Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Por w formie surówki
18.03.2021 01:00 Aromatyczna surówka z pora

Por i mleko kokosowe są dosyć nieoczywistym połączeniem. Warto je jednak wypróbować, ponieważ efekt pozostaje na długo w pamięci i sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wyjątkowa surówka sprawi, że obiad jeszcze szybciej zniknie z talerzy.

Papryka w niecodziennej odsłonie
18.03.2021 01:00 Zaskakująca odsłona papryki

Nie od dziś wiadomo, że papryka jest wyjątkowo smakowitym warzywem. Jej walory niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Mało kto spodziewałby się, że niepozorna papryka może zastąpić łososia.

Wątróbka z kurczaka
18.03.2021 01:00 Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była gorzka?

Wątróbka smażona z cebulką i jabłkiem jest klasyką, która w wielu starszych smakoszach natychmiast wywołuje uśmiech zadowolenia. Niestety nawet najbardziej doświadczeni kucharze niekiedy spotykają się z problemem gorzkiego smaku w wątróbce. Można go w łatwy sposób zniwelować, jednak trzeba poświęcić na to odrobinę czasu. Zwykła kąpiel w mleku z dodatkami i przyprawami sprawia, że wątróbka oddaje intensywny gorzki smak do marynaty, a sama nabiera delikatnego, cebulowego posmaku.

Jajecznica w najlepszym wydaniu
18.03.2021 01:00 Przepis na wyjątkową jajecznicę z dodatkiem kukurydzy

Jajecznica stanowi świetne źródło białka, dzięki któremu nasze organizmy mają energię do pracy przez cały dzień. Poza jajkami i ewentualną wędliną, danie to może składać się ze znacznie większej ilości produktów. Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przygotuj jedną z poniższych. Warzywne dodatki nie tylko nadają jej większej ilości mikro elementów. Chrupiąca kukurydza czy papryka sprawiają, że jajecznica nabiera zupełnie nowej konsystencji, która przyjemnie daje o sobie znać podczas przeżuwania. Co więcej, zróżnicowanie kolorystyczne pozwala cieszyć się nawet z prezencji posiłku.

Naleśniki o chrupiących brzegach
18.03.2021 01:00 Prosty sposób na cienkie naleśniki o chrupiących brzegach

Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań, którym zajadają się smakosze z całego świata. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten specjał. Idealne naleśniki wymagają dozy staranności, jednak proste sztuczki ułatwią cały proces przygotowań.

Pasztet w bezmięsnej odsłonie
18.03.2021 01:00 Prosty przepis na bezmięsny pasztet

Pasztet często gości na naszych stołach. Przeważnie przygotowuje się go z mięsa. Jednak z uwagi na wątpliwą zdrowotność takich smakołyków i negatywny wpływ na środowisko przemysłowej hodowli zwierząt, bezmięsne odpowiedniki są coraz bardziej mile widziane. Wegetariański pasztet z pewnością przypadnie do gustu najbliższym.

Majonez, który można jeść bezpiecznie
18.03.2021 01:00 Jakiego majonezu unikać przed Wielkanocą?

Majonez dostępny we współczesnych sklepach bardzo często wypełniony jest chemią, która nadaje mu odpowiedniej konsystencji, faktury, smaku, barwy czy wytrzymałości. Niestety, każdy z tych dodatków ma jakiś wpływ na organizm człowieka, który je spożywa. Dlatego bez wątpienia najlepszym sposobem jest samodzielnie przygotowywanie majonezu w domowym zaciszu co, jak się okazuje, wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć banalnie proste w zdobyciu składniki, a domowy sos zrobisz w kilkanaście minut.

Surówka z selera i rodzynek
17.03.2021 01:00 Pyszna surówka z selera

Smakowita surówka jest jednym z tych specjałów, którego nie może zabraknąć u boku wielu obiadowych specjałów. Z założenia porcja warzyw ma dostarczyć nam cennych składników odżywczych. Nie inaczej jest w przypadku surówki z selera.

Krówki są przepyszne
17.03.2021 01:00 Przepis na domowe krówki

Krówki goszczą na naszych stołach już od 100 lat. Po raz pierwszy zaczęto je produkować w 1921 roku w poznańskiej fabryce słodyczy. Zarządzał nią Feliks Pomorski, który przepis na krówki otrzymał od swojego wujka.

Cukierki Irysy
16.03.2021 01:00 Prosty sposób na domowe irysy

Irysy są cukierkami z bogatą historią - według portalu culture.pl produkowane są od okresu międzywojennego, podobnie jak krówki. Przed wgryzieniem się w nie trzeba było ogrzać cukierki w ustach, ponieważ były zbyt twarde do przeżucia. Ich smak, jak i kolor są efektem długiego gotowania masy mlecznej, która pod wpływem temperatury karmelizuje się. Dzięki temu cukierki nabierają jasno-brązowej barwy oraz charakterystycznego smaku palonego cukru. Co ciekawe, Irysy jadane były nie tylko w Polsce.

Surówka z pora i kiszonych ogórków
16.03.2021 01:00 Przepis na pyszną surówkę z pora i ogórków kiszonych

Surówka często okazuje się być mdłą i nudna,. dlatego wiele osób pozostawia ją na swoich talerzach po skończonym posiłku. Ten dodatek do obiadu wcale nie musi być niesmaczny, wystarczy przygotować go z pasją i miłością, a każdemu będzie smakować. Warto zjadać duże ilości surówek, ponieważ to właśnie one dostarczają nam mnóstwa mikroelementów i wartości odżywczych, które są konieczne do odpowiedniej pracy całego ludzkiego organizmu. Często surówki są jedynym źródłem wielu witamin i minerałów.

kompot z jabłek
16.03.2021 01:00 Stara klasztorna receptura: kompot na bezsenność św. Hildegardy

Bezsenność nie bez powodu nazywana jest jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Na zaburzenia snu niestety cierpi coraz więcej osób, a obecny bardzo trudny czas nie wpływa korzystnie na nasze samopoczucie.Jeśli zdiagnozujemy u siebie taką przypadłość, to przede wszystkim nie powinniśmy jej bagatelizować. Na początek warto sięgnąć po naturalne metody walki z bezsennością. Jednym ze sposobów jest sięgnięcie po stare metody sięgające nawet okresu średniowiecza. Święta od zadań specjalnychŚwięta Hildegarda należała zdecydowanie do jednych z najbarwniejszych osób okresu średniowieczu. Nawet obecna medycyna potwierdza niezwykle korzystne dla naszego organizmu działanie produktów polecanych przez słynną średniowieczną wizjonerkę, a receptury na stworzone przez nią specyfiki po dzień dzisiejszy cieszą się ogromną popularnością.Słynna święta zostawiła po sobie wiele przepisów na naturalnej specyfiki, które niosą ukojenie w różnych dolegliwościach. Wśród nich znajdują się także specjalne mikstury, które pomagają od wieków w przypadku uciążliwej bezsenności. Jedna z nich jest tradycyjnie przygotowywana na bazie kompotu z jabłek.Kompot na bezsenność św. Hildegardy - przepisSkładniki:kilka pokrojonych jabłekziarenka makusok z wyciśniętej połowy cytrynyszczypta wanilii1 goździkszczypta gałki muszkatołowejZagotuj wodę z sokiem z cytryny, a następnie dodaj do niej przyprawy: goździka i szczyptę gałki muszkatołowej oraz pokrojone jabłka. Po zdjęciu z ognia dodaj do kompotu ok. 2 -3 łyżeczki maku.Uwaga! Zdaniem świętej Hildegardy ten surowy mak jest o wiele pożyteczniejszy niż wcześniej ugotowany. Powód? Ziarna maku przywołują sen oraz mogą zapobiec uciążliwemu świądowi.[EMBED-19]Więcej informacji na temat podejścia św. Hildegardy do diety oraz zalecanych przez nią produktów znajdziesz w poniższym filmie.Pamiętaj, że powyższy artykuł nie jest poradą lekarską i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.Zainteresował Cię powyższy artykuł? Polecamy Ci również nasz tekst, z którego dowiesz się, jakich produktów przenigdy nie należy spożywać przed snem oraz artykuł, który przybliża mało znane zalety popularnej herbaty z melisy.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jakie są przeciwskazania do jedzenia imbiru?Błąd podczas przygotowywania gołąbkówChrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzywźródło: interia/sklep-hildegardaZapraszamy na nasz Instagram undefined

Chrzan w przepysznej odsłonie
15.03.2021 01:00 Przepis na domowy chrzan na Wielkanoc

Chrzan często gości na naszych stołach. Jednak najczęściej pojawia się na nim w trakcie świąt, zwłaszcza Wielkanocnych. Większość osób po prostu kupuje tarty chrzan w sklepie. Jednak o wiele lepiej smakuje taki, który przygotujemy samodzielnie.

Tatar w bezmięsnej odsłonie
15.03.2021 01:00 Najlepszy przepis na tatara bez mięsa

Tatar uchodzi za kultową potrawę, która często pojawia się na naszych stołach. W tradycyjnej odsłonie składa się ona głównie z mięsa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go zupełnie inaczej.

Jajecznica Magdy Gessler jest nie lada specjałem
15.03.2021 01:00 Najlepsza jajecznica według receptury Magdy Gessler

Bez wątpienia jajecznica jest jedną z kulinarnych podstaw. Każdy potrafi ją przygotować, jednak nie oznacza to, że nie można tego zrobić jeszcze lepiej. Receptura od Magdy Gessler sprawi, że jajecznica zachwyci najbliższych.

Naleśniki puszyste
15.03.2021 01:00 Idealnie puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki

Naleśniki to tak uniwersalne danie, że na równo przyciąga uwielbienie zarówno dzieci jaki i dorosłych. Najczęściej staramy się, aby naleśniki były cienkie, wtedy z łatwością można je zwijać i układać w dowolne kształty. Jednak każdy z nas ma czasem ochotę na dekadencką przyjemność, a puszyste i wyrośnięte naleśniki z mnóstwem cudownych dodatków to najlepszy jej przykład. Dziś pokażemy krok po kroku jak zrobić naleśniki o lekkości słodkiej chmurki.

Żurek w wyjątkowej odsłonie
14.03.2021 01:00 Przepis na staropolski żurek

Smakowity żurek jest jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. Przeważnie przygotowujemy go na bazie mięs, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zupę zrobić w wersji wegetariańskiej. Specjał przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.

Mazurek od Magdy Gessler
14.03.2021 01:00 Przepis Magdy Gessler na idealny mazurek wielkanocny

Pyszny mazurek jest ozdobą każdego świątecznego stołu. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanej Wielkanocy bez tego specjału. W tym roku warto sięgnąć po recepturę słynnej restauratorki. Magda Gessler jak zawsze jest niezawodna.

Ciasto bez pieczenia Kinder Country
14.03.2021 01:00 Ciasto bez pieczenia Kinder Country, prosty przepis

Ciasto bez pieczenia jest również świetnym pomysłem na szybki deser. Jeśli nie chcesz lub nie masz czasu na długie gotowanie, możesz posiłkować się pysznym ciastem o smaku popularnego batonika Kinder Country. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje. Główną zaletą tego batonika są ziarna pszenicy, które w fakturze przypominają dmuchany ryż. Choć dostęp do nich nie jest tak prosty, równie dobrze komponują się znane płatki śniadaniowe Nestle Kangus, które są właśnie dmuchaną pszenicą polaną miodowym syropem.

Surówka z kapusty pekińskiej
14.03.2021 01:00 Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej

Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Roślinna mieszanka pojawia się na naszych talerzach w różnych wydaniach. Tym razem sięgniemy po przepis na fantastyczną surówką z kapusty pekińskiej.

Deser rodem z dawnych lat
14.03.2021 01:00 Przepis na pyszne andruty

Pyszny deser jest dobrą propozycją kulinarną po obiedzie. Niemal każdy ma czasami ochotę na trochę przyjemności płynącej ze słodyczy. Warto sięgnąć po przepis na kultowe andruty. Pyszne wafle przyprawią domowników o zachwyt.

Szalotka w niecodziennej odsłonie
13.03.2021 01:00 Aromatyczna wersja szarlotki

Smakowita szarlotka wielokrotnie wywoływała u nas autentyczny zachwyt. Smakołyk można przygotować w różnych wydaniach, jednak jeden przepis znacząco wyróżnia się na tle innych. Już teraz przekonaj się jak przyrządzić szarlotkę w wyjątkowo aromatycznej odsłonie.

Naleśniki
13.03.2021 01:00 Prawidłowa kolejność dodawania składników na naleśniki

Naleśniki to klasyk deserowy i śniadaniowy. Nic lepiej nie łączy się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. W zależności od preferencji mogą być cieńsze, grubsze oraz mieć różny poziom słodkości. Jednak jednego efektu, nikt z nas nie chce osiągnąć, a mianowicie grudek. Pełne wypełnionych mąką bąbelków ciasto jest nie tylko nieapetycznie, ale może także powodować ból brzucha. Aby uniknąć tego typu rozczarowań, należy przestrzegać kilku prostych zasad.

Kopytka jak u babci
13.03.2021 01:00 Tradycyjny przepis na kopytka

Kopytka zachwycają przede wszystkim licznymi możliwościami podania. Wspaniale smakują praktycznie bez żadnych dodatków, z samą solą i masłem - świetnie sprawdzają się też jako dodatek sam w sobie, który podawany jest do gulaszy czy mięs. Niestety, gotowe kopytka dostępne w sklepach nie są tak dobre, jak te przygotowane samodzielnie. Jeśli masz ochotę powrócić we wspomnieniach do czasów dzieciństwa, kiedy jedzenie na stole pojawiało się dzięki babci, spróbuj sporządzić kopytka wedle poniższej receptury.

Majeranek wpływa pozytywnie na zdrowie
13.03.2021 01:00 Zalety syropu z majeranku

Bez wątpienia majeranek zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Niektóre z dań nie mogłyby się bez niego obejść. Okazuje się, że popularny majeranek można z łatwością przekształcić w syrop, który pomoże nam zatroszczyć się o zdrowie.

Bigos w bezmięsnym wydaniu
13.03.2021 01:00 Przepis na pyszny bezmięsny bigos

Bigos uchodzi za jedno z najbardziej kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Nie może go zabraknąć przy okazji różnych uroczystości i świąt. Coraz więcej smakoszy stara się ograniczać spożycie mięsa. W takiej sytuacji idealną propozycją obiadową będzie bigos w niecodziennej odsłonie.

Mazurek
13.03.2021 01:00 Przepis na wielkanocny mazurek siostry Anastazji

Święta wielkanocne kojarzą się m.in. z tradycyjnymi potrawami: białą kiełbasą, żurkiem, sałatką jarzynową, faszerowanymi jajkami oraz wyjątkowymi wypiekami. Tylko w tym wyjątkowym czasie sięgamy po baby, paschy i mazurki.Słynna siostra Anastazja jest prawdziwą mistrzynią gotowania. Popularna zakonnica szturmem podbiła serca wielu Polaków, którzy chętnie korzystają z jej prostych przepisów na tradycyjne potrawy. Jaki jest jej "sposób" na mazurka? Śpieszymy z odpowiedzią!

Sałatka jarzynowa od Karola Okrasy
12.03.2021 01:00 Niezwykły przepis Karola Okrasy na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa jest jednym z tych dań, których nie może zabraknąć podczas świąt i różnego rodzaju uroczystości. Każdy przygotowuje ją w nieco inny sposób. Warto zwrócić uwagę na recepturę od Karola Okrasy. Przepis z pewnością zainteresuje osoby, które poszukują wyjątkowych smaków.