Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka po benedyktyńsku - cudowna śniadaniowa propozycja
Marianna Umerle
Marianna Umerle 25.03.2022 22:51

Jajka po benedyktyńsku - cudowna śniadaniowa propozycja

Jajka po benedyktyńsku
Canva/Nicolesy

Choć nazwa może sugerować związek z zakonem Benedyktynów, jajka po benedyktyńsku nie mają z nim nic wspólnego. Wszystko zdarzyło się ponad 100 lat temu, w 1894 roku w Nowym Jorku. Wtedy to do hotelu Waldorf zawitał emerytowany makler giełdowy, Lemuel Benedict. Oprócz tostów z masłem i bekonem zamówił na śniadanie dwa jajka w koszulkach z sosem holenderskim. Danie to zainspirowało szefa kuchni i wprowadził je na stałe do oferty śniadaniowej. Dzisiaj „jaja Benedykta” są uważane za najbardziej wykwintną wersję jajek na śniadanie. Jeśli chcesz przygotować wymyślny posiłek dla siebie lub swojej drugiej połówki – przygotuj jej jaja po benedyktyńsku! 

Jaka jest historia jajek po benedyktyńsku?

Jaja Benedykta, jajko sadzone czy jajecznica? Zjedz jajko na śniadanie!

To prawda, że dużo zależy od formy, w jakiej przygotujemy jajko. Niektórzy uwielbiają jajka sadzone, inni gotowane na miękko lub na twardo, a jeszcze inni klasyczną jajecznicę. Niezależnie od tego co wybierzesz: jajko na śniadanie to świetny wybór. Dlaczego? Jajka cechują się dużą zawartością pełnowartościowego białka, które ma w sobie wszystkie potrzebne aminokwasy, dobrze przyswajalne przez nasz organizm. W jajku znajdziemy m.in. witaminę A, witaminę D i witaminę K oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, żelazo i wapń. Swój żółty kolor jajko zawdzięcza zawartości beta-karotenu. Razem z luteiną wspierają nasz wzrok i zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Jeśli chcesz zafundować sobie wartościowe śniadanie – wybierz jajko, na przykład po benedyktyńsku. 

Przygotuj idealny sos holenderski do jajek po benedyktyńsku

Klasyczny sos holenderski ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Znakomicie komponuje się ze szparagami, ziemniakami czy jajkami. Równie dobrze smakuje z różnego rodzaju mięsami oraz rybami, np. wędzonym łososiem. Jego charakterystycznymi cechami są aksamitna konsystencja, jasnożółty kolor i oczywiście delikatny smak. Przygotowanie sosu holenderskiego nie jest trudne; potrzebujesz żółtek jaj, masła, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Opcjonalnie możesz również zrobić sos holenderski na białym winie. Pamiętaj, że powinien mieć konsystencję majonezu. Warto go zjeść od razu! W przepisie na jajka po benedyktyńsku rzecz jasna nie mogło go zabraknąć. Zerknij na nasz sposób na sos holenderski. 

Przepis na jajka po benedyktyńsku

Składniki:

  • 6 świeżych jaj

  • 3 kromki tostów (lub bułki)

  • 3 plastry szynki wędzonej lub boczku

  • 3/4 kostki masła (150 g)

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • sól, pieprz

 Przygotowanie:

Na początku przygotuj sos holenderski. W tym celu roztop masło w rondelku, ale uważaj, żeby się nie zagotowało.Rozbij 3 jajka i oddziel od nich żółtka do szklanej miski. Białka możesz wykorzystać do upieczenia małych bezików na deser. W średniej wielkości garnku ugotuj wodę (na 1/4 wysokości) i zostaw na małym ogniu, żeby lekko się gotowała. Umieść miskę z żółtkami na sitku; tak, aby nie dotykała wody. Dodaj 2 łyżki soku z cytryny i zacznij mieszać żółtka trzepaczką.Gdy żółtka się „napuszą” dodaj sól i pieprz. Potem bardzo powoli dolewaj roztopione masło z rondelka, by składniki dobrze się połączyły, a sos holenderski nie wyszedł zbyt rzadki. Teraz ugotuj pozostałe 3 jajka w koszulkach. W tym celu zagotuj ok. 10 cm wody z 1 łyżką octu i szczyptą soli. Jajka wbij do oddzielnych miseczek. Zamieszaj wodę z octem i wlej pierwsze jajko. Gotuj aż do ścięcia białka. To samo zrób z pozostałymi jajkami.Podsmaż szynkę lub boczek na patelni. Tosty posmaruj masłem i opiecz. Na każdym ułóż kolejno szynkę i jajko i polej sosem holenderskim. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem. Twoje amerykańskie śniadanie jest gotowe!

Tagi: Jajka Przepis