Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja mama do racuchów nie dodaje jabłek. Stawia na inne owoce, pasują 100 razy lepiej

Moja mama do racuchów nie dodaje jabłek. Stawia na inne owoce, pasują 100 razy lepiej

Racuchy ze śliwkami
Screen z filmu na kanale YouTube SmakowiteDania

Racuchy są świetnym pomysłem na kolację lub podwieczorek. Moja mama nigdy jednak nie robiła ich z jabłkami. W naszym domu pojawiały się jesienią i zawiera owoc, który kojarzy się z innymi słodyczami. Mimo to było pysznie.
 

Smakowite racuchy jak u mamy

Lekkie, puszyste i słodkie racuchy mojej mamy nie mają sobie równych. Choć zamiast drożdży używała sody, a jabłko zastępowała śliwkami, smakowały o wiele lepiej. Jesienią ich zjedzenie było wręcz obowiązkowe.

Składniki:

  • 8 sporych śliwek
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g cukru lub cukru wanilinowego
  • 200 ml mleka lub napoju sojowego
  • 1 jajo lub 3 łyżki aquafaby
  • olej rzepakowy do smażenia

Teraz w domu robię wegańską odsłonę tych racuchów. Omijam więc mleko i jajo, a zamiast nich wlewam napój sojowy oraz aquafabę. Wykonanie jednak wcale się nie komplikuje. Przekonajcie się sami, czytając instrukcję zawartą w dalszej części artykułu.

Dodawnie śliwek do racuchów.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube SmakowiteDania
Jeśli zobaczysz to na dyni, lepiej jej nie kupuj. To najważniejszy szczegół w wyborze smacznego warzywa

Jak przygotować świetne racuchy? Dodajcie słodkie śliwki

Zaczynam od umycia śliwek. Następnie przecinam każdy owoc na pół i usuwam pestkę. Kroję jeszcze w niezbyt grube plasterki. Mąkę przesiewam do miski wraz z sodą oczyszczoną i cukrem lub cukrem wanilinowym.

Wlewam mleko lub napój sojowy, po czym dodaję jajo lub aquafabę. Mieszam składniki rózgą, aż uzyskam jednolitą masę. Wtedy wrzucam śliwki i ostrożnie mieszam wszystko łyżką.

Na patelni rozgrzewam olej. Przy pomocy łyżki formuję niewielkie racuchy, starając się, by w każdym były zawarte 3-4 kawałki śliwki. Smażę przez mniej więcej 3 minuty, w połowie tego czasu, obracając na drugą stronę.

Jak podać racuchy ze śliwkami?

Przysmak najlepiej smakuje w towarzystwie waniliowego serka lu jogurtu. Dobrym dodatkiem jest też bita śmietana i świeże pokrojone w kostkę śliwki. Można je też poddusić z kardamonem i polać nimi placuszki. Będą jeszcze bardziej aromatyczne.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na placki. Polecamy zwłaszcza pyszny smakołyk na bazie jogurtu z bananem. Być może skusi was też prosty patent na maślankowe racuchy od Michela Morana.

Racuchy ze śliwkami są pyszne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube SmakowiteDania