Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wigilijne pierogi z makiem. Słodka wersja popularnego dania świetnie zastąpi drożdżowy wypiek

Wigilijne pierogi z makiem. Słodka wersja popularnego dania świetnie zastąpi drożdżowy wypiek

Wigilijne pierogi z makiem.
canva/peredniankina

Pierogi z makiem będą świetną alternatywą wigilijnego drożdżowego placka. Delikatne ciasto z dodatkiem aromatycznej esencji wypełnimy domową masą makową, pełną chrupiących orzechów i słodkich owoców suszonych. Takiej kombinacji nikt się nie oprze.

Słodkie pierogi przyjemniej urozmaicą wigilijne menu. Makowy farsz — który z powodzeniem możecie wykorzystać do przygotowania tradycyjnej drożdżowej rolady — doskonale smakuje z mięciutkim ciastem na bazie mąki i wody. Rarytas jest prosty w przygotowaniu, a spodoba się nawet wybrednym. Spróbujecie?

Przepis na wigilijne pierogi z makiem

Składniki na ciasto:

  • 280 g mąki pszennej

  • 190 ml gorącej wody

  • 20 ml oleju rzepakowego

  • szczypta soli

  • kilka kropel esencji migdałowej lub pomarańczowej

Składniki na farsz:

  • 250 g maku

  • 50 g masła lub margaryny

  • 50 g rodzynek sułtańskich

  • 50 g orzechów włoskich

  • 50 g migdałów

  • 50 g suszonych śliwek lub moreli (opcjonalnie)

  • 50 g miodu

  • sok z połowy niedużej pomarańczy

  • 3/4 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 łyżeczki kardamonu

  • szczypta soli

Jak zrobić pierogi z makiem? Prosty przepis na słodkie danie wigilijne

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Solimy, a następnie wlewamy olej wymieszany z wybraną esencją zapachową. Na koniec stopniowo wlewamy wodę, ostrożnie łącząc składniki. Zagniatamy masę, a gdy zacznie odchodzić od dłoni, odkładamy, by odpoczęło.

W tym czasie przyrządzamy masę makową. Mak gotujemy we wrzątku przez 10-15 minut. Odcedzamy, a następnie dwukrotnie go mielimy. Orzechy, migdały i suszone śliwki lub morele siekamy. Bakalie wrzucamy do rozdrobnionego maku.

Rodzynki namaczamy we wrzątku na 2-3 minuty, a masło lub margarynę topimy. Oba składniki dodajemy do masy. Mieszamy, a następnie łączymy ją z miodem, przyprawami i sokiem z pomarańczy.

Masą wypełniamy krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta. Pierogi z makiem gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z sosem czekoladowym lub słodką śmietanką. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wigilijne przysmaki. Spróbujcie nietuzinkowych śledzi w sosie śliwkowym. Polecamy także smakowitą zupę grzybową. Posmakuje wam bardziej niż niejeden barszcz z buraków.

Pierogi z makiem są znakomite
canva/NoirChocolate

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: