Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na zupę jarzynową. Smakowity wiosenny obiad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 19.05.2022 13:48

Prosty przepis na zupę jarzynową. Smakowity wiosenny obiad

zupa jarzynowa
canva/margouillatphotos

Macie ochotę na lekką, zdrową zupę? W takim razie podajemy wam prosty przepis na zupę jarzynową. Jest smakowita, idealna na wiosenny obiad. Przygotujcie ją z warzyw, które akurat macie pod ręką. Najlepiej, jeśli będą świeże i młode, jednak z tych zeszłorocznych czy mrożonych zupa również wyjdzie doskonała.

Choć zupę jarzynową można gotować przez cały rok, to największą ochotę mamy na nią wiosną i latem. Wtedy bowiem pojawiają się młode warzywa, a i my mamy ochotę na coś lżejszego i delikatniejszego w smaku.

Fakt, że zupa jarzynowa jest delikatna, nie oznacza jednak, że mało wartościowa. Wręcz przeciwnie — zawiera dużo warzyw, a w nich mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Taka zupa jest zdrowa i z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.

Jak zrobić pyszną zupę jarzynową?

Składniki:

  • 1 skrzydło z indyka lub 3-4 skrzydełka kurczaka

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 mały por

  • 4 ziemniaki

  • 2 garście fasolki szparagowej

  • kawałek kalafiora lub mała kalarepa

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka masła

  • natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie zupy jarzynowej

Mięso oczyść, opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody. Gotuj na niedużym ogniu, aż woda się zagotuje. Usuń szumowinę, dodaj trochę soli. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut.

Marchewki, pietruszkę, seler, por i ziemniaki oczyść, pokrój w kostkę lub na nieduże kawałki. Dodaj do wywaru i gotuj całość ok. 20 minut.

W tym czasie oczyść fasolkę i kalafior i podziel je na mniejsze kawałki. Dodaj je do zupy i gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Zupę dopraw do smaku, dodaj łyżkę masła. Podawaj posypaną zieleniną i z dodatkiem ugotowanego, obranego z kości i skóry mięsa. Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na zupę botwinkową, a także na zupę z sałaty.

włoszczyzna
włoszczyzna

Źródło zdjęcia: canva/momole Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se