Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszne placki z kalarepy. Idealne na wiosenny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.05.2022 18:21

Przepyszne placki z kalarepy. Idealne na wiosenny obiad

Przepyszne placki z kalarepy. Idealne na wiosenny obiad
canva/YelenaYemchuk

Placki z kalarepy są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków z tartych ziemniaków. Danie jest idealne na lekki, wiosenny obiad dla całej rodziny, a przygotujesz go błyskawicznie. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na przepyszne placki z kalarepy.

Maj to czas, w którym możemy kupić coraz więcej świeżych i smacznych warzyw. Jednym z nich jest kalarepa, która w sezonie jest najsmaczniejsza, bo młoda, soczysta i zdrowa. Kalarepa zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, K, C, żelazo, potas, magnez.

Warzywo to również bogate źródło antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i skutecznie opóźniają procesy starzenia. Jedzenie kalarepy przyczynia się między innymi do podwyższenia odporności, obniżenia ciśnienia krwi i wzmocnienia skóry, włosów i paznokci.

Z kalarepy możemy przygotować pyszną zupę, wiele lekkich surówek, a także doskonałe placki, idealne na wiosenny obiad. Placki przygotujesz błyskawicznie, podaj je z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i oprósz ulubioną zieleniną, a wszyscy zjedzą je ze smakiem.

Jeśli szukasz pomysłu na danie z kalarepy- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę obiadową, palce lizać.

Przepis na placki z kalarepy

Składniki:

  • kalarepa

  • mała cebula

  • jajko

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • szczypta ziół prowansalskich

  • sól, pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki do podania

  • kwaśna śmietana lub jogurt grecki do podania

Jak zrobić placki z kalarepy?

Kalarepę i cebulę pokrój i zblenduj, masę odstaw na kilka minut, następnie odsącz z nadmiaru wody i przełóż do miski. Do przygotowanych składników dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku, następnie wbij jajko, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Masę wykładaj dużą łyżką na rozgrzany olej, smaż kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Placki przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, podaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i posiekanym szczypiorkiem, lub pietruszką, smacznego.

Kalarepy w koszyku

Źródło zdjęcia: canva/ Nungning20

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl

Tagi: Jajka Danie Obiad