Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu? Mamy najlepsze sposoby
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.03.2022 10:22

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu? Mamy najlepsze sposoby

smażenie placków ziemniaczanych
canva/SilviaJansen

Wiecie, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu? Mamy najlepsze, sprawdzone sposoby. Jednym z nich jest dolanie do masy ziemniaczanej odrobiny alkoholu. Dzięki temu placki wchłoną znacznie mniej tłuszczu, niż zwykle i będą mniej kaloryczne.

Placki ziemniaczane są prostym, tanim i smacznym daniem. Jedynym mankamentem, jaki mają i z którego powodu nie smażymy ich zbyt często, jest fakt, że chłoną dużo tłuszczu. Za jego sprawą są kaloryczne i ciężkostrawne. Na szczęście mamy swoje sposoby także na ten problem. Koniecznie je poznajcie.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu?

Jednym z najprostszych sposobów na ograniczenie chłonięcia tłuszczu przez placki, jest dodanie do ciasta odrobiny alkoholu. Tak naprawdę na kilogram startych ziemniaków wystarczy wlać pół łyżeczki spirytusu lub czystej wódki. Ta metoda działa przy smażeniu faworków i pączków, sprawdzi się też w przypadku placków ziemniaczanych.

Nie musicie się obawiać, że alkohol będzie wyczuwalny w plackach albo, że takich placków nie można dawać dzieciom. Pod wpływem działania wysokiej temperatury spirytus czy wódka szybko wyparują, pozostawiając tylko ten najbardziej pożądany efekt.

Inne sposoby na ograniczenie chłonięcia tłuszczu

By ograniczyć chłonięcie tłuszczu przez placki ziemniaczane, olej musi być rozgrzany do odpowiednio wysokiej temperatury. Zbyt niska sprawi, że placki nie będą chrupkie, wchłoną zaś mnóstwo tłuszczu.

Po usmażeniu placki warto też położyć na warstwie papierowych ręczników i osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Będą smaczniejsze i mniej kaloryczne.

Jeśli chcecie ograniczyć tłuszcz w plackach, dodajcie do ciasta łyżkę oleju, a potem smażcie je na patelni teflonowej. Musicie się jednak liczyć z tym, że placki nie będą chrupiące tak, jak zwykle.

W naszym serwisie znajdziecie też receptury na placki ziemniaczane. Poznajcie przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem mleka, a także na placki ziemniaczane z dodatkiem kaszy manny.

ręcznik papierowy
ręcznik papierowy

Źródło zdjęcia: canva/Mehmet Onur Bozkurt

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram