Obiad to jeden z posiłków spożywanych przez człowieka zasadniczo we wszystkich kulturach świata. W zależności od tradycji danego kręgu kulturowego może się on różnić formą, treścią, czy nawet godzinami podania. Przyjmuje się, że obiad zwykle jest spożywany między godziną 12, a 16.
Współcześnie obiad stanowi najobfitszy posiłek ze wszystkich w ciągu dnia, choć zgodnie z zaleceniami dietetyków rolę tę powinno odgrywać śniadanie – obiad powinien być na drugim miejscu pod względem kaloryczności, zaś na ostatnim powinna znajdować się kolacja.
Obiad nie stanowi jednak wyłącznie zwyczaju kulinarnego czy określnika pory jedzenia – nierzadko przybiera formę niemalże rytualną. Przykład może stanowić uroczysty obiad wyprawiany z okazji rozmaitych okoliczności, takich jak urodziny, jubileusze, wesela, a nawet stypy. Obiad w tym zakresie stanowić może także element rekreacji, podłoże spotkania biznesowego, czy nawet randki.
Przepisy na obiad są rozpowszechnione w kulturze masowej, lokalnej i internecie, dotykając pomysłów pochodzących z różnych stron świata. Tak naprawdę nie ma żadnej zasady która determinowałaby to, co powinniśmy zjeść na obiad – decydujący głos powinny mieć nasze preferencje smakowe.
Mimo wszystko warto pamiętać o tym, by nasz obiad składał się z jak najróżnorodniejszej gamy składników – produkty mączne lub ziemniaki, warzywa, mięso, a w niektórych przypadkach i nabiał. Dobrze jest także eksperymentować z różnymi rodzajami dań, by móc czerpać przyjemność z codziennych posiłków.
Do najpopularniejszych dań obiadowych zalicza się na pewno schabowy z ziemniakami (lub kotlet drobiowy czy kotlety mielone), zupa pomidorowa, a także wszelkiego rodzaju makarony – choćby wywodzące się z Włoch spaghetti.
Szybki obiad najczęściej oscyluje wokół makaronu i ryżu, choć wcale nie oznacza to, że królują potrawy bezmięsne. Jako przykład wymienić można spaghetti carbonara, placki ziemniaczane, pierogi ruskie, gyros z kurczakiem czy wszelkiego rodzaju wrapy i tortille.
Dobrą praktyką żywieniową na pewno będzie nietraktowanie posiłków typu fast-food jako substytutu obiadu – na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Dużo lepiej jest poświęcić kilka chwil w kuchni osobiście przyrządzając choćby dużo lżejszy posiłek.
Tradycyjny polski obiad jest dwudaniowy. Pierwsze danie stanowi zupa, zaś drugie danie to zwykle posiłek obfity i mięsny. W przypadku rozmaitych uroczystości na obiad finalizowany jest deserami. Przykładem tradycyjnego polskiego obiadu może być rosół jako zupa i kotlety schabowe jako danie główne. Do tradycyjnych polskich deserów zaliczają się z kolei rozmaite ciasta, takie jak makowiec, placek drożdżowy z kruszonką, szarlotka czy sernik.
Typowo polskie dania obiadowe – oprócz wymienionych wyżej – to pierogi, zrazy wołowe, gołąbki, bigos, czy różne wersje kotletów. Z zup natomiast warto wymienić jeszcze żurek, kapuśniak, krupnik czy barszcz.
Pokaż więcej
Znany z mediów społecznościowych i telewizji bloger kulinarny Michał Korkosz, ps. Rozkoszny, zaprezentował swoją wersję klasycznego francuskiego dania. W jego wydaniu to lekki, cielęcy gulasz ze śmietanowym sosem. Łatwy w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięsnych potrawek.
Te niezwykle proste kotlety mielone bez mięsa są szczytem możliwości kuchni warzywnej. Mięso zastąpione jest w nich przez niezwykle łatwe do kupienia, a przy okazji przyjazne dla portfela, niepozorne warzywo.
Marzy ci się przepis dzięki, któremu zrobisz pyszne, szybkie i tanie danie? W takim razie skorzystaj z tego sposobu na zapiekankę. Ryż z mięsem mielonym jest dobry na każdą okazję i prosty w przygotowaniu. Wystarczy go wstawić do piekarnika i znakomita zapiekanka raz- dwa będzie gotowa.
Kalafior zwykle podajemy gotowany i z dodatkiem masła oraz bułki tartej. Jednak ja biorę to warzywo, ścieram na tarce i już wkrótce cieszę się smakiem pysznego dania. Polecam przepis na kalafiora w innym, ale znakomitym wydaniu.
Znany kucharz i youtuber - Tomasz Strzelczyk - pokazał, jak przyrządzić surówkę z młodej kapusty. W jego wykonaniu jest zupełnie inna niż ta, którą przyrządzasz. Poznaj przepis i dodaj ją do obiadu, a na pewno spodoba się twoim domowym smakoszom. Sposób jest banalnie prosty.
Dziś chcę ci pokazać mój sposób na krokiety. To niby proste danie udało mi się doprowadzić do perfekcji. Do farszu dodaję 1 składnik, który moim zdaniem idealnie dopełnia smak. Jeśli nie masz go w swojej kuchni, dokupisz go za grosze.
Nie ślęcz całymi godzinami w kuchni. Z poniższym przepisem przygotujesz obiad w kilka chwil. W dodatku potrzebujesz do niego kilku składników, których większość najpewniej i tak masz w lodówce. Po prostu połącz je i podaj na stół to wyśmienite danie.
Nie chcesz marnować jedzenia po majówce? Koniecznie poznaj ten przepis, a już nigdy nie wyrzucisz grillowanych rzeczy. Kiełbasa po cygańsku to jeden z lepszych wyborów, aby zapobiec marnotrawstwu. Gwarantuję, że zasmakuje całej rodzinie.
Co dziś zrobić na obiad? Najlepiej coś sycącego. Na drzewie genealogicznym włoskich potraw ta zapiekanka znajduje się gdzieś między klasycznym spaghetti bolognese a lazanią. Jest niezwykle prosta i szybka, a przede wszystkim pożywna i pyszna dzięki połączeniu niezwykłych walorów makaronu z sosem z zapiekanką pod beszamelem.
Jeśli szukasz przepisu na wiosenny makaron, to dobrze trafiłaś. Zrób danie, obok którego żaden smakosz nie przejdzie obojętnie. Przydadzą się żółtka, ser i szparagi. Wyjdzie danie nie tylko pyszne, ale też szybkie i eleganckie.
Można nazwać to danie obiadem dla leniwych – tak niewiele jest przy nim zabiegów. Wolno gotowane warzywa i mięso zmieniają się w pełnowartościowy i bardzo smaczny posiłek. Obiad jednogarnkowy w takim wydaniu zasmakuje każdemu. Sekretem jest tylko odpowiednie przyprawienie.
Ten obiad zrobisz z przyjemnością. Wszystko dlatego, że jest zdrowy, pyszny i szybki w przygotowaniu. Oprócz tego nie wydasz na niego wiele pieniędzy, za to zyskasz mnóstwo smaku. Poznaj przepis, który zapewnia znakomity posiłek.
Letni obiad powinien sycić i orzeźwiać. Właśnie taki posiłek przyrządza Tomasz Strzelczyk. Jajka w pysznym sosie są idealne na letnie dni. I tym razem wcale nie chodzi o sos chrzanowy.
Remigiusz Rączka gotuje, że palce lizać. Jednak tym razem przepis kucharza ze Śląska zaskoczy smakoszy. Wszystko przez farsz, z jakim kucharz robi pierogi. Polecamy przepis Remigiusza Rączki na znakomite pierogi z farszem, o jakim nikt, by nie pomyślał.
Odkąd odkryłam przepis od babci na zupę pieczarkową, gotuję ją tylko w ten sposób. Wychodzi wyjątkowo kremowa, a swoją konsystencję zawdzięcza składnikowi, który każdy z nas ma swojej kuchni. Polecam tę recepturę, bo takiej pieczarkowej jeszcze nie jadłaś.
Kiedy poznasz ten przepis, twoje potrawy z mięsa mielonego nigdy już nie będą takie same. Nie dość, że forma podania wprawia w osłupienie, dodatkowo danie to pełne jest warzyw i zdecydowanie mniej tłuste. Zaintrygowana? Czytaj dalej a wszystkiego się dowiesz.
Czy dobre przepisy muszą być skomplikowane i czasochłonne? Ten poniższy udowadnia, że nie. Kilka tanich składników i uniwersalny smak są jego cechami charakterystycznymi. Na słodko czy na słono? Zdecydujesz sama.
To danie zastępowało kotlety schabowe w czasach PRL-u. Teraz Tomasz Strzelczyk wraca do kultowej potrawy i nadaje jej bardziej współczesny smak. Taki obiad wychodzi, że palce lizać i jest na kieszeń każdego smakosza.
Kalarepka kusi świeżością i delikatnym, lekko ostro-słodkawym smakiem. Warto ją wydrążyć i nafaszerować mielonym mięsem. Takie danie zachwyci niejednego smakosza. Dzięki temu przepisowi zrobisz je w prosty sposób.
Poznaj najlepszą metodę na krupnik, a już nigdy nie ugotujesz tej zupy inaczej. Sekret jej smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu kaszy. Dowiedz się, jak zrobić to prawidłowo, a cała rodzina doceni doskonały smak zupy.
To najsmaczniejszy i najprostszy sposób na tani obiad. Z tym przepisem przygotujesz posiłek dla całej rodziny za grosze. Wszyscy pokochają jego smak od pierwszego kęsa. Zaintrygowana? Koniecznie czytaj dalej.
Za niedługo rozpocznie się majówka, a to oznacza otwarcie sezonu grillowego. Wielu zastanawia się, czy może grillować na swoim balkonie w bloku. Dlatego rozwiejmy wszelkie wątpliwości, bo obowiązujące przepisy mogą być sporym zaskoczeniem. Ich przestrzeganie sprawi, że nie otrzymasz mandatu i nie narazisz się sąsiadom.
Zapomnij o klasycznej mizerii i zrób tę z przepisu. Ogórki zalane obłędnym sosem smakują wyśmienicie. Dzięki tej surówce zwykły obiad stanie się wyjątkowym daniem, które zachwyci każdego. Wypróbuj przepis i o tym wyjątkowym połączeniu smaków przekonaj się sama.
Szukasz pomysłu na pyszne ziemniaki z piekarnika? Koniecznie wypróbuj ten, który opisuję poniżej. Smakuje wyśmienicie, a do tego bez trudu zaspokoi największy nawet apetyt. O niezwykłym smaku decyduje prosty trik.
Mięso faszerowane jajecznicą brzmi niedorzecznie, ale uwierz, że to ostatnio mój najlepszy sposób na obiad. Smakuje tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę. Przekonasz się o tym sama, robiąc danie z tego przepisu.
Co podasz na obiad w piątek? Jeśli brakuje ci pomysłu, zerknij na przepis Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz poleca młodą kapustę w pysznym wydaniu. Taki posiłek zjesz ze smakiem w piątek i często będziesz wracać do tej receptury.
W piątek na obiad robię kotlety, że palce lizać. Rodzina je uwielbia, choć nie ma w nich grama mięsa. Główny składnik dania kupisz dosłownie wszędzie. Jesteś ciekawa co nim jest? Czytaj dalej.
Jeśli uwielbiasz kotlety, to przepis Jakuba Kuronia na pyszne i złociste kotlety jest właśnie dla ciebie. Sekretem ich wybornego smaku jest między innymi wyjątkowa panierka. Nie znajdziesz w niej bułki tartej, ale inny produkt, które masz w swojej kuchni.