Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać do rosołu sos sojowy?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.08.2021 02:00

Dlaczego warto dodać do rosołu sos sojowy?

rosół
canva

Wiemy, że lubicie rosół. Ale czy nie znudził wam się już jego smak? Jeśli tak, proponujemy dziś mały eksperyment - dodajcie do niego trochę sosu sojowego. Aromat i wygląd rosołu z pewnością was pozytywnie zaskoczą.

Złocisty, aromatyczny rosół to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Wywar gotowany na mięsie i włoszczyźnie jest uwielbiany przez dorosłych i dzieci. Ale ile można jeść tę samą, nawet najpyszniejszą zupę? Dlatego proponujemy wam małą odmianę.

Niektórzy, aby złagodzić smak rosołu dodają do niego kawałek włoskiej kapusty. Inni dosypują szczyptę sproszkowanej kurkumy - rosół zyskuje wtedy żółty kolor i ostrzejszy smak. My zaś proponujemy odmienić charakter rosołu dodając do niego trochę sosu sojowego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto dodać do rosołu sos sojowy?

Sos sojowy jest przyprawą charakterystyczną dla kuchni orientalnej. Ma ciemnobrązowy kolor, wyraźny smak i aromat. Powstaje w wyniku długiej fermentacji nasion soi połączonych z wodą i ziarnami zbóż. Nie zawiera soli, ale dodaje potrawom wyraźnego smaku.

Sos sojowy dodany do rosołu sprawi, że ta klasyczna zupa nabierze ciemniejszej barwy. Będzie też miała wyraźniejszy aromat i smak. I co ważne - wlewając do rosołu trochę sosu sojowego można ograniczyć ilość dodanej do niego soli. To rozwiązanie będzie więc idealne dla osób, które powinny ograniczać ilość soli w diecie.

Przygotowanie rosołu krok po kroku

Wołowinę i porcję kury rosołowej zalej zimną wodą. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowinę. Zmniejsz ogień, dodaj trochę pieprzu i soli (rosół będziemy doprawiać pod koniec gotowania) oraz listek laurowy. Gotuj ok. godzinę na niedużym ogniu.

Włoszczyznę oczyść. Cebulę obierz, przekrój na pół, zrumień na suchej patelni. Natkę pietruszki i nać selera opłucz. Warzywa i zieleninę dodaj do mięsnego wywaru i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 1,5 godziny.

Rosół cały czas gotuj przy uchylonej pokrywce, tak by mogły z niego ulatywać niepożądane zapachy. Dodaj do niego 2-3 łyżki sosu sojowego, gotuj 5 minut. Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

sos sojowy
sos sojowy

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: ladyhousewife, zywienieabczdrowie