Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta i smaczna zupa fasolowa z makaronem. Ciekawy pomysł na pierwsze danie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.03.2022 01:00

Prosta i smaczna zupa fasolowa z makaronem. Ciekawy pomysł na pierwsze danie

Zupa fasolowa z makaronem
canva/IgorDutina

Zupa fasolowa z makaronem to pomysł na pyszną i pożywną zupę dla całej rodziny. Zupa jest idealna na obiad w chłodne dni, ponieważ rozgrzewa i dostarcza cennych witamin. Poznaj przepis na pyszną zupę fasolową z makaronem.

Fasola biała typu Jaś to fasola, która wymaga odpowiedniego przygotowania przed gotowaniem zupy. Strączki zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, żeby fasola zmiękła. Do strączków koniecznie dodaj kminek i majeranek. Zioła skutecznie radzą sobie z enzymami, które powodują wzdęcia i uczucie ciężkości, więc fasola będzie lekkostrawna.

Zupę fasolową podaj z ulubionym makaronem, dobrze sprawdzą się łazanki, świderki, kokardki, muszelki lub drobny makaron grysikowy. Danie dopraw do smaku papryką mieloną, majerankiem i ziołami prowansalskimi, które dodadzą zupie świeżości i niezwykłego aromatu.

Jeśli szukasz pomysłu na lekką, ale i pożywną zupę- tu poznasz przepis na zupę kalafiorową Ewy Wachowicz, jest idealna na obiad dla całej rodziny.

Przepis na zupę fasolową z makaronem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 200 g fasoli białej suchej

  • łyżeczka kminku

  • suszony majeranek

  • puszka pomidorów krojonych

  • marchewka

  • cebula

  • korzeń pietruszki

  • natka pietruszki

  • łodyga selera naciowego

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • cukier, sól, pieprz do smaku

  • liść laurowy

  • papryka czerwona mielona

  • zioła prowansalskie

  • makaron

Jak ugotować zupę fasolową z makaronem?

Fasolę przełóż do miski, wsyp kminek, pół łyżeczki majeranku, zalej wodą, żeby przykrywała strączki i odstaw na całą noc. Następnego dnia opłucz fasolę, przełóż do garnka, wlej 1 l wody, dodaj liść laurowy, szczyptę majeranku i gotuj około 15-20 minut od momentu zagotowania.

W tym czasie pokrój w kostkę marchew, korzeń pietruszki, posiekaj seler naciowy, cebulę przekrój na pół. Wszystkie warzywa dodaj do garnka i gotuj na wolnym ogniu do miękkości fasoli. Ugotuj ulubiony makaron według instrukcji na opakowaniu.

Posiekany seler naciowy

Źródło zdjęcia: canva/5PH Gdy fasola będzie miękka, do zupy dodaj krojone pomidory, szczyptę cukru, sól, pieprz i gotuj jeszcze kilka minut. Zupę oprósz posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku koncentratem, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi, podaj z makaronem.