Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.10.2023 14:11

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę

zupa na jesień
YouTube/@pannalesia2336

Zupy sycą, rozgrzewają i są smaczne. Często gotuję je na obiad, bo lubi je moje rodzina. Jednak odkąd dostałam przepis na zupę z groszkiem konserwowym, zapomniałam o wszystkich innych przepisach. Polecam przepis na tę sycącą zupę. Ugotujcie ją w swojej kuchni. 

Groszek konserwowy, czyli ugotuj zupę

Zupy są idealnym daniem na jesień i zimę. Rozgrzewają, są pożywne oraz pełne smaku i aromatu. Zwykle możemy też je szybko ugotować, co jest dodatkowym plusem. U mnie w domu zupy są bardzo lubianym daniem. 

Jednak teraz rodzina domaga się, bym gotowała zupę z groszku konserwowego. Oprócz niego zawiera ona jeszcze kilka warzyw. Niesamowicie syci i jest po prostu pyszna. Polecam przepis na tę zupę, bo jest warta przygotowania. Każdy poprosi o dokładkę. 

groszek
YouTube/@pannalesia2336
Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis

Jak ugotować zupę z groszku konserwowego?

Składniki:

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ½ litra przegotowanej gorącej wody
  • 3 ziemniaki
  • 2 serki topione po 100 g 
  • 100 g makaronu krajanki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce. Podsmażamy je w garnku i wlewamy gorącą wodę. Gotujemy całość do miękkości pod przykryciem. 

W międzyczasie obieramy ziemniaki. Następnie kroimy je w kostkę. Dodajemy do garnka razem z serkami topionymi. Wszystko razem mieszamy.

Zupę gotujemy 12 minut, doprawiamy i wsypujemy makaron. Teraz dorzucamy groszek konserwowy i wszystko dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze 20 minut. Zupa jest już gotowa do podania. 

Zupa z groszku konserwowego, czyli szybkie danie

Zupę możemy podawać posypaną koperkiem. Tę zupę ugotujesz w 20 minut. Jest bardzo sycąca i smaczna. Możesz dodać do niej więcej przypraw. Pasuje tu też gałka muszkatołowa i tymianek.

Zupa będzie idealna również po podgrzaniu. Świetnie rozgrzewa i będzie smakować każdemu głodomorowi. U mnie w domu stała się już kulinarnym hitem. Rodzina chce, bym często ją gotowała, bo jest tak smaczna. Pisaliśmy o zupie, która zastąpi cały obiad. Radziliśmy, jak ugotować zupę, która zbija cukier i cholesterol. 

zupa
YouTube/@pannalesia2336

Źródło: YouTube/@pannalesia2336