Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyglądają jak mielone, a są bez grama mięsa. Jak dla mnie to najlepszy obiad na piątek
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.05.2024 17:24

Wyglądają jak mielone, a są bez grama mięsa. Jak dla mnie to najlepszy obiad na piątek

kotlety mielone bez mięsa
fot. Canva

Te niezwykle proste kotlety mielone bez mięsa są szczytem możliwości kuchni warzywnej. Mięso zastąpione jest w nich przez niezwykle łatwe do kupienia, a przy okazji przyjazne dla portfela, niepozorne warzywo.

Kotlety mielone z selera

Choć używamy selera powszechnie – przeważnie jako część włoszczyzny – rzadko gra główną rolę w naszych posiłkach. Niesłusznie. Jest charakterystyczny w smaku i bardzo nim przepełniony. Wystarczy dać mu szansę, a jego wyjątkowa, lekko pikantny i warzywny smak da się odkryć w pełnej krasie.

Dlatego seler jest pomysłem na świetny obiad na piątek. W wielu domach nie ma tego dnia bez postnego obiadu, a jednocześnie szuka się przepisów na zwyczajne, znajome dania. Wtedy świetnie sprawdzą się takie warzywne kotlety mielone.

masa na mielone z selera
fot. youtube.com/darkoprzy
Nie uwierzysz, jakiej przyprawy najchętniej używają Europejczycy. Ich gust doskonale pokrywa się z polskim

Obiad na piątek

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Darkoprzy. Autor używa techniki panierowania z jajkiem, która rzadko występuje w przepisach na kotlety mielone. Dodatkowa warstwa ciasta może jednak być pomocna w panierowaniu kotletów bez mięsa.

Składniki

  • 1 mały seler (lub połowa dużego)
  • 2 jajka (plus ewentualnie jedno do panierowania)
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta i olej do smażenia

Kotlety mielone bez mięsa

Selera dokładnie szorujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy je na tarce o drobnych okach na małe wiórki. Te przekładamy do miski.

Do selera wybijamy dwa jajka. Dodajemy dwie kopiaste łyżki bułki tartej i dwie łyżki oleju. Dokładnie mieszamy masę, przyprawiając solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotlety tak jak zwykle.

Kotlety mielone panierujemy w bułce tartej, używając jajka albo nie. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż kotlety będą złociste z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na schab zapiekany z pieczarkami i cebulą oraz ciasto bananowe.

smażenie kotleta
fot. youtube.com/darkoprzy