Specyficznym rodzajem mięsa jest cielęcina i jagnięcina, czyli mięso uzyskiwane ze zwierząt młodych (odpowiednio: krowie i owcze). Ze względu na tabu pokarmowe nie w zasadzie nie spożywa się koniny (mięso końskie).

Mięso można podzielić także przez wzgląd na okoliczności jego spożycia. Poszczególne części zwierząt hodowlanych i łownych mogą z formy surowej służyć ich smażeniu czy gotowaniu, ale przygotowywane z nich są także rozmaite wyroby mięsne (wędliny). Wymienić można mięso wędzone (na przykład szynka, polędwica, schab czy boczek) oraz wędliny podrobowe, takie, jak na przykład pasztet.

Czy mięso jest zdrowe? Które mięso jest najzdrowsze?

Mięso jest bardzo zdrowe i nie warto wykluczać go ze swojej diety. Oczywiście, źródło mięsa może stanowić nie tylko o jego smaku, ale także o wartościach odżywczych. Niemniej, co do zasady mięso stanowi bogate źródło wapnia, witamin (głównie z grupy B) oraz mikroelementów, takich jak żelazo czy cynk.

Powszechnie za najzdrowsze mięso uważa się dziczyznę – przede wszystkim dzika i sarnę. Niemniej, codzienne spożycie dziczyzny nie jest w Polsce zbyt powszechne. Dietetycy zwracają uwagę, że wiele wartościowych składników odżywczych zawiera mięso drobiowe i to ono właśnie może uchodzić za najzdrowsze mięso. Jeśli zaś chodzi o mięso czerwone, to najbardziej polecana jest cielęcina.

Pokaż więcej

chleb z mięsem mielonym
09.05.2024 10:11 Weź mięso mielone i rozsmaruj na chlebie. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

Masz ochotę na pyszną przekąskę? Wystarczy, że skorzystasz z tego przepisu. Mięso mielone rozsmaruj na chlebie, dołóż kilka składników i niebawem smaczna oraz sycąca przekąska trafi na twój stół.

schab z cebulą
09.05.2024 08:52 Pokrój cebulę i ułóż plastry schabu. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

Ze schabu zwykle robimy kotlety na obiad. Jednak dzięki temu przepisowi przyrządzam to mięso zupełnie inaczej. Kroję cebulę i układam na niej plastry schabu. Do tego jeszcze apetyczne dodatki i niebawem smaczny posiłek jest gotowy.

przyprawianie rosołu
08.05.2024 11:37 Największy błąd jaki można popełnić gotując rosół. Eksperci mówią “nie” popularnej w Polsce metodzie

Nie wszystkie mięsa są sobie równe – w każdym razie nie jeśli chodzi o gotowanie rosołu. Z których warto skorzystać, a które lepiej zostawić do innych potraw? Mamy kilka wskazówek i spieszymy z podpowiedziami.

makaron zawinięty w mięso mielone
07.05.2024 17:00 Owiń makaron mięsem mielonym i podsmaż na patelni. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

Koniecznie przygotuj obiad z tego przepisu. Wystarczy, że masz makaron, mięso mielone i kilka dodatków, a to, co z nich zrobisz, zachwyci każdego. Zwykłe spaghetti z sosem bolońskim może się schować.

logo sklepu dino
07.05.2024 15:49 W Dino kompletnie powariowali. Te ceny zwalają z nóg, trzeba się śpieszyć

Polska sieć sklepów Dino przygotowała dla swoich klientów korzystną ofertę promocyjną. Śpiesz się, bo jest ograniczona czasowo, a w dodatku zaoszczędzisz z nią masę pieniędzy. Dzięki temu kupisz wiele niezbędnych produktów za grosze.

obiad z ciasta francuskiego
07.05.2024 11:06 Łączę ciasto francuskie z mięsem i wstawiam do piekarnika. Nie znam szybszego sposobu na obiad

Ten superszybki i prosty przepis to jeszcze jeden sposób, by nietypowo zaserwować dobrze nam znane mięso mielone. Jako zapiekane w cieście francuskim, jest ono soczyste i bardzo sycące. Podane w tak nietypowej formie z zachwyca także fakturą. Zrobisz je w mgnieniu oka. Czego chcieć więcej?

mięso i właścicielka restauracji
06.05.2024 18:45 Wegańska restauracja wprowadza do oferty mięso. Tłumaczenia właścicielki wywołały wściekłość

Jedna z wegańskich restauracji wprowadziła do swojego menu mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. Głos zabrała właścicielka, której słowa wywołał nie tylko zaskoczenie, ale i skandal. Według niej mięso ocali planetę. Co sądzą o tym zwolennicy diety roślinnej?

pierś z kurczaka z dodatkami
06.05.2024 15:50 Kroję mięso i mieszam z kilkoma składnikami. Ten szybki obiad z niczego robię w kilka chwil

Nie ślęcz całymi godzinami w kuchni. Z poniższym przepisem przygotujesz obiad w kilka chwil. W dodatku potrzebujesz do niego kilku składników, których większość najpewniej i tak masz w lodówce. Po prostu połącz je i podaj na stół to wyśmienite danie.

wyrabianie mięsa mielonego
04.05.2024 13:41 Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Dawno nie jadłem tak dobrych kotletów

Mięso na kotlety mielone można wzbogacać najróżniejszymi dodatkami. Każdy ma swoje funkcje – nie zawsze jest to tylko zmiana smaku. Jest kilka dodatków, które wpływają także choćby na strukturę mięsa.

zupa gulaszowa
04.05.2024 12:39 Zupę gulaszową zawsze robię z przepisu babci. Cały sekret tkwi w dwóch rodzajach mięsa

Inspirowana węgierskim obiadem zupa gulaszowa jest niezwykle popularnym sycącym daniem. W tym przepisie dodajemy do niej składniki, które czynią ją jeszcze bardziej treściwą. A za smak odpowiada kombinacja mięs. Przepis od babci jest niezawodny.

quesadilla
03.05.2024 17:43 Gotowe placki kupuję w dyskoncie i w 10 minut mam danie dla niespodziewanych gości. W domu zawsze jest zapas

Jeśli wpadną do ciebie niespodziewani goście, podaj im to danie. Wystarczy, że masz pod ręką gotowe placki z dyskontu i jeszcze kilka składników. Wyczarujesz z nich smaczną i szybką potrawę. Każdy poprosi o dokładkę. 

warkocz z wieprzowiny
03.05.2024 17:15 Biorę polędwiczki wieprzowe, boczek i zaplatam z nich warkocz. Ten genialny trik zachwyca rodzinę i gości

Ten niezwykle prosty przepis zmienia zwykłą polędwiczkę wieprzową w niepowtarzalne dzieło. Choć danie wygląda bardzo efektownie, nie jest ani trochę trudniejsze w przygotowaniu od wersji, którą pieczemy na co dzień. Oczywiście, tylko dla osób, które potrafią zapleść warkocz.

Wurstsalat
03.05.2024 16:13 Kroję w paski resztki wędlin, ogórka, cebulę i robię pyszną sałatkę. Przepis przywiozła ciocia z Niemiec

Różne warianty tej popularnej mięsnej sałatki występują w różnych regionach Niemiec, ale podstawowy przepis jest banalnie prosty – a to dopiero początek zalet tej zwykłej-niezwykłej potrawy. Ta sałatka z wędliny, marynowanej cebuli i kilku prostych dodatków to świetna propozycja na codzienny posiłek.

aluminiowe tacki na grilla
03.05.2024 10:06 Używasz takich tacek do grillowania? Poważny błąd, przez nie jedzenie będzie do niczego

W majówkę w całej Polsce żarzą się węgle w grillach, a na grillach króluje karkówka. Piekąc ją popełniamy jednak przeważnie jeden błąd, który rujnuje cały efekt. Kucharze i eksperci od grillowania zdecydowanie przed nim przestrzegają.

pieczona kiełbasa
02.05.2024 12:43 Ponacinaj kiełbasę, zalej marynatą i upiecz. Ta wersja smakuje lepiej niż z grilla

Oto najlepszy sposób na przygotowanie kiełbasy jak z grilla, ale używając domowego piekarnika. W tej wersji nic nie tracimy ze smaku, a być może nawet na nim zyskujemy. A taka kiełbasa może zmienić się w pełnowartościową potrawę.

kaszanka
01.05.2024 15:58 Zapomnij o zwykłej kaszance z cebulą. Z tym dodatkiem wyjdzie 100 razy lepiej, mało kto go używa

Zwykle na grilla trafia kaszanka w towarzystwie cebuli. Jednak warto postawić te ż na inny dodatek. Takie danie wyjdzie 100 razy lepiej niż zwykle i zachwyci niejednego smakosza. Skorzystaj z przepisu, który jest idealny na majówkę. 

szaszłyki
01.05.2024 11:32 Zamiast mięsa z kurczaka, nadziewam na szaszłyki ten składnik. Kto raz spróbuje, prosi o dokładkę

Zapomnij o kurczaku do szaszłyków. Z tym składnikiem będą jeszcze lepsze, a grill będzie udany. Każdy poprosi o przepis i nie będzie mógł się nadziwić, że nie wpadł na to wcześniej. Takie proste, a takie pyszne.

mięso
30.04.2024 20:05 Połóż na grillowanym mięsie kostkę lodu. Za ten trick ktoś powinien dostać medal

Już za chwilę rozpalimy grille i położymy na nim rozmaite rodzaje mięsa Warto już dziś poznać trick z kostką lodu, którą kładziemy na grillowanym mięsie. Dzięki niej kąski z grilla zrobią wrażenie na każdym smakoszu. 

grill
30.04.2024 15:17 Rozpalisz grilla i dostaniesz mandat. Biesiada podczas majówki może sporo kosztować

Przed nami majówką, a to oznacza, że wielu z nas rozpali grille i ogniska. Jednak nie w każdym miejscu można to robić. Mandaty dla amatorów pieczonych kiełbasek będą niezwykle dotkliwe. Sprawdź, co wolno, a czego nie.

mięso na patelni
30.04.2024 11:14 Zawijam mięso w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie robię za grosze, a smakuje jak z restauracji

Kiedy poznasz ten przepis, twoje potrawy z mięsa mielonego nigdy już nie będą takie same. Nie dość, że forma podania wprawia w osłupienie, dodatkowo danie to pełne jest warzyw i zdecydowanie mniej tłuste. Zaintrygowana? Czytaj dalej a wszystkiego się dowiesz.

Robert Makłowicz i grill
29.04.2024 18:41 Makłowicz zdradza sekret udanego grilla. Tego radzi unikać. „Nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe"

Autorytet kulinarny - Robert Makłowicz- zdradza sekret na udanego grilla. Radzi także, jakiego produktu należy unikać. Według niego jest szkodliwy, niesmaczny ale bardzo popularny wśród fanów grilla. Dowiedz się, czego nie dodawać do grillowanego mięsa oraz jakich błędów nie popełniać. 

warzywna sałatka na majówkę
29.04.2024 17:45 W tym roku na majówkę podam taką sałatkę. Z grillowanym mięsem nic nie komponuje się lepiej

Ta sałatka musi znaleźć się na twoim majówkowym grillu. Świeże warzywa w pysznym sosie doskonale uzupełnią smak karkówki czy kiełbasy. Sałatka będzie również pyszną samodzielną przekąską. Sama zobacz, jakie pyszności się tam kryją. 

kotlety mielone na patelni
29.04.2024 15:53 W starej gazecie znalazłem przepis na obłędne mielone. Sekret ich smaku tkwi w 2 dodatkach

Czy da się ulepszyć coś tak pysznego, jak kotlety mielone? Oczywiście, że tak. Wystarczy zrobić te z przepisu, a na nowo zachwycisz się smakiem tej tradycyjnej potrawy. Wypróbuj i przekonaj się sama. 

Kacper Salzman i grill
29.04.2024 14:22 Grillowanie z tacką czy bez? Mistrz grilla nie ma wątpliwości

– Jeśli umiejętnie potraktować grilla, może pozwolić na znacznie więcej niż tylko pieczenie karkówki i kiełbasy. Może stać się prawdziwą kuchnią – przekonuje Kacper Salzman, kucharz, miłośnik i mistrz grillowania, prowadzący Wyższą Szkołę Grilla.

faszerowana kalarepka
29.04.2024 13:15 Wydrąż kalarepkę i nafaszeruj ją mielonym mięsem. Wszyscy będą chcieli dokładek

Kalarepka kusi świeżością i delikatnym, lekko ostro-słodkawym smakiem. Warto ją wydrążyć i nafaszerować mielonym mięsem. Takie danie zachwyci niejednego smakosza. Dzięki temu przepisowi zrobisz je w prosty sposób. 

grillowanie
29.04.2024 12:35 Rzeczy na grilla bardzo podrożały. Na co zwracać uwagę przed majówką

Przed nami majówka, a wraz z nią grillowanie. Nasza ulubiona aktywność na świeżym powietrzu może jednak okazać się w tym roku wyjątkowo kosztowna. Za rzeczy na grilla zapłacisz naprawdę słono, dlatego podpowiadamy, w jaki sposób można nieco zaoszczędzić. 

kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami
28.04.2024 13:00 Bułkę na kotlety mielone lepiej moczyć w wodzie czy w mleku? Eksperci nie mają wątpliwości

Namoczona bułka to nieodłączny element kotletów mielonych. Ale czy aby na pewno? Bułkę można zastąpić kilkoma składnikami. Jeśli jednak nie chcemy tego robić, warto pamiętać, czym może być namoczona.

rosół w garnku
28.04.2024 12:07 Najgorsze możliwe mięso do rosołu. Psuje smak i nie zawiera żadnych cennych składników odżywczych

Rosół to najpopularniejsza polska zupa, która u wielu pojawia się co tydzień podczas niedzielnego obiadu. Sekretem jej smaku jest dobór odpowiedniego mięsa. Niestety, nie każdy wybór będzie strzałem w dziesiątkę. Nie tylko ze względów smakowych, ale również zdrowotnych.