Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa fasolowa z ziemniakami. Gęsta i wyjątkowo pożywna
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.03.2022 01:00

Zupa fasolowa z ziemniakami. Gęsta i wyjątkowo pożywna

Zupa fasolowa z ziemniakami
canva/fotek

Zupa fasolowa z ziemniakami, kiełbaską i boczkiem to gęsta, mięsna zupa, pełna smaku i aromatu. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki, pożywny i rozgrzewający obiad. Sprawdź, jak zrobić zupę fasolową z ziemniakami, boczkiem i kiełbasą.

Zupa fasolowa z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem to zupa, która często pojawiała się w moim rodzinnym domu. Tradycyjna, gęsta, rozgrzewająca zupa gotowana na włoszczyźnie i doprawiona majerankiem była świetnym daniem w chłodne, zimowe dni po powrocie z pracy i szkoły.

Wiele osób rezygnuje z gotowania zupy fasolowej ze względu na wzdymające właściwości strączków, jest jednak na to skuteczny sposób. Do fasoli dodaj napar z kminku i majeranku, zioła skutecznie neutralizują enzymy w strączkach odpowiedzialne przykre dolegliwości układu pokarmowego.

Tak przygotowana fasola będzie nie tylko pyszna, ale i łatwo przyswajalna. Zupę ugotuj z marchewką, pietruszką, cebulą, w ten sposób otrzymasz aromatyczny i smaczny wywar. Mięso dodaj pod koniec gotowania, wcześniej podsmaż je delikatnie na maśle.

Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz przepis na obłędny krupnik przepisu babci Luni, jest bardzo aromatyczny i pożywny.

Przepis na zupę fasolową z ziemniakami

Składniki:

  • 400 g suchej fasoli białej

  • cebula

  • marchew

  • 3 ziemniaki

  • korzeń pietruszki

  • 2 kiełbasy śląskie

  • 100 g boczku wędzonego

  • łyżka masła

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • majeranek suszony

  • kminek

  • natka pietruszki do podania

Jak zrobić zupę fasolową z ziemniakami?

Fasolę przepłucz, następnie włóż do miski, zalej zimną wodą. Do szklanki wsyp łyżeczkę kminku i pół łyżeczki majeranku, zalej wrzątkiem do połowy wysokości szklanki i odstaw, żeby zrobił się aromatyczny napar i całość wlej do fasoli, odstaw na całą noc.

Następnego dnia fasolę przepłucz, włóż do garnka, wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę majeranku, całą cebulę, marchew, pietruszkę i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola i warzywa będą miękkie.

Na patelni na maśle podsmaż pokrojone w kostkę kiełbaski i kawałek boczku, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Gdy fasola będzie miękka, wyjmij marchew i pietruszkę, pokrój je w kostkę, włóż do zupy razem z podsmażonym mięsem i ziemniakami.

Biała fasola do zupy

Źródło zdjęcia: canva/ Yana Gayvoronskaya Zupę gotuj do miękkości ziemniaków, dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Przed podaniem zupę solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, smacznego.