Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki może być jeszcze lepsza. Do warzyw wystarczy dodać prosty sos z kilku produktów. Połączenie bije na głowę restauracyjne klasyki. Musicie spróbować.
Prosta surówka z kapusty nabierze rumieńców, gdy dodamy do niej pełnych charakteru przypraw. Sąsiadka wyjawiła mi niesamowity przepis z popularnym miksem do dań mięsnych. Z warzywami komponuje się nad wyraz smacznie.
Sałatka jarzynowa czy gyros w moim domu nie mają wielu entuzjastów. Zdecydowanie częściej sięgamy po inną kompozycję, której najważniejszym składnikiem jest aromatyczny sos z czosnkiem. Jest znakomita.
Surówka biskupia zachwyca smakiem i kolorami, a jej zrobienie jest niemalże ekspresowe. Warto spróbować tej jesieni, bo dostarcza wielu witamin. Moja rodzina pokochała ją od pierwszego spróbowania. Teraz wciąż się o nią upomina.
Znudziła wam się surówką z marchewki i jabłka? Dodajcie inny składnik, który świetnie komponuje się ze słodyczą pomarańczowego warzywa i nie rujnuje portfela. Jego przygotowanie też jest proste.
Tadeusz Müller wyjawił czym lubi polewać kopytka. W sosie, który zaproponował syn Gessler, nie brakuje masła, ale są także inne dodatki. Jeden z nich jest dość egzotyczny, ale przygotowanie nie jest wcale bardziej skomplikowane.
Sosy ze słoików są świetnym pomysłem na szybki obiad. Moim faworytem jest słodko-kwaśny, na który mam już swój sprawdzony przepis. Nie kupiłam jeszcze tak dobrego gotowca.
Musztarda z cukinii jest fantastyczna. Odkryłam ten przepis już jakiś czas temu i od tamtej pory każdy, kto spróbował sosu, chce go zrobić samodzielnie. Nie ma chyba lepszej zachęty do spróbowania, więc musicie sobie ją zrobić.
Surówka z kapusty pekińskiej może być jeszcze smaczniejsza. Dodając do poszatkowanego warzywa tarte ogórki kiszone, nadamy jej niepowtarzalnego charakteru. Tak dobrego dodatku obiadowego nie znajdziecie w żadnej restauracji. Musicie spróbować.
Prosta marynata do karkówki z grilla zwykle jest najlepsza. W naszym przepisie wykorzystamy popularne sosy. Połączenie na pewno jest wam znane, a doskonale podkreśla smak pieczonego mięsa.
Szukacie pomysłu na obiad z makaronem? Przygotujcie go z sosem serowym i brokułami. Proste danie, które moja rodzina uwielbia, przygotowuję w zaledwie kwadrans, a syci na bardzo długo.
Sałatka z cukinii jest idealna na gorące dni. Pierwszy raz spróbowałam jej podczas pobytu w Grecji. Tak mi posmakowała, że postanowiłam przygotować ją również w domu. Wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil i zdecydowanie warto spróbować.
Mizerię można przygotować na wiele sposobów. Karol Okrasa w swojej wersji zaskakuje nietypowym dodatkiem, na który nie zdecydowałaby się żadna babcia. Do sosu oprócz octu wlewa olej słonecznikowy. Nie jest to jedyna modyfikacja oryginalnego przepisu.
Surówka z białej rzodkwi podbije serca domowników. Proste wykonanie, niesamowity smak i niedrogie składniki sprawią, że wasz obiadowy dodatek zachwyci bardziej niż propozycja niejednej restauracji. Warto spróbować.
Pulpety w sosie koperkowym mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że zamiast bułki tartej wsypiecie mąkę pszenną. Mięsny rarytas stanie się dzięki temu delikatniejszy, a wciąż zachowa swoją formę. Warto spróbować.
Surówka Colesław do lekkich nie należy. Irena robi ją jednak bez majonezu i śmietany, a cebulę zastępuje innym, łagodniejszym w smaku warzywem. Spróbowałam jej przepisu i byłam zachwycona. Sprawdźcie koniecznie — ten pełen smaku dodatek nie ma sobie równych.
Surówka z pora zaskoczyła mnie ostatnio niebagatelnym smakiem. Podany przez moją ciocię obiadowy dodatek bardzo mi się spodobał i poprosiłam ją o przepis. W żadnej restauracji nie znalazłam niczego podobnego i byłam ciekawa, co powoduje, że jest tak przyjemnie odświeżający. Na liście skalników znalazłam dobrze mi znaną, aromatyczną zieleninę.
Sos do sałatek nie musi być nudny. Z 3 produktów, dostępnych w każdym sklepie, bez trudu przygotujesz aromatyczny i pełen smaku dodatek do świeżych warzyw. Wykonanie go zajmie tylko chwilę, a smak zachwyci niemal każdego.
Surówka z marchewki nie musi być nudna i nie zawsze musi zawierać jabłko. Doprawione odrobiną mieszanki curry i ziarnami sezamu warzywo będzie aromatyczne i przyjemnie pikantne. Musicie spróbować — rarytas smakuje o niebo lepiej niż niejedna restauracyjna propozycja.
Sos beszamelowy łatwo zepsuć. Wystarczy chwila nieuwagi, by w przygotowywanym dodatku powstały nieapetyczne grudki. Warto więc przetestować metodę Maryli Rodowicz, która jest nieco odmienna od klasycznej, a być może wreszcie uzyskamy idealny sos. Gwiazda od razu łączy wszystkie składniki, a mimo to jej beszamel ma właściwą konsystencję.
Nie wiesz, co zrobić z resztką sałaty? Kucharz pokazał, jak wyczarować z niej coś zupełnie niespodziewanego. A mianowicie orzeźwiający sos. Wystarczy dodać do niej opaloną cebulę i kilka dodatków i całość zblendować. Będziecie przyjemnie zaskoczeni smakiem zielonego specjału o meksykańskich korzeniach.
Nieodłącznym dodatkiem do dań z grilla są sosy. Zwykle sięgamy po ketchup i musztardę, ale smak potraw z rusztu o wiele lepiej podkreśli domowa mieszanka. Przygotujesz ją z jogurtu naturalnego i kilku aromatycznych dodatków. Będzie lekko, zdrowo i bardzo smacznie.
Doda podzieliła się niedawno zdumiewającym wyznaniem. W jej diecie stale gości tłusty sos, czyli majonez. Celebrytka zdradziła, że 1 łyżka dziennie potrafi skutecznie poprawić jej humor. Popularny w internecie dietetyk ochoczo rozgrzeszył ten niecodzienny nawyk żywieniowy.
Tani obiad z zaledwie kilku składników spodoba się każdemu. Połączony z mąką i przyprawami ketchup z łatwością zmieni się w chrupiące danie. Podane z sosem z pieczarek będzie smakowało wyśmienicie. Spróbujecie?
Liście rzodkiewki nie powinny trafiać do kosza. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, a można je wykorzystać na kilka prostych sposobów. Spróbujecie koniecznie — unikniecie marnowania żywności i odkryjecie nowe smaki.
Kotlety schabowe po kowalsku są niesamowicie smaczne. Mało popularna odsłona wieprzowiny z dodatkiem sosu z cebulką i sera żółtego jest prosta w wykonaniu, a posmakuje nawet wybrednym. Musicie spróbować.
Surówka jest stałym elementem obiadu. Nietypowy rarytas z porami zaproponowany przez siostrę Anastazję nie jest skomplikowany, a z pewnością znajdzie wielu amatorów. Do przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników.
Czy po świętach została Wam sałatka jarzynowa po świętach? Na szczęście nie musicie spisywać jej na straty. Potrawa może jeszcze chwilę postać w lodówce i nadawać się do jedzenia. Dobrze jednak byłoby, gdyby nie zawierała w sobie majonezu.