Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polacy trochę zapomnieli o tej zupie. Nasze babki jadały ją na obiad
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.04.2024 11:33

Polacy trochę zapomnieli o tej zupie. Nasze babki jadały ją na obiad

zalewajka
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje

Zalewajka to typowy przykład kuchni ubogiej. Nawet jej nazwa wskazuje, że to po prostu parę składników zalanych wodą. Nie dajmy się jednak zwieść tej nazwie: zupa jest pełna w smaku i po prostu doskonała.

Wiejska zupa nic

Zalewajka to wiejska zupa z kilku składników, zazwyczaj łącząca ze sobą mięso z wytopionym tłuszczem, żurek i niestrudzonego bojownika z głodem – ziemniaki. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza zakwasowi żytniemu, co czyni ją podobną do żurku. Jest szybka, prosta i naprawdę pyszna.

Są oczywiście dziesiątki odmian zalewajek, a przepisów – zapewne tysiące. Zupa pod tą nazwą popularna jest w Łódzkiem, Częstochowskiem czy Świętokrzyskiem. Kilka jej wersji dostało się nawet na oficjalną listę produktów tradycyjnych.

smażenie boczku
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje
Kładę czekoladę i zalewam ją ciastem. Moja rodzina szaleje za tym deserem

Tradycyjna zalewajka

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z filmu z kanału Uwaga Babcia Gotuje. Autorka przygotowuje tam wariant zalewajki z dodatkiem suszonych grzybów. Jej zupa jest też zabielona śmietaną.

Składniki

  • 250 g kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 500 ml żytniego zakwasu (żurku)
  • 4 duże ziemniaki
  • Dowolnie: 1 cebula, 2 suszone podgrzybki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Ziele angielskie, liście laurowe
  • Sól, pieprz, 1 łyżka majeranku
  • Dowolnie:200 ml śmietany do zabielenia

Przygotowujemy tradycyjną zalewajkę

Kiełbasę kroimy w kostkę, a boczek w paski. Kiełbasę i połowę boczku wrzucamy do garnka, zalewamy dwoma litrami wody i dodajemy liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, a także grzyby, jeśli zdecydujemy się ich użyć. Do wody dorzucamy czosnek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do zupy, wodę dosalamy do smaku i gotujemy do miękkości. W międzyczasie na patelni wysmażamy drugą połowę boczku (razem z cebulą lub bez). Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy zawartość patelni i płuczemy ją zupą, by cały wytopiony z boczku tłuszcz przeniósł się do garnka.

Zupę doprawiamy do smaku żurkiem z butelki. Jeśli życzymy sobie wersji zabielonej śmietaną, należy ją wymieszać z żurkiem jeszcze przed wlaniem do garnka. Po wymieszaniu zupy z zakwasem przyprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i majerankiem i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

Wypróbuj też przepisy na ziemniaki z piekarnika i doskonałe ciasto drożdżowe.

składniki zalewajki
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje