Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Paluszki do barszczu siostry Anastazji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.01.2022 01:00

Paluszki do barszczu siostry Anastazji

Paluszki do barszczu siostry Anastazji
canva/Panama7

Paluszki do barszczu siostry Anastazji to pyszna alternatywa dla ziemniaków, uszek i bułeczek z farszem. Paluchy drożdżowe są łatwe w przygotowaniu, wyrośnięte i smaczne. Dodaj do nich kminek i sól morską, a barszcz już zawsze będziesz podawał z paluchami. Poznaj przepis na wyśmienite paluchy do barszcz siostry Anastazji.

Ciasto drożdżowe- delikatne, puszyste, wyrośnięte i smaczne ciasto, z którego przygotujesz wiele smacznych potraw. Paluchy z ciasta drożdżowego to pomysł na świetny dodatek do czerwonego barszczu, sałatek i jako przekąska dla całej rodziny, a najlepiej smakują z kminkiem i solą morską.

Pamiętaj, aby jajko i masło było w temperaturze pokojowej. Masło musi być twarde, ale już nie zimne. Mleko przed wyrabianiem ciasta delikatnie podgrzej, aby było letnie, dzięki czemu drożdże szybciej się ruszą. Jeśli dodasz zimne składniki do ciasta, zabijesz drożdże, a ciasto nie urośnie i powstanie zakalec.

Przygotuj również paluchy a'la pizza dla całej rodziny- tu poznasz przepis na paluszki pizzowe z serem, idealne na przekąskę. Świetnie smakują z sosami i dipami.

Przepis na paluszki do barszczu siostry Anastazji

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 20 g świeżych drożdży

  • 2 szklanki mleka

  • łyżka cukru

  • szklanka mleka

  • jajko

  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • kminek

  • gruboziarnista sól, np. morska lub himalajska

Jak zrobić paluszki do barszczu siostry Anastazji?

Delikatnie podgrzej mleko, ma być letnie, nie gorące. Na stolnicę wsyp mąkę, cukier, drożdże. Oddziel białko od żółtka. Żółtko wlej na mąkę, białko zostaw do wysmarowania paluchów. Do mąki dodaj również mleko i masło.

Całość wyrób ręcznie do powstania jednolitego ciasta, następnie przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, w razie potrzeby podsyp mąką, aby nie przylepiało się do wałka.

Sól morska

Nastaw piekarnik na 220 stopni z opcją pieczenia góra-dół. Ciasto wysmaruj białkiem, oprósz solidnie kminkiem i solą, radełkiem lub nożem pokrój wzdłuż, aby powstały paluchy. Paluszki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika, piecz 15-20 minut, aż paluchy ładnie wyrosną i się zarumienią. Smacznego.