Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sekretny składnik placków ziemniaczanych. Wychodzą idealnie pulchne

Sekretny składnik placków ziemniaczanych. Wychodzą idealnie pulchne

Sekretny składnik placków ziemniaczanych
canva/Serhii Yevdokymov

Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Najsmaczniejsze są wtedy, gdy ich wnętrze jest delikatne i puszyste, a wierzch pozostaje chrupiący. Dodatek sody oczyszczonej pozwoli przygotować właśnie taki specjał. Spróbujcie koniecznie.

Podpowiadaliśmy wam już nie raz jak przygotować smaczne placki ziemniaczane. Proponowaliśmy m.in. dodanie do nich pieczarek i sera, a także zdradzaliśmy, jak przyrządzić masę nie ścierając ziemniaków. Tym razem mamy dla was patent, który sprawi, że wasze placki będą pysznie chrupiące z wierzchu i cudownie miękkie w środku. Skusicie się?

Przepis na wyjątkowo puszyste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków

  • 2 jaja

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • pół niedużej cebuli

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Odciskamy je, by usunąć nadmiar wody. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Łączymy ją z ziemniakami.

Wbijamy jaja. Wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju.

Łyżką formujemy placki i smażymy je, aż będą rumiane z obu stron. Gotowe wyroby osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika i podajemy.

Wskazówki:

  • Zamieniając jaja na kleik z siemienia lnianego, przyrządzicie placki w wersji wegańskiej. Wystarczy 2 łyżki zmielonych ziaren zalać 6 łyżkami wrzątku i dokładnie je rozprowadzić.

  • Jeżeli masa wyszła wam dość rzadka, dosypcie nieco więcej mąki. Pamiętajcie, że do przygotowania placków najlepsze są ziemniaki mączyste.

Delikatne i chrupiące placki ziemniaczane
Delikatne i chrupiące placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram