Sos pomidorowy to chyba najpopularniejsze towarzystwo pulpetów. Jednak te wspaniałe, miękkie kuleczki mięsa mielonego sprawdzają się świetnie również w innych zestawieniach. Na przykład z sosem pieczeniowym – gęstym, aromatycznym i niezwykle mięsnym w smaku.
Oto zupełnie inny od znanych nam – i prawdę mówiąc, rewelacyjny – przepis na warzywną sałatkę. Podane z tym niezwykle prostym sosem warzywa smakują wyśmienicie, a cały posiłek nabiera dzięki nim niezwykłego charakteru. W sezonie wiosennym warto przyrządzać taką przekąskę do obiadu zamiast zwykłych surówek.
Wśród potraw jednogarnkowych danie, które nazywamy leczo, zajmuje miejsce szczególne. W tym przepisie jego smak podkręcony jest dodatkiem, który wiele zmienia. Dopiero tak przygotowany sos nabiera pełni smaku.
Pamiętacie konserwę turystyczną? Właśnie przeżywa renesans. Sposób mojej sąsiadki na sos boloński z tej konserwy przechodzi najśmielsze oczekiwanie. Zaskakuje smakiem, a w dodatku jest zdecydowanie tańszą alternatywą. No i przypomina oryginał. Pewnie dzięki dodatkom. Dałem się podejść.
Szybki deser z ricotty jest stworzony dla zabieganych i niecierpliwych łasuchów. Kilka składników daje pyszny efekt. Nadaje się na śniadanie, lekką przekąskę lub słodką kolację. Sprawdź, a będzie wracać do niego bez przerwy.
Majonez Kielecki od lat wzbudza niemałe kontrowersje. Jedni go kochają, inni nienawidzą Nie każdy jednak wie, że smak tego sosu można spotkać w innym miejscu, niż tylko półka w sklepie spożywczym. Jeśli jesteście ciekawi szczegółów koniecznie czytajcie dalej.
Czosnek to doskonały, wyrazisty dodatek do mnóstwa dań. Jeśli chodzi o obróbkę, jest to jednak produkt dość specyficzny. Oto kilka porad, jak należy go traktować. Niektóre mogą być niemałym zaskoczeniem.
Jak wiadomo, mizerię można jadać w dwóch wariantach: na słono albo na słodko. Miłośnicy słodkiej mizerii zarzucają, że wytrawna wersja jest nazbyt mdła. Kiedy spróbują wariantu przyprawionego jak w tym przepisie, szybko zmienią zdanie.
Sosu chrzanowego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest pysznym dodatkiem do mięs, wędlin i jajek. Dzięki temu przepisowi zrobisz go w mgnieniu oka i zdążysz przed Wielkanocą.
Święta wielkanocne przed nami, a wraz z nimi masa pysznego jedzenia. Te, które zostanie po Wielkanocy nie zawsze nadaje się do mrożenia. Szczególnie 3 świąteczne potrawy nie powinny trafić do zamrażarki. Dowiedz, się o jakie wielkanocne dania chodzi.
Masz już pomysł na obiad wielkanocny? Ja podam białą kiełbasę zapiekaną w wyśmienitym sosie. Jest on kwintesencją świątecznych smaków. Danie rozpływa się w ustach, dlatego polecam ten prosty, ale efektowny przepis.
Panel ekspertów Smakoszy tuż przed Wielkanocą postanowił przetestować najsłynniejsze polskie majonezy. Kosztowaliśmy w ciemno nie wiedząc który jest który, a potem ocenialiśmy pozostałe cechy. Wyścig wcale nie był wyrównany a wyniki potrafią zaskoczyć.
Lubisz gołąbki? Pewnie przyrządzasz je w sosie pomidorowym. Jednak ja polecam przepis dzięki, któremu to danie będzie jeszcze lepsze. Sos, w którym je zrobisz jest wyrazisty w smaku i kremowy.
Potrawy wielkanocne, takie jak choćby biała kiełbasa czy pasztety, aż proszą o sos chrzanowy. Zazwyczaj sięgamy po prostu po chrzan ze słoiczka, ale lekki i puszysty sos z tego przepisu jest znacznie lepszym wyborem. Chętnie zdradzę, jak go przygotować.
Sos tatarski, niezastąpiony towarzysz jajek, powinien wreszcie iść na dietę. Święta to w końcu i tak okazja raczej do wchłonięcia nadmiaru niż niedomiaru kalorii. Dlatego w tym roku na stołach niech zagości sos tatarski bez majonezu.
Majonezu nie unikniemy podczas świąt wielkanocnych, ale jak się okazuje, także przed nimi. Wyparł on nawet w pewnych kręgach czekoladę. Co zrobić, żeby dostać majonez? Trzeba się trochę poświęcić.
Zwykle przepis na wątróbkę opiera się na dodaniu do niej jabłka. Tym razem jest trochę inaczej. Dzięki temu pysznemu dodatkowi wątróbkę podasz na Wielkanoc. Oczaruje smakiem rodzinę i gości.
Jak Wielkanoc, to nie może zabraknąć jajek. Polecamy przepis siostry Anastazji, który pokochali Polacy. Dzięki niemu zrobisz wyśmienity sos tatarski, z którym warto podać jajka. Pyszne danie zachwyci podczas świąt Wielkiej Nocy.
Bez sałatki jarzynowej trudno wyobrazić sobie święta i spotkania ze znajomymi. Dlatego zrób ją z tego przepisu. Z nim wyjdzie doskonała, a to za sprawą sosu, która na pewno ulepszy smak tej klasycznej sałatki. Zrób i przekonaj się sama.
Zwykle gołąbki przyrządzamy z sosem pomidorowym, ale Ewa Wachowicz zalewa to smaczne danie, uwielbianą zupą. Dzięki temu apetyczne gołąbki podasz nawet na Wielkanoc. Zgadniesz, jaka to zupa?
Biała kiełbasa już wkrótce zagości na wielkanocnych stołach. Kucharz Tomasz Strzelczyk podaje ją w pyszny i ciekawy sposób. Pokrojona kiełbasa trafia na patelnię, a dołącza do niej apetyczny sos. Takie danie przygotuj na Wielkanoc, a zachwycisz gości.
Kiedy cała Polska tuż przed Wielkanocą pogrąża się w sporze o wyższości jednej marki majonezu nad drugą, my pozostajemy z boku. A to dlatego, że przygotowujemy własny majonez. A o jego wyższości nad wszystkimi kupnymi przekonywać chyba nikogo nie trzeba.
Na twoim wielkanocnym stole muszą się znaleźć jajka faszerowane. Ja robię je na dwa sposoby i w obu przypadkach są smakowite. Zrób je według mojego przepisu, a na pewno zaskoczysz rodzinę na święta.
Ten przepis na sos tatarski zawiera najlepszą możliwą równowagę smaków i aromatów. Powstał drogą eksperymentalną. Kiedy już go poznasz, żadne eksperymenty więcej nie będą potrzebne.
Wystarczy wziąć trochę warzyw, świeżą wołowinę i jednodaniowy obiad rodem z Węgier gotowy. Naje się nim cała twoja rodzina. A nieziemski smak podbije serca wszystkich smakoszy.
„Gotowanie jest szybkie”, mówi Jola, autorka kanału kulinarnego Przepisy Joli. W tym wypadku niewątpliwie ma rację. Upraszcza przepis na sos czosnkowy w taki sposób, że wychodzi on za każdym razem.
Mięso w sosie to idealna propozycja na obiad. Musisz spróbować zrobić je według tego przepisu. Jest pyszne i znika w ekspresowym tempie.
Sos pieczeniowy nadaje wyjątkowego smaku mięsom, kluskom i makaronom. Warto przyrządzić go w domu, bo właśnie taki jest najlepszy. Polecam przepis, z którego często korzystam, a sos wychodzi, że palce lizać.