Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Obiad – co to jest? Podstawowe informacje

Obiad to jeden z posiłków spożywanych przez człowieka zasadniczo we wszystkich kulturach świata. W zależności od tradycji danego kręgu kulturowego może się on różnić formą, treścią, czy nawet godzinami podania. Przyjmuje się, że obiad zwykle jest spożywany między godziną 12, a 16.

Współcześnie obiad stanowi najobfitszy posiłek ze wszystkich w ciągu dnia, choć zgodnie z zaleceniami dietetyków rolę tę powinno odgrywać śniadanie – obiad powinien być na drugim miejscu pod względem kaloryczności, zaś na ostatnim powinna znajdować się kolacja.

Obiad nie stanowi jednak wyłącznie zwyczaju kulinarnego czy określnika pory jedzenia – nierzadko przybiera formę niemalże rytualną. Przykład może stanowić uroczysty obiad wyprawiany z okazji rozmaitych okoliczności, takich jak urodziny, jubileusze, wesela, a nawet stypy. Obiad w tym zakresie stanowić może także element rekreacji, podłoże spotkania biznesowego, czy nawet randki.

Pomysły na obiad – co przygotować?

Przepisy na obiad są rozpowszechnione w kulturze masowej, lokalnej i internecie, dotykając pomysłów pochodzących z różnych stron świata. Tak naprawdę nie ma żadnej zasady która determinowałaby to, co powinniśmy zjeść na obiad – decydujący głos powinny mieć nasze preferencje smakowe. 

Mimo wszystko warto pamiętać o tym, by nasz obiad składał się z jak najróżnorodniejszej gamy składników – produkty mączne lub ziemniaki, warzywa, mięso, a w niektórych przypadkach i nabiał. Dobrze jest także eksperymentować z różnymi rodzajami dań, by móc czerpać przyjemność z codziennych posiłków.

Do najpopularniejszych dań obiadowych zalicza się na pewno schabowy z ziemniakami (lub kotlet drobiowy czy kotlety mielone), zupa pomidorowa, a także wszelkiego rodzaju makarony – choćby wywodzące się z Włoch spaghetti.

Szybki obiad – pomysły

Szybki obiad najczęściej oscyluje wokół makaronu i ryżu, choć wcale nie oznacza to, że królują potrawy bezmięsne. Jako przykład wymienić można spaghetti carbonara, placki ziemniaczane, pierogi ruskie, gyros z kurczakiem czy wszelkiego rodzaju wrapy i tortille.

Dobrą praktyką żywieniową na pewno będzie nietraktowanie posiłków typu fast-food jako substytutu obiadu – na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Dużo lepiej jest poświęcić kilka chwil w kuchni osobiście przyrządzając choćby dużo lżejszy posiłek.

Co na tradycyjny, polski obiad?

Tradycyjny polski obiad jest dwudaniowy. Pierwsze danie stanowi zupa, zaś drugie danie to zwykle posiłek obfity i mięsny. W przypadku rozmaitych uroczystości na obiad finalizowany jest deserami. Przykładem tradycyjnego polskiego obiadu może być rosół jako zupa i kotlety schabowe jako danie główne. Do tradycyjnych polskich deserów zaliczają się z kolei rozmaite ciasta, takie jak makowiec, placek drożdżowy z kruszonką, szarlotka czy sernik.

Typowo polskie dania obiadowe – oprócz wymienionych wyżej – to pierogi, zrazy wołowe, gołąbki, bigos, czy różne wersje kotletów. Z zup natomiast warto wymienić jeszcze żurek, kapuśniak, krupnik czy barszcz.

Pokaż więcej

blanquette de veau i Rozkoszny
09.05.2024 20:04 W niedzielę zrobię leciutką potrawkę cielęcą z przepisu Rozkosznego. To wymarzone danie na tę porę roku

Znany z mediów społecznościowych i telewizji bloger kulinarny Michał Korkosz, ps. Rozkoszny, zaprezentował swoją wersję klasycznego francuskiego dania. W jego wydaniu to lekki, cielęcy gulasz ze śmietanowym sosem. Łatwy w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięsnych potrawek.

kotlety mielone bez mięsa
09.05.2024 17:24 Wyglądają jak mielone, a są bez grama mięsa. Jak dla mnie to najlepszy obiad na piątek

Te niezwykle proste kotlety mielone bez mięsa są szczytem możliwości kuchni warzywnej. Mięso zastąpione jest w nich przez niezwykle łatwe do kupienia, a przy okazji przyjazne dla portfela, niepozorne warzywo.

zapiekanka
08.05.2024 18:41 Mieszam ryż z mięsem mielonym i wstawiam do piekarnika. Po chwili mam obiad na każdą kieszeń

Marzy ci się przepis dzięki, któremu zrobisz pyszne, szybkie i tanie danie? W takim razie skorzystaj z tego sposobu na zapiekankę. Ryż z mięsem mielonym jest dobry na każdą okazję i prosty w przygotowaniu. Wystarczy go wstawić do piekarnika i znakomita zapiekanka raz- dwa będzie gotowa.

kalafior
08.05.2024 17:00 Weź kalafiora i zetrzyj na tarce. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Kalafior zwykle podajemy gotowany i z dodatkiem masła oraz bułki tartej. Jednak ja biorę to warzywo, ścieram na tarce i już wkrótce cieszę się smakiem pysznego dania. Polecam przepis na kalafiora w innym, ale znakomitym wydaniu.

Tomasz Strzelczyk i surówka z młodej kapusty
07.05.2024 19:22 Strzelczyk wziął młodą kapustę i pokazał najlepszy patent na surówkę. Pasuje do każdego obiadu

Znany kucharz i youtuber - Tomasz Strzelczyk - pokazał, jak przyrządzić surówkę z młodej kapusty. W jego wykonaniu jest zupełnie inna niż ta, którą przyrządzasz. Poznaj przepis i dodaj ją do obiadu, a na pewno spodoba się twoim domowym smakoszom. Sposób jest banalnie prosty.

chrupiące krokiety z marchewką
07.05.2024 10:16 Moje krokiety cudownie chrupią i są proste w przygotowaniu. Zawsze dodaję ten składnik, robi wielką różnicę

Dziś chcę ci pokazać mój sposób na krokiety. To niby proste danie udało mi się doprowadzić do perfekcji. Do farszu dodaję 1 składnik, który moim zdaniem idealnie dopełnia smak. Jeśli nie masz go w swojej kuchni, dokupisz go za grosze.

pierś z kurczaka z dodatkami
06.05.2024 15:50 Kroję mięso i mieszam z kilkoma składnikami. Ten szybki obiad z niczego robię w kilka chwil

Nie ślęcz całymi godzinami w kuchni. Z poniższym przepisem przygotujesz obiad w kilka chwil. W dodatku potrzebujesz do niego kilku składników, których większość najpewniej i tak masz w lodówce. Po prostu połącz je i podaj na stół to wyśmienite danie.

kiełbasa po cygańsku
05.05.2024 15:19 Z pozostałości po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Ten prosty przepis zasługuje na medal

Nie chcesz marnować jedzenia po majówce? Koniecznie poznaj ten przepis, a już nigdy nie wyrzucisz grillowanych rzeczy. Kiełbasa po cygańsku to jeden z lepszych wyborów, aby zapobiec marnotrawstwu. Gwarantuję, że zasmakuje całej rodzinie.

gotowa zapiekanka
05.05.2024 10:40 Robię to na obiad, gdy brakuje mi pomysłów. Rodzina co tydzień prosi o tę zapiekankę

Co dziś zrobić na obiad? Najlepiej coś sycącego. Na drzewie genealogicznym włoskich potraw ta zapiekanka znajduje się gdzieś między klasycznym spaghetti bolognese a lazanią. Jest niezwykle prosta i szybka, a przede wszystkim pożywna i pyszna dzięki połączeniu niezwykłych walorów makaronu z sosem z zapiekanką pod beszamelem.

makaron
03.05.2024 17:24 Biorę żółtka, ser, szparagi i robię taki wiosenny makaron, że znajomi wydzierają sobie przepis

Jeśli szukasz przepisu na wiosenny makaron, to dobrze trafiłaś. Zrób danie, obok którego żaden smakosz nie przejdzie obojętnie. Przydadzą się żółtka, ser i szparagi. Wyjdzie danie nie tylko pyszne, ale też szybkie i eleganckie. 

obiad jednogarnkowy
02.05.2024 09:58 Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na kilka dni

Można nazwać to danie obiadem dla leniwych – tak niewiele jest przy nim zabiegów. Wolno gotowane warzywa i mięso zmieniają się w pełnowartościowy i bardzo smaczny posiłek. Obiad jednogarnkowy w takim wydaniu zasmakuje każdemu. Sekretem jest tylko odpowiednie przyprawienie.

ryba na obiad
01.05.2024 15:18 Zawijam wszystko w papier, kładę na blachę i zapiekam. W chwilę mam obiad na każdą kieszeń

Ten obiad zrobisz z przyjemnością. Wszystko dlatego, że jest zdrowy, pyszny i szybki w przygotowaniu. Oprócz tego nie wydasz na niego wiele pieniędzy, za to zyskasz mnóstwo smaku. Poznaj przepis, który zapewnia znakomity posiłek. 

letni obiad
01.05.2024 09:41 Strzelczyk pokazał swój pomysł na pyszny letni obiad. Połączenie jajek z tym sosem to strzał w 10

Letni obiad powinien sycić i orzeźwiać. Właśnie taki posiłek przyrządza Tomasz Strzelczyk. Jajka w pysznym sosie są idealne na letnie dni. I tym razem wcale nie chodzi o sos chrzanowy.

pierogi
30.04.2024 19:15 Rączka przeszedł samego siebie. Zrobił pierogi z farszem, o jakim nikt by nie pomyślał

Remigiusz Rączka gotuje, że palce lizać. Jednak tym razem przepis kucharza ze Śląska zaskoczy smakoszy. Wszystko przez farsz, z jakim kucharz robi pierogi. Polecamy przepis Remigiusza Rączki na znakomite pierogi z farszem, o jakim nikt, by nie pomyślał. 

zupa pieczarkowa
30.04.2024 13:08 Tę zupę pieczarkową robię z przepisu babci. Jest idealnie kremowa dzięki 1 składnikowi

Odkąd odkryłam przepis od babci na zupę pieczarkową, gotuję ją tylko w ten sposób. Wychodzi wyjątkowo kremowa, a swoją konsystencję zawdzięcza składnikowi, który każdy z nas ma swojej kuchni. Polecam tę recepturę, bo takiej pieczarkowej jeszcze nie jadłaś. 

mięso na patelni
30.04.2024 11:14 Zawijam mięso w papier do pieczenia i układam na patelni. To danie robię za grosze, a smakuje jak z restauracji

Kiedy poznasz ten przepis, twoje potrawy z mięsa mielonego nigdy już nie będą takie same. Nie dość, że forma podania wprawia w osłupienie, dodatkowo danie to pełne jest warzyw i zdecydowanie mniej tłuste. Zaintrygowana? Czytaj dalej a wszystkiego się dowiesz.

kluski kładzione
29.04.2024 16:30 Mieszam 4 składniki i robię z nich kluski kładzione. Można je jeść na okrągło, pasują do wszystkiego

Czy dobre przepisy muszą być skomplikowane i czasochłonne? Ten poniższy udowadnia, że nie. Kilka tanich składników i uniwersalny smak są jego cechami charakterystycznymi. Na słodko czy na słono? Zdecydujesz sama.

kotlety i Tomasz Strzelczyk
29.04.2024 15:12 Strzelczyk ożywia kultowe danie PRL-u. Nadal jet pyszne i tanie

To danie zastępowało kotlety schabowe w czasach PRL-u. Teraz Tomasz Strzelczyk wraca do kultowej potrawy i nadaje jej bardziej współczesny smak. Taki obiad wychodzi, że palce lizać i jest na kieszeń każdego smakosza. 

faszerowana kalarepka
29.04.2024 13:15 Wydrąż kalarepkę i nafaszeruj ją mielonym mięsem. Wszyscy będą chcieli dokładek

Kalarepka kusi świeżością i delikatnym, lekko ostro-słodkawym smakiem. Warto ją wydrążyć i nafaszerować mielonym mięsem. Takie danie zachwyci niejednego smakosza. Dzięki temu przepisowi zrobisz je w prosty sposób. 

zupa krupnik
29.04.2024 08:14 Lepszego krupniku nigdy nie jadłem. Sekret tkwi w przygotowaniu kaszy, każdy powinien go znać

Poznaj najlepszą metodę na krupnik, a już nigdy nie ugotujesz tej zupy inaczej. Sekret jej smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu kaszy. Dowiedz się, jak zrobić to prawidłowo, a cała rodzina doceni doskonały smak zupy. 

warzywa w rękawie do pieczenia
28.04.2024 15:10 Kroję kilka tanich składników i wkładam do rękawa. Nie znam prostszego i smaczniejszego sposobu na obiad

To najsmaczniejszy i najprostszy sposób na tani obiad. Z tym przepisem przygotujesz posiłek dla całej rodziny za grosze. Wszyscy pokochają jego smak od pierwszego kęsa. Zaintrygowana? Koniecznie czytaj dalej.

grill
28.04.2024 14:53 Czy w majówkę można rozpalać grilla na balkonie? Obowiązujące przepisy mogą być zaskoczeniem

Za niedługo rozpocznie się majówka, a to oznacza otwarcie sezonu grillowego. Wielu zastanawia się, czy może grillować na swoim balkonie w bloku. Dlatego rozwiejmy wszelkie wątpliwości, bo obowiązujące przepisy mogą być sporym zaskoczeniem. Ich przestrzeganie sprawi, że nie otrzymasz mandatu i nie narazisz się sąsiadom. 

plasterki ogórków
27.04.2024 16:19 Kroję cienko ogórki i zalewam tym sosem. Smak tej niecodziennej mizerii kładzie na łopatki

Zapomnij o klasycznej mizerii i zrób tę z przepisu. Ogórki zalane obłędnym sosem smakują wyśmienicie. Dzięki tej surówce zwykły obiad stanie się wyjątkowym daniem, które zachwyci każdego. Wypróbuj przepis i o tym wyjątkowym połączeniu smaków przekonaj się sama.

ziemniaki z piekarnika
27.04.2024 15:48 Moje ziemniaki z piekarnika nie mają sobie równych. Cały sekret tkwi w 1 banalnym dodatku

Szukasz pomysłu na pyszne ziemniaki z piekarnika? Koniecznie wypróbuj ten, który opisuję poniżej. Smakuje wyśmienicie, a do tego bez trudu zaspokoi największy nawet apetyt. O niezwykłym smaku decyduje prosty trik.

mięso faszerowane jajecznicą
26.04.2024 20:24 Smażę jajecznicę na boczku i... faszeruję nią mięso. Po dokładki są kolejki

Mięso faszerowane jajecznicą brzmi niedorzecznie, ale uwierz, że to ostatnio mój najlepszy sposób na obiad. Smakuje tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę. Przekonasz się o tym sama, robiąc danie z tego przepisu. 

młoda kapusta
26.04.2024 10:53 Strzelczyk pokazał najlepszy patent na młodą kapustę. Dziś podam to na obiad

Co podasz na obiad w piątek? Jeśli brakuje ci pomysłu, zerknij na przepis Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz poleca młodą kapustę w pysznym wydaniu. Taki posiłek zjesz ze smakiem w piątek i często będziesz wracać do tej receptury.

kotlety z selera
25.04.2024 17:02 Jutro na obiad podam takie kotlety. Nikt nie zatęskni za klasycznym schabowym

W piątek na obiad robię kotlety, że palce lizać. Rodzina je uwielbia, choć nie ma w nich grama mięsa. Główny składnik dania kupisz dosłownie wszędzie. Jesteś ciekawa co nim jest? Czytaj dalej.

kotlety
22.04.2024 22:38 Kuroń zachwycił przepisem na kotlety po czesku. Nie do wiary, z czego robi panierkę

Jeśli uwielbiasz kotlety, to przepis Jakuba Kuronia na pyszne i złociste kotlety jest właśnie dla ciebie. Sekretem ich wybornego smaku jest między innymi wyjątkowa panierka. Nie znajdziesz w niej bułki tartej, ale inny produkt, które masz w swojej kuchni.