Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co roku na Wigilię przyrządzam ten bigos. Z tego przepisu korzystała jeszcze moja prababcia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.12.2023 19:54

Co roku na Wigilię przyrządzam ten bigos. Z tego przepisu korzystała jeszcze moja prababcia

bigos
Canva/Dar1930

Bigos wigilijny jest szczególnym daniem. Nie znajdziemy w nim mięsa, bo jest potrawą postną. Za to dużo w nim grzybów leśnych, które zapewniają wspaniały smak i aromat. Ten wyjątkowy bigos robię z przepisu mojej prababci, którym chętnie się z wami podzielę. 

Bigos wilijny, który robiła prababcia

Już niedługo podzielimy się opłatkiem z bliskimi i usiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole znajdziemy nie lada rarytasy. Jednym z nich jest bigos wigilijny, który czaruje smakiem leśnych grzybów i doskonałych przypraw. Nie ma w nim mięsa, bo to danie postne. 

W bigosie wigilijnym znajdziemy moc smaków kapusty kiszonej, borowików i podgrzybków. To danie zachwyci rodzinę i gości w ten szczególny dzień, jakim jest Wigilia. Polecam przepis mojej babci na tę wyśmienitą potrawę. Efekt jest naprawdę wyborny.

grzyby suszone
Canva/Langan
Przy tym zwykły smalec może się schować. Jak dla mnie to najlepsze smarowidło do chleba

Jak zrobić bigos wigilijny z przepisu prababci?

Składniki:

  • ½ kg białej kapusty
  • ½ kg kwaszonej kapusty
  • 400 g suszonych grzybów
  • 4 suszone śliwki
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • suszony jałowiec
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie bigosu wigilijnego zaczynamy od namoczenia grzybów i odstawieniu ich na 3 godziny. Wodę z grzybów odcedzamy i zagotowujemy. Dokładamy namoczone wcześniej grzyby i gotujemy, aż zmiękną. Następnie myjemy świeżą kapustę i szatkujemy, a kiszoną odsączamy z nadmiaru soku i szatkujemy.

Cebulę kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i 15 minut. Do garnka wlewamy zalewę z grzybów i zagotowujemy. Dodajemy kapustę kiszoną, pokrojone grzyby, przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 45 minut. 

Wigilijny bigos zasmakuje całej rodzinie

Do składników w garnku dodajemy poszatkowaną białą kapustę i mieszamy. Gotujemy około 60 minut, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone suszone śliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie gotujemy jeszcze około 20 minut.

Po upływie tego czasu nasza potrawa wigilijna jest już gotowa do podania. Bigos będzie idealny z pieczywem lub z ziemniakami. Jest jeszcze smaczniejszy po odgrzaniu na patelni. Bigos wigilijny z przepisu prababci zawsze wychodzi i jest niezwykle aromatyczny. Radziliśmy, czego nigdy nie dodawać do tego dania. Podawaliśmy też przepis na bigos, który ma co najmniej 100 lat. 

Canva/lvinst
Canva/lvinst

Źródło: akademiasmaku.pl