Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Idealnie podkręca jego smak
Renata Materlińska
Renata Materlińska 19.06.2022 10:56

Kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Idealnie podkręca jego smak

puree ziemniaczane
canva/oksanashufrych

Sprawdźcie, jak zrobić kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Jest nim tarty chrzan, który idealnie podkręca smak ziemniaczanego przysmaku. Tak przygotowane purée podajcie np. z pieczonym mięsem. Do tego surówka i obiad jak z restauracji gotowy.

Purée ziemniaczane jest popularnym dodatkiem do obiadu. Ugotowane i wytłuczone ziemniaki wymieszane z mlekiem i masłem momentalnie zamieniają się w kremową, pyszną masę. Jej smak można odmienić różnymi dodatkami, np. czosnkiem, ziołami.

My jednak zrobimy dziś purée ziemniaczane z dodatkiem tartego chrzanu. Ten pikantny, wyrazisty składnik sprawi, że puree w prosty sposób zyska na smaku. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Przepis na purée ziemniaczane z dodatkiem chrzanu

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka tartego chrzanu (lub wg upodobania więcej)

  • sól

Przygotowanie purée ziemniaczanego

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź je, osusz na małym ogniu.

Do ziemniaków dodaj mleko, masło i chrzan. Zmiksuj je na jednolitą masę przy użyciu blendera. Dopraw do smaku.

Wskazówka:

Ziemniaki możesz też najpierw wytłuc tłuczkiem lub przepuścić przez praskę, a potem wymieszać z pozostałymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na puree Gordona Ramsaya, a także na puree z dodatkiem brokułów.

chrzan
canva/matka_Wariatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis