Namoczona bułka to nieodłączny element kotletów mielonych. Ale czy aby na pewno? Bułkę można zastąpić kilkoma składnikami. Jeśli jednak nie chcemy tego robić, warto pamiętać, czym może być namoczona.
Rosół to najpopularniejsza polska zupa, która u wielu pojawia się co tydzień podczas niedzielnego obiadu. Sekretem jej smaku jest dobór odpowiedniego mięsa. Niestety, nie każdy wybór będzie strzałem w dziesiątkę. Nie tylko ze względów smakowych, ale również zdrowotnych.
Mięso faszerowane jajecznicą brzmi niedorzecznie, ale uwierz, że to ostatnio mój najlepszy sposób na obiad. Smakuje tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę. Przekonasz się o tym sama, robiąc danie z tego przepisu.
Pamiętacie konserwę turystyczną? Właśnie przeżywa renesans. Sposób mojej sąsiadki na sos boloński z tej konserwy przechodzi najśmielsze oczekiwanie. Zaskakuje smakiem, a w dodatku jest zdecydowanie tańszą alternatywą. No i przypomina oryginał. Pewnie dzięki dodatkom. Dałem się podejść.
Jeśli znudziły ci się kotlety schabowe, sięgnij po przepis na schab po kowalsku. Wystarczy, że mięso posmarujesz tą mieszanką i usmażysz. Soczystymi kotletami będzie zajadać się cała rodzina.
Prosty i szybki sposób na marynatę do mięsa, która nie tylko przepełni je doskonałym smakiem, lecz także sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i delikatne. Przyrządzone w ten sposób drobiowe steki zachwycą wszystkich uczestników grillowej imprezy w majówkę.
Oto niezwykle prosty przepis na warzywno-mięsny obiad na co dzień. Warto sięgnąć po niego w sezonie na dobre i tanie pomidory. Ich faszerowana wersja uzupełnia naszą dietę w warzywa, nie pozbawiając nas odżywczych wartości mięsa.
Zapiekanka to popisowe danie początkujących adeptów sztuki kulinarnej i gospodarnych kucharek, umiejących wyczarować coś z niczego. W tym wydaniu nabiera nowego oblicza dzięki niecodziennej roli kalafiora. Warto wypróbować ten pomysłowy przepis.
To doskonały ekspresowy przepis na młodą kapustę z wkładką. Wersja „na krótko” świetnie sprawdzi się jako mniejszy posiłek, ale także jako dodatek do obiadu. Kapusta jest często bohaterką dietetycznych dań, ale tutaj jest sycąca i pożywna.
Ani drobiowa, ani wieprzowa. Ten rodzaj wątróbki jest zdecydowanie zdrowszy. Zawiera wiele cennych składników odżywczych. Szkoda, że Polacy często ją pomijają. Poznaje zalety tego mięsa i jak najszybciej włącz je do swojej diety.
Zupa szczawiowa to prawdziwy klasyk. Choć jej głównym składnikiem jest szczaw, należący do – jak się dziś je czule określa – kulinarnych chwastów, zupa ta potrafi być niezwykle esencjonalna. By taką przyrządzić, należy zadbać o mięsną wkładkę. Z tym przepisem z cienkiej roślinnej zupy robi się prawdziwy posiłek.
Ciasto francuskie, boczek i kilka minut przygotowań. Ta ekspresowa przekąska należy do kategorii tzw. finger food, czyli potraw do jedzenia palcami. Przepisy tego typu bywają zbawienne, kiedy przygotowujemy większą imprezę albo kiedy mniejsza wydarzyła się nieoczekiwanie.
Nie masz czasu na przygotowanie klasycznych gołąbków? Koniecznie wypróbuj ten przepis na gołąbki bez zawijania. Są szybkie w przygotowaniu i po prostu przepyszne. Poznaj przepis i wypróbuj go na najbliższy obiad.
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa? Jednak nie sięgaj po każdy rodzaj mięsa. Te na pewno musisz omijać szerokim łukiem. Ich skład pozostawia wiele do życzenia. Zrób to dla swojego zdrowia.
Za chwilę rozpocznie się sezon grillowy. Jak co roku popełnimy mnóstwo błędów podczas grillowania. Część z nich może nas kosztować zdrowie, część – zepsuć najlepsze jedzenie. Zobacz, czego koniecznie należy wystrzegać się przy grillu.
Teraz najtańsze zakupy zrobisz w Lidlu. Sieć sklepów przygotowała dla klientów niezwykłe promocje. Wyśmienita szynka kosztuje niecałe 10 złotych. Spiesz się, bo oferta jest ograniczona czasowo i potrwa tylko trzy dni.
Zamrażanie jedzenia to jedno z największych ułatwień naszego kuchennego życia i świetny sposób na oszczędzanie jedzenia. Jednak wiele produktów, zwłaszcza nieumiejętnie zamrożonych produktów niszczy się podczas rozmrażania. Dlatego warto przestrzegać kilku zasad.
Biedronka przygotowała specjalną ofertę dla mięsożerców. Tylko dziś uwielbiane mięsa można kupić w atrakcyjnych cenach. Akurat będzie jak znalazł na rodzinny obiad w weekend.
Zastanawiasz się, co podać na niedzielny obiad? Jajka po szkocku są idealnym wyborem na tą okazję. Proste danie zaskoczy i zachwyci smakiem niejednego smakosza.
Mięso mielone w plastrach boczku polubią wszyscy mięsożercy. Taki obiad jest smaczny i niezwykle pożywny. Polecam przepis na obiad, którym zajada się mój mąż i zawsze sięga po dokładkę.
Często wydaje nam się oczywiste, że kiełbasa pochodzi ze sklepu albo od rzeźnika, a przygotowanie jej w domu oznacza wiele zachodu. Ten prosty przepis odczarowuje mit kiełbasy jako czegoś niezwykle trudnego do przygotowania. Warto spróbować, bo efekt wynagradza tę odrobinę trudu.
Nie od dziś wiadomo, że mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy produkt może być poddawany zamrożeniu. Wyjaśnijmy to raz na zawsze, a już nigdy nie polecisz błędu.
Już niedługo przyjdzie czas na grilla. U mnie nie może się on obejść bez tej sałatki. Minęły już czasy, kiedy szynka konserwowa była na zachodzie polskim hitem eksportowym, a w kraju – pożądanym delikatesowym towarem. Choć dziś powszechnie dostępna jest na półkach, nie traci nic ze swoich walorów. Ukazuje je w tej sycącej sałatce.
Wiele gospodyń zadaje sobie pytanie, co zrobić z mięsem z rosołu? Warto sięgnąć po przepis Heni Foks i przyrządzić smakowite kluski z takim mięsem. Proste i pyszne, co tydzień będą gościły na twoim stole.
Jeśli lubisz nowości w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Weź tylko cebulę i wrzuć ją do wrzątku. Wkrótce powstanie efektowne danie, które na każdym zrobi wrażenie. Jego smak jest wart poznania.
Przez dziesiątki lat konserwy mięsne były czymś, co wytwarzano w domach na własne potrzeby. Ten przepis wraca do tamtych czasów i metod. Warto go wypróbować, bo domowa wędlina lepsza jest od każdej kupnej wersji.
Pogoda sprzyja, aby w tym roku sezon na grilla rozpocząć znacznie wcześniej. Dlatego poznaj ten przepis na marynatę, z którą karkówka z grilla będzie smakowała wybornie. Z nią zawsze się udaje i wszyscy są zadowoleni.
Czy coś tak idealnego, jak kotlety mielone może być jeszcze lepsze? Oczywiście, że tak. Wystarczy dodać jeden tajemniczy składnik, a oszalejesz z zachwytu. Ten smak jest nie podrobienia, a kotlety już nigdy nie będą suche. Już teraz poznaj ten niezwykły patent i przekonaj się sama. Rodzina poprosi o dokładkę.