Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z kalafiora i jajek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.12.2021 01:00

Kotlety z kalafiora i jajek

Kotlety z kalafiora i jajek
canva/minadezhda

Kotlety z kalafiora i jajek to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. wegetariańskie Potrawa jest smaczna, pożywna i lekka, jest idealna na lunch, kolację i obiad dla całej rodziny. Kotlety dopraw ulubioną zieleniną i czosnkiem, takie są najlepsze. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora i jajek.

Kotleciki z kalafiora i jajek są miękkie w środku, ale mają lekko przypieczoną skórkę, są wyśmienite. Dopraw je koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki, nie zapomnij również o cebuli i czosnku, które wzmacniają smak i sprawiają, że danie jest wyraźne i pyszne.

Jeśli planujesz ugotować obiad z kotletami z kalafiora i jajek, koniecznie przygotuj do nich surówkę z kapusty pekińskiej, której delikatny smak świetnie łączy się z daniem. Ugotuj również ziemniaki lub pieczone frytki z batatów, a bezmięsny obiad zachwyci największych miłośników schabowych.

Szukasz pomysłu na wegetariańskie kotleciki? Przygotuj równie smaczne kotlety z ciecierzycy z dodatkiem świeżej natki pietruszki, idealne na obiad.

Przepis na kotlety z kalafiora i jajek

Składniki na 10-12 kotlecików:

  • mały kalafior

  • 4 jajka

  • cebula biała

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek koperku, szczypiorku lub natki pietruszki

  • sól, pieprz do smaku

  • olej roślinny do smażenia

Jak przygotować kotlety z kalafiora?

Kalafior podziel na małe różyczki i gotuj 10-15 minut w osolonej wodzie od momentu zagotowania. Odcedź i rozbij tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, odstaw do przestygnięcia.

W tym czasie ugotuj 3 jajka na twardo, posiekaj czosnek i cebulę. Do miski przełóż przestudzonego kalafiora, dodaj ugotowane i pokrojone jajka, wsyp posiekaną zieleninę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, dodaj cebulę i czosnek.

Jajka ugotowane na twardo

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i formuj nieduże kotlety. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż z każdej strony po kilka minut, żeby kotlety ładnie się zarumieniły, wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Tagi: Danie Jajka