Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodowicz pokazała przepis na krem z dyni. Podaje go z ogromnym frykasem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.09.2022 13:07

Rodowicz pokazała przepis na krem z dyni. Podaje go z ogromnym frykasem

Rodowicz pokazała przepis na krem z dyni. Podaje go z ogromnym frykasem
Jan Bielecki/East News,canva/irynamelnykphotos

Zupa krem z dyni przepisu Maryli Rodowicz zachwyci każdego smakosza. Sekretnym dodatkiem jest łosoś wędzony, z którym podaje aromatyczny krem. Rodowicz do zupy dodaje również podsmażony boczek wędzony. To właśnie te składniki nadają daniu charakteru.

Zupa krem z dyni to pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca i doskonale rozgrzewa, idealnie sprawdzi się więc na danie w chłodne, deszczowe, jesienne dni. Zupę ugotujmy na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia, w ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje.

Krem z dyni możemy przygotować na wiele sposobów. Podajemy go również z wieloma składnikami, np. prażonymi pestkami, grzankami, groszkiem ptysiowym, ziołami, śmietaną. Maryla Rodowicz podaje zupę nieco inaczej, przez co danie jest treściwe i pełne smaku.

Znana piosenkarka do zupy kremu podaje plastry wędzonego łososia oraz podsmażony boczek wędzony. Tak podana zupa smakuje fenomenalnie i jest bardzo pożywna. Rodowicz nie soli zupy, ponieważ ryba i wieprzowina są wystarczająco słone. Zupę doprawia czerwoną pastą curry i pieprzem.

Zupa krem z dyni według przepisu Maryli Rodowicz

Składniki:

  • dynia

  • 2 marchewki

  • 3 większe ząbki czosnku

  • 2 ziemniaki

  • 1 l bulionu warzywnego

  • łyżka czerwonej pasty curry

  • oliwa z oliwek

  • wędzony łosoś do podania

  • 100 g boczku wędzonego do podania

  • pieprz mielony

Jak zrobić niezwykłą zupę krem z dyni z wędzonym łososiem?

Dynię, marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, posiekaj czosnek. Na patelni zeszklij na oliwie czosnek, następnie dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj dynię, marchewki i ziemniaki i przesmaż warzywa z pastą i czosnkiem.

Warzywa przełóż do garnka, wlej bulion i duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, pokrój na mniejsze kawałki wędzonego łososia. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zblenduj na gładki, gęsty krem i przelej na talerze.

Do każdej porcji dodaj podsmażony boczek i plastry łososia, oprósz delikatnie pieprzem mielonym i podaj, smacznego.

Z dyni przygotujesz wiele wyśmienitych dań, gorąco polecam kluski śląskie z puree z dyni oraz kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem. Jesienne obiady nabiorą charakteru i smaku.

Dynia
canva/mphillips007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.fakt

Tagi: Zupa Danie Obiad