Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia

Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia

Racuchy maślankowe
canva/Yana Gayvoronskaya

Racuchy często goszczą na naszych stołach. Są doskonałym deserem, zwykle przyrządzanym z jabłkami przy użyciu drożdży. Warto jednak nieco odejść od klasyki i zamiast drożdży i owoców użyć maślanki. Składnik ten nada ciastu niezwykłej lekkości i sprawi, że wyjdą miękkie oraz przyjemnie wilgotne w środku. Będą w sam raz do podania na śniadanie. Dajcie się skusić, a pokochacie ten smak.

Przedstawialiśmy wam już różne wariacje na temat racuchów. Na naszej stronie znajdziecie zarówno przepis na wariant bez jajek, jak i wytrawną kompozycję składającą się z tych delikatnych placuszków.

Racuszki przygotowane na maślance wychodzą bardzo puszyste. Nawet jeśli ułożycie je jeden na drugim, nie opadną i pozostaną przyjemnie puchate. Są też wilgotne w środku i wyjątkowo miękkie, przez co w odbiorze przypominają pączki. Spróbujcie ich koniecznie.

Przepis na wyjątkowe racuchy na maślance

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 szklanki maślanki naturalnej

  • 2 łyżki cukru

  • 1 średnie jajko

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Jaja i maślankę doprowadzamy do temperatury pokojowej. Maślankę umieszczamy w misce, wbijamy jajo. Dokładnie mieszamy np. przy pomocy rózgi kuchennej.

Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Ponownie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy jeszcze łyżeczkę sody i mieszamy dłużej niż wcześniej, a następnie masę odstawiamy, aby składniki się połączyły.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy cieniutką warstwę oleju. Wykładamy porcje na racuchy — każdy z nich niech stanowi kopiasta łyżka ciasta. Placuszki smażymy na średniej mocy palnika przez około 3 minuty. W tym czasie powinny się lekko zrumienić.

Wtedy też przewracamy je na druga stronę i podsmażamy jeszcze chwilę, aż ona osiągnie pożądany wygląd. Gotowe odkładamy na talerz. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno ze słodkimi dodatkami np. sezonowymi owocami.

Racuchy na maślance
Racuchy na maślance są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/blazhulia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje Zapraszamy na nasz Instagram