Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycąca sałatka ziemniaczana. Aromatyczny składnik dodaje jej smaku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.09.2022 10:51

Sycąca sałatka ziemniaczana. Aromatyczny składnik dodaje jej smaku

Sycąca sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą. W Twojej kuchni nic się nie zmarnuje
canva/Wiktory

Sałatka ziemniaczana doskonale smakuje o każdej porze roku. Jest pożywna, więc można ją zjeść nawet na kolację. A dodatek wędzonej ryby, jajek i szczypiorku dodaje jej niezwykłego smaku i wzbogaca ją w składniki odżywcze. Do przygotowania sałatki wykorzystajcie najlepiej ugotowane ziemniaki, które zostały Wam z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a powstanie wyjątkowe danie.

Z ziemniaków, które zostały z obiadu możemy przygotować wiele wyśmienitych dań. Zwykle robimy pyzy z mięsem, kopytka, czy kluski śląskie. Z ugotowanych ziemniaków możemy też przygotować placki ziemniaczane i wiele sałatek, między innymi sałatkę z wędzoną makrelą. W ten sposób w naszej kuchni nic się nie zmarnuje.

Sałatka z wędzoną rybą z dodatkiem jajek, szczypiorku i majonezu jest prostym, szybkim i tanim daniem, które zachwyci każdego smakosza. Wyraźna makrela doskonale łączy się z resztą składników, a majonez doskonale wszystko scala.

Przed przygotowywaniem sałatki obierzmy makrelę. Ryba ma dużo mniejszych, ostrych ości, dlatego też najlepiej oczyszczać ją powoli i bardzo dokładnie. Kawałki ryby wymieszajmy z resztą składników. Sałatka jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację dla całej rodziny.

Sycąca sałatka ziemniaczana z dodatkiem wędzonej makreli

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków

  • 4 jajka

  • 15 dag wędzonej makreli

  • szczypiorek

  • majonez

  • sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę z ziemniaków i wędzonej ryby?

Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki lub w większa kostkę. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Makrelę obierz ze skóry i oczyść z ości.

Ziemniaki przełóż do miski, dodaj pokrojone jajka na twardo, wędzoną rybę i solidną porcję posiekanego szczypiorku, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem i majonezem. Smacznego.

Przygotuj również chrupiące placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków. Możesz też z nich zrobić pyszne, kremowe puree.

Wędzona makrela do sałatki
canva/Nosyrevy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa