Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były lepsze? Dwa składniki zdziałają cuda

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były lepsze? Dwa składniki zdziałają cuda

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były lepsze?
canva/Ryzhkov

Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Przygotowując je z aromatycznym serem żółtym i świeżym koperkiem, uzyskamy niezwykle smaczne i sycące danie, które spodoba się całej rodzinie. Będzie świetne zarówno jako obiad, jak i wczesna kolacja. Koniecznie spróbujcie.

Placki ziemniaczane z aromatycznymi dodatkami spodobają się każdemu amatorowi ziemniaczanych rarytasów. Ziemniaki i koperek wraz z serem stanowią wyśmienitą kompozycję, a przy tym sycą na długo. Skusicie się?

Przepis na wyborne placki ziemniaczane z serem i koperkiem

Składniki:

  • 2 jaja

  • 6 ziemniaków

  • 150 g dowolnego sera żółtego

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych z serem i koperkiem:

Ziemniaki obieramy. Myjemy je starannie, po czym ścieramy je na tarce o większych oczkach wraz z serem żółtym. Wsypujemy mąkę pszenną oraz rozdrobniony koperek. Wbijamy jaja i doprawiamy całość solą oraz pieprzem

Składniki łączymy ze sobą. Placki ziemniaczane smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, formując je wcześniej łyżką. Będą gotowe, gdy z obu stron się zrumienią. Pamiętajmy, by przyrządzać je, korzystając ze średniej mocy palnika kuchenki.

Jeżeli ogień pod patelnią będzie zbyt mocny, wierzch placków się zrumieni, a wnętrze pozostanie surowe. Przed podaniem rarytas osuszamy z nadmiaru tłuszczu, układając go na bibule lub ręcznikach papierowych.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych, równie ciekawych propozycji podania placków ziemniaczanych. Szczególnie polecamy wersję z gulaszem węgierskim. Rarytas będzie też smaczne z domowym sosem grzybowym czy tzatziki.

Placki ziemniaczane z serem i koperkiem są znakomite
canva/phant

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowystyljoanny