Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Młode ziemniaczki po grecku z liściem laurowym
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 09.06.2021 02:00

Młode ziemniaczki po grecku z liściem laurowym

młode-ziemniaki-z-niecodziennym-dodatkiem
Canva / barmalini

Młode ziemniaki są nie lada specjałem. Smakosze z miłą chęcią po nie sięgają. Przepyszne bulwy można wykorzystać na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest upieczenie z dodatkiem liści laurowych. Grecki smakołyk sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.

Wyśmienite młode ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu cieszą się one sporą popularnością wśród smakoszy. Dziś pod lupę weźmiemy przepis na młode ziemniaki zapiekane z liśćmi laurowymi.

Młode ziemniaki w wyjątkowej odsłonie

Nie da się ukryć, że młode ziemniaki są jednym z produktów spożywczych, na które smakosze wyczekują z niecierpliwością. Już od kilku miesięcy możemy natknąć się na nie w sklepach. To dobra okazja, by przyrządzić z nich obłędny specjał.

Jakiś czas temu informowaliśmy o tym, ile kosztują młode ziemniaki. Tym razem zaprezentujemy niecodzienny przepis. Wyśmienite bulwy w tym wydaniu potrafią zadowolić nawet tych smakoszy, którzy mają tendencję do wybrzydzania.

Pieczone młode ziemniaki będą smakowały obłędnie, jeśli doprawimy je liśćmi laurowymi. Za ich sprawą w naszej kuchni rozniesie się niezwykle kuszący aromat, który dodatkowo zachęci domowników do beztroskiego zajadania.

Przepis na młode ziemniaki po grecku jest bardzo prosty. Potrzebujemy tylko kilku składników. Lista jest krótka. W jakie produkty musimy zaopatrzyć się przed rozpoczęciem przygotowań?

  • 15 młodych ziemniaków

  • 15 liści laurowych

  • oliwa

  • oregano

  • bazylia

  • papryka wędzona

  • feta

  • oliwki

  • pomidory z puszki lub przecier

  • kilka ząbków czosnku

  • cukier

młode-ziemniaki
Młode ziemniaki są przepyszne

(Canva / barmalini)

Wyjątkowy przepis na młode ziemniaki z liśćmi laurowymi

Na początku ziemniaki musimy starannie umyć. Kiedy będą już czyste, wówczas nacinamy je na środku. Musimy uważać, by nie przekroić ich na pół. Powinny pozostać w całości. We wnęce umieszczamy liść laurowy.

Oprócz liści laurowych młode ziemniaki możemy urozmaicić o cieniutkie plastry czosnku. Wówczas będą bardziej aromatyczne. Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je oliwą oraz doprawiamy wedle uznania.

Młode ziemniaki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. W tym czasie możemy przyrządzić sos, który nada im greckiego charakteru. Pomidory umieszczamy w misce. Doprawiamy je ziołami, posiekanym czosnkiem i odrobiną cukru. Całość starannie mieszamy i wzbogacamy o pokruszoną fetę i rozdrobnione oliwki.

Sos możemy oczywiście podgrzać. Jednak wymaga to trochę większego nakładu pracy, ponieważ przed dodaniem fety i oliwek musiałby on ostygnąć. Pieczone młode ziemniaki z dodatkiem takiego sosu na długo pozostają w pamięci. Warto wiedzieć, jak przyrządzić bulwy jak z ogniska.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram