Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić idealny, tradycyjny żurek?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 21.07.2021 02:00

Jak zrobić idealny, tradycyjny żurek?

Żurek w klasycznej odsłonie
Canva / Slawomir Fajer

Żurek jest zupą, obok której ciężko przejść obojętnie. W specjale widocznym na zdjęciu brakuje jednego ważnego składnika. Mowa o dodatku w postaci jajka. Klasyczny żurek nie może się bez niego obejść. Przepis na kultową zupę jest bardzo prosty.

Smakowity żurek niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tej przepysznej zupy. W tradycyjnej odsłonie dania koniecznie musi znaleźć się jajko oraz kiełbasa.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kultowy żurek z jajkiem i kiełbasą

Nie da się ukryć, że żurek uchodzi za jedno z najbardziej klasycznych dań naszej rodzimej kuchni. Oczywiście można go przygotować na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wegetariańskie wydanie uwielbianej zupy.

Dziś sięgniemy po żurek w tradycyjnej odsłonie. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Oczywiście w żurku nie może zabraknąć jajka i kiełbasy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 ml zakwasu na żur

  • 2,5 l bulionu

  • 400 g kiełbasy

  • 300 g boczku wędzonego

  • 4 jajka

  • 2 suszone borowiki

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 45 ml śmietany 18%

  • 6 ziemniaków

  • masło

  • sól

  • pieprz

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • majeranek

Niezawodny przepis na przepyszny żurek

Borowiki namaczamy w wodzie tak, by stały się miękkie. Kiełbasę oraz boczek zalewamy bulionem. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na tę bazę pod zupy. Całość wzbogacamy o liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Namoczone grzyby kroimy w paski i dodajemy do wywaru. Mieszankę gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec dodajemy sól oraz ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Cebulę oraz czosnek siekamy i podsmażamy na maśle.

Z zupy wyławiamy kiełbasę i boczek. Kroimy je w kostkę. Następnie podsmażamy razem z cebulą i majerankiem. Wywar wzbogacamy o zakwas oraz podsmażone wędliny. Na koniec żurek zabielamy śmietaną. Serwujemy go z dodatkiem jajek na twardo.

Żurek z jajkiem
Żurek z jajkiem

Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Calzonella

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa Przepis